دنیای اقتصاد : شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یکسال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی میگذرد. «دنیایاقتصاد» عملکرد بورس طی یکسال اخیر را بررسی کرده است.
علی قاسمی: شاخصکل بورس در روز یکشنبه بهعنوان اولین روز کاری هفتهجاری با افت 5 هزار و 100واحدی به 2میلیون و 259 هزار واحد رسید، بهطوریکه بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود 3 درصد بوده است، ضمن آنکه شاخصکل هموزن نیز با رشد 192واحدی به 751هزار و 37 واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای 1403، هنوز بیش از یکدرصد است.
بهنظر میرسد، رشد قیمـــــت دلار در روزهای ابتدایی سال1403 بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتیمحور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقبتر بودند، امیدوارتر کردهبود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، بهطور تاریخی حدس زده میشد این اختلاف به حداقل ممکن برسد. ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود میداند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال میکند. اکنون بورس دچار سردرگمی شدهاست. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارشهای فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورتهای مالی سالانه برخی از شرکتها که اخیرا منتشر شده، سبب شدهاست تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخصکل عقبتر بودهاست. بهنظر میرسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه بهطور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد. بهنظر میرسد با توجه به احتمال نوسان اندک اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادلتر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانکمرکزی برای رشد دلار نیما ادامهیابد، بازار چارهای ندارد جز آنکه در محدوده 2میلیون و 220هزار واحد پناه گیرد.
تابلوی بورس، تابلوی رکود
همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی بهثبت میرسد، بهطوریکه با وجود 8روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر 3هزار میلیاردتومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاهمدت بازار پایینتر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک 5روزه به زیر 20روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگینهای متحرک بلندمدت ارزش معاملات بههم نزدیک شدهاند، از اینرو بهطور تاریخی در صورتیکه محرکها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک 5روزه از سایر میانگینها میتواند بازار را به سمت ارزش معاملات 20هزارمیلیاردی هدایت کند. این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانیکه چند روز متوالی بالای 100میلیون دلار تثبیت نشود، نمیتوان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده 30میلیون دلار قرار دارد. علاوهبر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به 80میلیاردتومان پول حقیقی از بازار خارجشده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود 4هزار و 300میلیادتومان پول حقیقی از بازار خارج شدهاست.
با بورس چه میتوان کرد؟
بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمیداند به کدامسو برود. از سویی با نوسانها نرخ ارز بهطور موقتی خوشبین و بدبین میشود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق میگیرد و دوباره با رکود همراه میشود. از طرف دیگر بازار ترجیح میدهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارشها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره 30درصدی سنگینی میکند. همچنین بورس، با درگیریهای منطقهای دستوپنجه نرم میکند و هر لحظه امکان دارد که دشمنهای منطقهای دوباره تنشها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بیتصمیمی شدهاست. هرچند ممکن است در هفته پیشرو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادلتر شده و شاخصکل نیز استراحت کند، اما در صورتیکه رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده 2میلیون و 220هزارواحدی پناه خواهد گرفت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات