دنیایاقتصاد- عاطفه چوپان : بورس بعد از عبور از توفان ریسکهای سیاسی ماه قبل، اردیبهشت را در نتیجه اخبار مثبت و امیدوارکننده متعادل و مثبت پشتسر گذاشت. تحلیلگران ادامه این روند مثبت و همچنین قوتگرفتن آن را منوط به تحقق این اخبار و تغییر قواعد موجود در بازار سهام میدانند.
هفته منتهی به ۵ اردیبهشت در نهایت بیش از اینکه برای شاخصسازان خوشیمن باشد، بر وفقمراد سهام کوچک و متوسط بود و شاخص هموزن در این هفته رشد ۵.۵۴درصدی را ثبت کرد و به این وسیله از لیدرهای بزرگ بازار که ۴.۳۶درصد رشد هفتگی داشتند، سبقت گرفت. خبرهای خوبی که از رشد خزنده دلار نیما و احتمال تجدیدنظر درخصوص بندمالیاتی بودجه و برگزاری جلسات متعدد درخصوص سیاستهای انقباضی بانکمرکزی منتشر شد، کمی از اعتماد و سرمایه خارجشده از بورس را برگرداند و نهایتا این هفته ۱۲۸۱میلیاردتومان سرمایه حقیقی برای بازار بهارمغان آورد. تحلیلگران تداوم شرایط متعادل و روبهرشد را منوط به تحقق اخبار مثبت این هفته در بستر ثبات و آرامش سیاسی میدانند.
شیب به سمت تصمیمات منطقی
فاطمه حاجعلی، تحلیلگر بازار سهام با بیان اینکه بازار سرمایه بعد از اتمام ریسکهای سیاسی و فروکشکردن بحران خاورمیانه، اولین هفته اردیبهشت ماه را کمی منطقیتر و با آرامش بیشتری نسبت به هفتههای گذشته سپری کرد، گفت: طی هفتهجاری بازار با دو رویداد خاص خودرویی از جمله صف زامیاد و دیگری شایعه فروش دوباره تودلیها، شرایط را به نفع سهامداران تغییر دادند. وی ادامه داد: متاسفانه بازار سرمایه از ابتدای سال1403 با موضوعات مختلفی از جمله مالیات مواجه شد که منجر به ترس و بیاعتمادی سهامداران شده و بهدنبال آن ریزش بازار را بههمراه داشت، بنابراین تا طرز فکر مسوولان در اینخصوص تغییر نکند، طول موج قوی را نباید از بازار انتظار داشتهباشیم. در حالحاضر دولت بدونتوجه به تبعات تصمیمات خود، معافیتهای متعدد مالیاتی را از شرکتهای تولیدی برداشته و طرح تشویق سرمایهگذاران را نیز کنسل کرده که این امر قطعا در سودآوری شرکتها تاثیر منفی قابلتوجهی خواهد گذاشت. این تحلیلگر افزود: این تصمیمگیری اشتباه موجب میشود که فعالیتهای اقتصادی کارآمد، مولد و درست که در راستای ایجاد رشد اقتصادی تشکیل شده، درگیر مشکلات مالیاتی شده و از دیگرسو دلالی، سفتهبازی و فعالیتهای غیرمولد اقتصادی از فرار مالیاتی نهایت استفاده را ببرند، بنابراین دولت و مجلس باید یک تصمیم درست را در راستای رشد اقتصادی کشور و بازار سرمایه بگیرند، چراکه بازار سرمایه در بلندمدت با این تصمیم قطعا مسیر روشنی نخواهد داشت.
حاجعلی بیان کرد: در حالحاضر بازار سرمایه از نظر بنیادی در نقطه جذابی قرار دارد و گزارشها نیز به این موضوع کمک کردهاست، هرچند از گزارشهای فروردین به علت تعطیلیهای پیدرپی نباید انتظار زیادی داشت و تا الان نیز عامل مهمی که بتواند بازار را حرکت دهد نبوده، اما اکثر گزارشهای رسیده بیانگر آن است که شرکتها میتوانند در سالجاری درآمد خوبی داشته باشند و بهدنبال آن قابلیتهای ویژهای برای سودسازی و ثبات بازار خواهند داشت، اما این در صورتی است که خبر و اتفاق بدی برای حاشیه سود شرکتها رخ ندهد. او افزود: بازار سرمایه همچنان از نبود یک عامل و محرک قوی برای حرکت رنج میبرد و هنوز به آن قطعیت و جدیت در خرید نرسیده و حجم قوی وجود ندارد. نرسیدن محرک قوی باعثشده که حجم معاملات قابلقبولی نداشته باشیم و بازار با کوچکترین خبر منفی، گارد منفی بگیرد و به سمت سهمهای کوچک حرکت کند. در کل اگر کمی فضا برای رویدادهای مثبت آماده شود، قابلیت رشدهای قوی در بازار وجود دارد. این تحلیلگر خاطرنشان کرد: البته این رشد باید در بستر آرامش رویدادهای سیاسی و اقتصادی بهوقوع بپیوندد که در نهایت خود را در تصمیمات دولت نشان میدهد، بنابراین برای حرکت بازار به اخبار قویتری از جمله تغییرات نرخ نیما، تغییرات نرخ بهره و عدمتصویب و تصمیم رویدادهای منفی نیاز است. همچنین اخبار خوب از صنایع مهم نظیر صنعت پالایش و بهخصوص خودرو، جریان بازار را به شکل دیگری پیش میبرد. نکته مهم دیگر این است که علاوهبر گزارشهای 12ماهه شرکتها، نزدیکشدن شرکتها به برگزاری مجامعشان است که این رویداد میتواند قیمتها را با شیب نسبتا مناسبی به نقاط منطقیتری هدایت کرده و در نهایت به رشد بازار سرمایه کمک کند. در نهایت امیدواریم که با تصمیمات درست و منطقی از سوی مسوولان کشور، بازار حرکت روبهرشدی را که شروع کرده، ادامه دهد و با بازیابی اعتماد سهامداران، نقدینگیها به سمت بازار برگردد.
بورس در انتظار تحقق اخبار
مهدی دلبری، تحلیلگر بازار سرمایه نیز قسمتی از صعود بازار سهام در هفته اول اردیبهشت را مربوط به گزارشهای منتشرشده پیرامون تبصره6 قانون بودجه دانست و گفت: بهنظر میرسد ماحصل این جلسات این باشد که دولت و مجلس در سیاستهای مالیاتستانی خود تجدیدنظر کنند. اگر مثبت شنبه را کنار بگذاریم، بازار نوسان خاصی در اردیبهشت ماه نداشت و صرفا شنبه خیلی مثبتی داشت و در سایر روزها حجم و ارزش معاملات متعادلی داشتیم.
وی ادامهداد: نکته بعد اینکه دلار و طلا روند ضعیفی در این هفته داشتند و این هم نکته مهم در مورد این هفته بود که بهنظر میرسد باعث شرایط بهتری در بازار شود. از طرفی رشد ناچیزی در دلار نیما داشتیم و نیما بالای 40هزارتومان تقریبا تثبیت شدهاست، البته هنوز همان فاصله 60درصدی با نرخ دلار بازار آزاد وجود دارد اما طی دو روز گذشته شاهد بودیم که دلار آزاد تثبیتشده و دلار نیما رشد معقولی داشته و اگر در سه حوزه خبرهای دقیقی بیاید، داستان متفاوت خواهد شد.
وی ادامهداد: یکی بحث نرخ بهره و دیگری فاصله نرخ دلار آزاد و نیماست که این هفته در صحن علنی مجلس مطرح شد و روز گذشته نیز مجددا جلسهای با بانکمرکزی درخصوص سیاستها در مورد رکود ایجادشده به واسطه سیاستهای اتخاذی این نهاد برگزار شد. از طرف دیگر بهنظر میرسد فصل مجامع نیز میتواند به بازار کمک کند و روندی که در هفته اول اردیبهشت داشتیم را فقط میتوان بر اساس واکنش سهامداران به اخبار تحلیل کرد، اما باید دید این اخبار باعث تغییر قواعد میشود یا خیر.
دلبری افزود: علاوهبر اتفاقات منطقه، ثبات شرایط سالگذشته میتواند برای بازار ریسک محسوب شود و اگر نرخ بهره و نرخ ارز به همینترتیب ادامه پیدا کنند، بازار سهام جذابیتی نخواهد داشت. نکته بعدی این است که باید ببینیم جریان پول به کدام سمت حرکت میکند، فعلا جریان پول به سمت بازار نیست و باید دید اعتمادسازی در این راستا اتفاق میافتد یا خیر. بهنظر میرسد بازار منتظر اقدام عملی مجلس و دولت است، در غیر اینصورت اگر بخواهیم با شرایط فعلی بازار را نرخگذاری کنیم، در شرایطی که نرخ بهره 30 تا 35درصد است، توجیهی برای ورود به بازار سهام با منابع سنگین وجود ندارد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات