عرضه زعفران در بورسکالای ایران بهمنظور شفافیت در قیمت و امکان سرمایهگذاری در حوزه فرآوری این محصول و افزایش سطح صادرات آن، برنامهای است که در دستورکار دولت، مجلس و بخش خصوصی قرار دارد.
شفافیت قیمت و رشد صادرات زعفران از مسیر بورسکالای ایران
به گزارش اتاق بازرگانی ایران، در نشستی با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، نمایندگان مجلس، معاون وزیر کشاورزی و مدیرعامل بورسکالای ایران، سازوکار عرضه زعفران در بازار سرمایه به کمک صندوقهای سرمایهگذاری بررسی شد. به اعتقاد حاضران در این نشست، ضرورت دارد در راستای بهبود وضعیت تولید، عرضه و صادرات زعفران، شفافیت در قیمت و عدمدخالت دولت در این حوزه پیگیری شود. بنابراین استفاده از ظرفیت بازار سرمایه میتواند این هدف را محقق کند. از سوی دیگر ترغیب سرمایهگذاران به حضور در بخش فرآوری زعفران زمانی امکانپذیر است که قیمت این محصول بهصورت واقعی و شفاف مشخص شود.
عملکرد زعفران بهتر از طلا و ارز
دو صندوق نهال و سحرخیز از سال ۹۹ عرضه زعفران در بازار سرمایه را دنبال کردند که عملکرد این صندوقها بیانگر بازدهی بالایی است و حتی در مقایسه با بازار طلا و ارز توانسته است عملکرد بهتری را ثبت کند. براساس گزارشهای ارائهشده در این نشست، بالغ بر ۸۰درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود. با این وضعیت ایران باید بهعنوان قیمتگذار جهانی عمل میکرد که متاسفانه به دلیل عملکرد ضعیف، ایران در حوزه زعفران نتوانسته است به جایگاه اصلی خود برسد. طبق آمارهای گمرک، میزان صادرات زعفران ایران در سال برابر با ۳۰۰تن و میزان مصرف داخلی این محصول ۱۰۰تن برآورد میشود. طبق پیشبینیها در سالجاری ۳۲۰تن برداشت زعفران خواهیم داشت و از آنجا که انبارهای نگهداری زعفران تقریبا خالی هستند، میتوان اذعان کرد که قدرت نقدشوندگی این محصول در بازار سرمایه بالا خواهد بود.
حمایت از کشاورز و کشف قیمت واقعی زعفران
در این راستا محسن زنگنه، نماینده مجلس و مسوول پیگیری طرح عرضه زعفران در بازار سرمایه ضمن تشویق صندوقهای سرمایهگذاری به خرید گواهیهای سپرده زعفرانی که به طور مستقیم توسط کشاورز در اختیار بورسکالا قرار گرفته است، گفت: این طرح علاوه بر حمایت از کشاورزان، زمینه قیمتگذاری دقیق و واقعی زعفران را مهیا کرده و به افزایش سطح صادرات آن و سرمایهگذاری در بخش فرآوری زعفران منجر میشود. وی خاطرنشان کرد: طبق مدل تعریفشده، صادرکننده بهمرور گواهیهای سپرده را خریداری کرده و آنها را به پول و سود تبدیل میکند و بهاینترتیب هم کشاورز و هم صادرکننده در کنار صندوقهای سرمایهگذاری، صاحب منفعت میشوند. تبلیغات و دادن آگاهی لازم به مردم برای استقبال از بازار زعفران در بورس، نکتهای بود که به اعتقاد زنگنه باید به طور جدی پیگیری شود. در ادامه نمایندگان صندوقهای سرمایهگذاری که در این نشست حضور داشتند، دیدگاهها و پیشنهادهای خود را مطرح کردند. به اعتقاد آنها ضرورت دارد زمان سررسید گواهیهای سپرده مربوط به زعفران نسبت به آنچه از سال ۹۹ تا به امروز در سطح بازار تعیین شده است، افزایش پیدا کند.
اهمیت بازارگردان در معاملات زعفران
در ادامه حسین عبدهتبریزی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، با تاکید بر این اصل که بازار وظیفه حاکمیتی ندارد و این ایده در جریان بازار مطرح شده است، گفت: آنچه در روند کار باید مورد توجه باشد، بازرگانی این محصول است و باید برای رقابتی کردن تجارت زعفران تلاش کرد. وی ادامه داد: بازارگردانی زعفران در بازار سرمایه مساله مهم دیگری است که باید در مورد آن فکری کرد. در واقع ضرورت دارد به کمک بازارگردان، کف قیمت زعفران تعیین شود و دولت یا همان شورای قیمتگذاری زعفران از این پروسه کنار بروند.
آمادگی بورسکالا برای طراحی ابزارهای مالی بیشتر
آراسته، مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورسکالای ایران نیز گفت: بورسکالا آمادگی کامل برای طراحی ابزارهای مختلف مالی در خصوص زعفران و حمایت از بخش تولید را دارد. برومندی، معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز با تاکید بر اهمیت استفاده از سازوکار بازار سرمایه در عرضه زعفران ضمن حمایت از اجرایی شدن این مدل، تصریح کرد: طی چند سال اخیر هزینه تمامشده زعفران در ایران افزایش یافته و در راستای حمایت از کشاورزان تلاش کردیم قیمت این محصول از کف تعیینشده، پایینتر نیاید. با این حساب معتقدیم دولت باید از روند قیمتگذاری خارج شود و تنها بسترساز و حمایتگر باشد. متناسب با مطالب مطرحشده، فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران پیشنهاد داد: بیمه تضمین کیفیت شکل گرفته و میتواند دغدغه افت کیفیت زعفران را به کمک این ابزار کنترلی از بین ببرد. محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز معتقد است، روند قیمت زعفران باید به گونهای باشد که جذابیت بازار از دست نرود و به شکلی برخورد کنیم که مانند پسته، بازار خود را از دست ندهیم. ایران توان و ظرفیت افزایش سطح صادرات زعفران را دارد و تنها به هماهنگی و مدیریت بهتر بازار نیازمند است. بهروز محبی، نماینده مجلس نیز اعتقاد دارد که اگر شرایط خوبی مهیا شود، فعالیت کشاورزی و سطح زیر کشت زعفران بیشتر میشود. متناسب با آن دولت هم باید نقش نظارتی و حمایتگری خود را ایفا کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات