عاطفه چوپان : بازار سرمایه که هفته گذشته را در نتیجه هیجانات انتخاباتی با یک رشد شارپ ۸۸هزارواحدی آغاز کردهبود، با افت حدود ۷۷۰۰واحدی به اتمام رساند. هیجانات ناشی از انتخاب پزشکیان بهعنوان رئیس دولت چهاردهم تا دومین روز هفته بیشتر دوام نیاورد و از دوشنبه هفته گذشته مجددا شاهد روندی منفی اما خفیف در بورس بودیم، با اینوجود ارزش معاملات نسبت به هفتههای گذشته بهبود یافت و از شدت خروج نقدینگی از بازار نیز کاسته شد.
توقف رشد ادامهدار است؟
میانگین ارزش معاملات خرد در سومین هفته تیرماه ۳۴۷۶تومان بود و ۶۷۱میلیاردتومان نیز خروج پول ثبت شد، اما بازدهی شاخصها در مجموع مثبت بود. بازدهی هفتگی شاخصکل ۵.۱۷درصد و کل هموزن ۴.۷۲درصد ثبت شد تا بورس در هفته گذشته رویهم رفته وضعیت قابلقبولی داشتهباشد، اما سوال بسیاری از سهامداران در وضعیت فعلی این است که آیا روند منفی به بورس بازگشته است؟کارشناسان همانطور که دلایل مختلفی را برای بازگشت منفیها به تابلوی معاملات عنوان میکنند، درخصوص برگشت روزهای مثبت به بازار سرمایه نیز نظرات متفاوتی دارند.
محمد خبریزاد، تحلیلگر بازار سهام با بیان اینکه بازار سهام در هفته گذشته روز شنبه و با اعلام پیروزی آقای پزشکیان روز مثبتی را تجربه کرد، گفت: روز یکشنبه این هیجان فروکش کرد و از روز دوشنبه به بعد هم بازار روند منفی به خود گرفت. نکتهای که وجود دارد این است که همچنان پول در بازار نیست؛ یعنی حتی بهنظر میرسید پولی که شنبه وارد بازار شد نیز پول اهالی بازار بود که در این مدت از بازار خارجشده بود و در سه روز بعدی دوباره از بازار خارج شد، روند همچنان امیدوارکننده نیست اما حجم و روند معاملات نشان میدهد که اگر سیاست غیرمنتظرهای رخ ندهد وضعیت فعلی کف شاخص و بازار خواهد بود.
وی ادامهداد: حالا باید منتظر بود و دید که سیاست دولت چهاردهم در قبال بازار سرمایه چگونه خواهد بود؛ یعنی روزهای آینده چشم بازار بیشتر به معرفی کابینه، معرفی تیم اقتصادی دولت و مشخصشدن سیاستهای اقتصادی دولت است، اگر وعدههایی که در زمان انتخابات دادند و مهمترین آنها هم تکنرخیشدن ارز، کاهش نرخ بهره بانکی و کاهش اختلاف بین نرخ دلار نیما و آزاد است، رخ دهد یا سیاستها و انتخاب تیم نشانهای از این باشد که تیم اقتصادی دولت قرار است به سمت اجرای این سیاستها برود و اگر روند بهصورتی باشد که اجراییشدن این وعدهها را در یکسال آینده نشان دهد، بهنظر میرسد بازار سرمایه رشد خوبی را در ماههای آتی تجربه کند.
نباید فراموش کرد که اجرای این سیاستها بهصورت یکشبه ممکن نیست. اما اگر این موضوع نشانداده نشود و در کنار آن در انتخابات آمریکا نیز شاهد انتخاب ترامپ باشیم، روند آتی هم با ابهام و فضای بدی مواجه خواهد بود، بنابراین باید منتظر ماند. این تحلیلگر گفت: هفته آینده احتمالا هفتهای است که بازار متعادل و با یک روز مثبت و یک روز منفی همراه خواهد بود و روند خاصی نمیگیرد و منتظر اعلام کابینه خواهد ماند تا ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد.
مریم محبی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز در اینخصوص عنوان کرد: هفته گذشته پس از نهاییشدن نتیجه انتخابات ما شاهد یک جو مثبت در 2 روز ابتدایی هفته بودیم و بازار سرمایه رویخوشی به انتخاب رئیسجمهور جدید نشانداد. این اتفاق به این دلیل بود که بیم و ترسهای ناشی از احتمال ادامهداربودن یا حتی محکمترشدن تحریمها در بازار کاسته شدهبود و بعد از اینکه این ابهام از سر بازار کم شد، بازار رویخوش نشانداد.
وی ادامهداد: بعد از آن شاهد بودیم که نرخ دلار هم در مسیر کاهش قرارگرفت که این اتفاق به دلیل کاهش انتظارات تورمی رخداد، به این معنی که انتظارات تورمی بعد از انتخاب رئیسجمهور جدید کاهش پیدا کرد و این اتفاق برای بازار سرمایه مثبت نبود و این امر باعث شد ما در روز سوم هفته شاهد برگشت مجدد بازار به سیر منفی باشیم. بهنظر میرسد هیجان مثبت بازار کاهش پیداکرده و هرچند رفتار فعلی بازار مثبت است، اما در مسیر منفی هستیم و بهنظر میرسد مسیر منفی قبلی ادامهدار باشد اما از شدت آن کاسته میشود.
این تحلیلگر افزود: انتظار میرود بازار سرمایه کمکم بتواند تعدیل شود و سمت مثبت را بگیرد اما از طرف دیگر در بازار جهانی شاهد افزایش قیمتها هستیم، قیمت فلزات رنگی و حاملهای انرژی افزایش پیداکرده و از طرفی دیدیم که فشار بر آقای بایدن برای کنارهگیری انتخابات نیز افزایشیافته تا جاییکه اوباما نیز با سایرین همراستا شد و از بایدن خواست که کنارهگیری کند و تمامی این ابهامات و اتفاقات باعث میشود که ما شیب منفی بازار سرمایه را در مسیر کاهشی ببینیم.
محبی گفت: انتظار میرود بازار سرمایه در این نقاط بتواند به کفسازی اقدام کند و منتظر دواتفاق بماند؛ یکی افزایش نرخ دلار نیما و دیگری کاهش نرخ بهره بانکی، در صورت رخدادن این دو متغیر بازار مسیر صعودی را در پیش خواهد گرفت. بازار سرمایه منتظر این است که اعضای کابینه آقای پزشکیان مشخص شوند و بعد از مراسم تحلیف، تکلیف کابینه هم مشخص شده و بهتر میشود در مورد بازار سرمایه صحبت کرد اما بهنظر میرسد بعد از این شاهد ادامهداربودن روند منفیهای بازار نباشیم. فعلا انتظار مثبتهای شارپی از بازار سرمایه نمیرود ولی بهنظر میرسد بازار سرمایه در همین محدودههای فعلی کفسازی کند.
این تحلیلگر گفت: بنابراین انتظار دارم این کفسازی تا مشخصشدن اعضای نهایی کابینه، مشخصشدن گزینه نهایی رئیسجمهور جدید برای ریاست سازمان بورس، بحث رویکرد نهایی کامودیتیها در سطح جهان و تعیینتکلیف انتخاب رئیسجمهور آمریکا و مشخصشدن نرخ بهره و دلار نیمایی، رفتار دوگانه بازار سرمایه ادامه یابد اما انتظار منفی بیشتری را فعلا ندارم.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات