وال‌‌‌‌‌استریت در ‌برابر آزمونی مهم

دنیای‌اقتصاد – محمدامین مکرمی : افزایش بازده اوراق‌بدهی می‌تواند بازار سهام آمریکا که به‌دنبال رشد مداوم شاخص‌های بورسی هرروز گران‌‌‌‌‌تر می‌شود را با آزمونی مهم مواجه کند. براساس گزارش رویترز، به‌رغم شتاب گرفتن رشد بازده اوراق‌بدهی (به‌عنوان رقیب بازار سهام) در هفته‌های اخیر، انتظار سرمایه‌گذاران برای کاهش نرخ بهره فدرال‌رزرو در سال‌جاری به شاخص S&P ۵۰۰ کمک‌کرده است تا در سه‌ماهه اول ۲۰۲۴ بازدهی ۱۰‌درصدی داشته‌باشد. در همین حال، شاخص‌های ارزش‌گذاری سهام نیز شاهد افزایش بوده‌اند، به‌طوری که نسبت قیمت به درآمد فوروارد شاخص معیار بورس آمریکا به عدد ۲۱ رسیده‌است که بالاترین نسبت از ژانویه ۲۰۲۲ محسوب می‌شود. اکنون انتشار داده‌های قوی اقتصادی باعث شده‌است که تحلیلگران انتظارات خود درمورد میزان کاهش نرخ بهره را تعدیل کنند، در نتیجه بازده اوراق خزانه ۱۰‌ساله آمریکا (که نسبت به قیمت این اوراق روندی معکوس دارد) به ۴.۴‌درصد رسیده‌ که بالاترین سطح آن در ۴ماه گذشته است.
تا اینجا، تاب‌‌‌‌‌آوری اقتصاد، درآمد خوب شرکت‌ها و هیجان خرید سهام شرکت‌های حوزه هوش‌مصنوعی به بازار سهام کمک‌کرده است که از افزایش بازده اوراق‌بدهی متاثر نشود، با این حال برخی سرمایه‌گذاران نگران این موضوع هستند که بالا‌بودن شاخص‌های ارزش‌گذاری شرکت‌ها، بورس را نسبت به رشد بیشتر بازده اوراق آسیب‌‌‌‌‌پذیرتر کند. علاوه بر افزایش هزینه سرمایه‌برای شرکت‌ها و خانوارها، بازده بالاتر اوراق می‌تواند جذابیت اوراق بدون‌ریسک خزانه را در مقایسه با سهام بیشتر کند. به گفته چاک کارلسون، مدیرعامل شرکت خدمات سرمایه‌گذاری هرایزن، «اینکه بازده اوراق در حال شکستن سقف قبلی خود است، می‌تواند باعث ایجاد وقفه (در بازار سهام) شود. روند بازده اوراق‌بدهی نگران‌‌‌‌‌کننده است، چراکه به‌نظر می‌رسد سقف‌‌‌‌‌شکنی‌‌‌‌‌های بازده این اوراق ادامه‌دار باشد.»  رشد بازده اوراق‌بدهی در چند مقطع در سال‌های گذشته منجر به تغییر روند بازار سهام شده‌است. وقتی در سپتامبر و اکتبر سال‌گذشته بازده اوراق ۱۰‌ساله خزانه با رسیدن به اوج ۱۶‌ساله خود به بالای ۵‌درصد صعود کرد، بورس آمریکا با عرضه سنگین سهام مواجه شد‌ و به محض معکوس‌شدن روند بازده اوراق، بازار سهام با قدرت به مسیر صعودی بازگشت. در سال‌۲۰۲۲، شاخص S&P ۵۰۰ پس از افزایش سریع نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو به‌منظور مهار تورم فزاینده، شاهد سقوط ۱۹‌درصدی بود.

دلیلی برای خوش‌بینی
یکی از دلایل اصلی که باعث شده‌است که سرمایه‌گذاران امسال با وجود رشد بازده اوراق، نسبت به بازار سهام خوشبین باشند، آن است که بانک‌مرکزی آمریکا سیگنال کاهش نرخ بهره در سال‌۲۰۲۴ را صادر کرده‌است، اما داده‌های اقتصادی قوی سرمایه‌گذاران را نسبت به توانایی فدرال‌رزرو برای کاهش نرخ بهره به میزانی که قبلا انتظار می‌رفت، مردد ساخته است. بررسی معاملات بازارهای آتی در روز سه‌شنبه نشان می‌دهد که کاهش حدود ۷۰ واحد پایه‌‌‌‌‌ای نرخ بهره در سال‌جاری در قیمت قراردادها منعکس شده‌است؛ درحالی‌که بازار در ماه ژانویه انتظار کاهش ۱۵۰واحد پایه‌‌‌‌‌ای نرخ بهره در سال‌۲۰۲۴ را داشت. از طرف دیگر، بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد که جذابیت شاخص‌های ارزش‌گذاری بازار سهام کاهش یافته‌است. به گفته یک مدیر سرمایه‌گذاری، صرف ریسک سهام (نسبت بازده شاخص S&P ۵۰۰ به بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله)، در فصل اول سال‌جاری برای اولین‌بار از سال‌۲۰۰۲ منفی شده‌است.  همچنین به گفته یک استراتژیست ارشد بازار، در حال‌حاضر رقابتی جدی بین دو بازار بدهی و سهام ایجاد شده‌است.»

اگر قرار باشد که شاهد رسیدن مجدد بازده اوراق‌بدهی به سطوح بالای ۵‌درصد باشیم، احتمالا اثر این رخداد در بازار سهام منعکس خواهد شد و شاخص‌های ارزش‌گذاری سهام افت خواهند کرد.»  برخی سرمایه‌گذاران بر این باورند که بازار برای ادامه روند مثبت خود نیاز به یک «پولبک»دارد. شاخص معیار بورس آمریکا از اکتبر اصلاح قابل‌توجهی را تجربه نکرده‌است، درحالی‌که داده‌های بخش تحقیقات جهانی «بنک آو آمریکا» حاکی از آن است که به‌طور میانگین در هر سال، شاخص S&P ۵۰۰ شاهد سه اصلاح ۵‌درصدی یا بیشتر بوده‌است.  مشاور ارشد یک شرکت مدیریت دارایی می‌گوید، «چند ماه است که منتظر اصلاح ۲ تا ۵‌درصدی شاخص‌های بورس هستیم. به‌نظر می‌رسد که سرانجام این اصلاح نزدیک است.»  واکنش بورس به افزایش بازده اوراق به آن بستگی دارد که آیا سرمایه‌گذاران معتقدند رشد اقتصادی با وجود آرام گرفتن تورم، قدرتمند خواهد ماند یا خیر.
اگر افزایش بازده اوراق به دلیل رشد اقتصادی قوی‌‌‌‌‌تر از انتظار باشد، این امر مشکلی برای بازار سهام ایجاد نخواهد کرد، اما اگر رشد اقتصادی کند و تورم‌ بار دیگر صعودی شود، بازار سهام تحت‌فشار قرار خواهد گرفت. فاکتور دیگر مورد‌توجه فعالان وال‌‌‌‌‌استریت در حال‌حاضر، وضعیت سودآوری شرکت‌ها است. گزارش‌های درآمدی شرکت‌های بورسی آمریکا اواخر ماه‌جاری منتشر خواهد شد.کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند درآمد شرکت‌های حاضر در شاخص S&P ۵۰۰ شاهد رشد سالانه حدود ۱۰‌درصدی باشد. چاک کارلسون می‌گوید: «تحقق این برآورد از قیمت‌‌‌‌‌ سهام حمایت خواهد کرد، اما اگر گزارش‌های درآمدی مطابق انتظار نباشد و اوج‌‌‌‌‌گیری بازده اوراق تداوم پیدا کند، بازار سهام با مشکل روبه‌رو خواهد شد.»


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید