دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی : معاملات بورس تهران در روز گذشته در دو پرده متفاوت پیگیری شد. اقبال نسبی به سمت نمادهای شاخصساز بازار سبب شد تا شاخصکل بورس در معاملات روز دوشنبه با رشد ۰.۱۱درصدی همراه شود، اما در نمادهای کوچک بازار اوضاع چندان امیدوارکننده نبود و این موضوع به افت اندک شاخص هموزن منجر شد. با وجود بهبود نسبی روند معاملات نسبت بهروز گذشته، اما همچنان بر کلیت بازار بلاتکلیفی حاکم است و باید تا تعیینتکلیف نهایی نتیجه انتخابات ریاستجمهوری منتظر ماند.
در روزهای اخیر، نرخ اخزاها با کاهش قابلتوجهی همراه شده و میانگین نرخ اخزاها به ۲۹درصد رسیده و از سویی دیگر دلار حواله نیز وارد کانال ۴۳هزارتومان شدهاست. با وجود چنین اتفاقات مثبتی که در پیرامون بازار سهام حادث شدهاست، اما همچنان ابهام موجود در متغیرهای کلان حاکم بر بازار سببشده تا خریداران از شجاعت و جسارت کافی برای قرارگرفتن در سمت خرید نمادهای مختلف برخوردار نباشند.
بازار از دریچه آمار
در جریان معاملات روز گذشته، ۳۱۳میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد نیز رقم ۲هزار و ۱۲۶میلیاردتومان را ثبت کرد. در روز گذشته، ۵۹درصد از نمادهای بازار در محدوده مثبت و ۴۱درصد دیگر نیز در محدوده سرخ تابلوی معاملاتی جایگرفتند. همچنین ۱۰۴نماد در محدوده صففروش و ۳۵نماد نیز در محدوده صف خرید بازار را به اتمام رساندند.
انزوای یکساله بورس
بررسی بازدهی یکساله نمادهای مختلف بورسی در صنایع مختلف نشان میدهد که عمده نمادهای حاضر در تالار شیشهای در یک سالاخیر، بازدهی منفی بهثبت رساندهاند. شدت افت قیمتی در برخی گروهها بهنحوی بوده که سببشده تا برخی نمادها بیش از ۵۰ درصد افت را در بازه یکساله بهثبت برسانند. این موضوع نشان میدهد که افرادی که در یک سالاخیر این بازار را بهعنوان بازار هدف خود انتخاب کردهاند، بازنده بودهاند و اگر در همین مدت در بازار دیگری یا حتی در سپرده بانکی سرمایهگذاری میکردند، اکنون اوضاع و احوال بهتری داشتند و از سرمایهگذاری خود بازدهی بیشتری نیز بهدست آورده بودند. در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل با رشد ۰.۱۱درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد بازار نیز که شامل سهام و حقتقدم میشود، رقم ۲هزار و ۱۲۶ میلیاردتومان را ثبت کرد. همچنین در روز گذشته، ۳۱۳میلیاردتومان پول حقیقی نیز از بازار خارج شد.
فضای انتخاباتی در بورس
«دنیایاقتصاد» در گزارش روز ۷تیر تحتعنوان بازار از دریچه رفع تحریم به موضوع تحریمها اشاره کردهبود و گفته شد که مساله تحریم، یکی از مهمترین مسائلی است که بر وضعیت شرکتهای مختلف بورسی سایه افکنده است و سببشده تا درآمد و متعاقبا سود شرکتها از جهات مختلف در معرض تهدید قرار بگیرد. برخی شرکتها به دلایل تحریمی و عدمدسترسی به قطعهها، تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا نمیتوانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند یا خطوط تولید جدید راهاندازی کنند. از سوی دیگر، برخی شرکتها نیز به دلیل شرایط تحریمی، محصولات صادراتی خود را به زیر قیمت روز آن در بازار جهانی بهفروش میرسانند که طبیعتا این مساله نیز بر سودآوری شرکتها اثر بسزایی دارد. طبیعتا زدودهشدن سایه تحریم سبب میشود در ابتدا شرکتها به فناوری روز دنیا مجهز شوند و تیراژ تولید در شرکتهای تولیدی با تغییرات قابلتوجهی همراه شود که متعاقبا اثر این موضوع بر درآمدها و سود شرکتها نمایان خواهد شد. رفع تحریم از سویی دیگر سبب خواهد شد تا ارزانفروشیهایی که در برخی صنایع به دلیل بازاریابی صورت میگیرد، از میان برداشته شود و شرکتها محصولات خود را به قیمت واقعی بفروشند که این موضوع نیز اثر معناداری بر صورتهای مالی شرکتها خواهد گذاشت.
اگر در روز شنبه ۱۶ تیر و در موعد شمارش آرا، پیروز نهایی انتخابات کسی باشد که مساله تحریم و اقدام برای رفع آن را مساله اصلی کشور نمیداند، بازار با فشار فروش همراه خواهد شد، اما در سمت مقابل اگر کسی پیروز انتخابات شود که رویکرد رفع تحریمها را در صدر برنامههای خود قرار دهد، بازار با افزایش تقاضا کار خود را آغاز خواهد کرد و میتوان روزهای بهتری را برای بازار متصور شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات