دنیایاقتصاد : بازار سهام معمولا نسبت به سیگنالهای سیاسی واکنش سریعی نشان میدهد. با این حال در روزهای اخیر و پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نظر میرسد تا حدودی برخی از ابهامات پیش روی اهالی بازار روشن شده است. به این ترتیب حالا باید دید سیاستگذار اقتصادی دست به چه اقدامات جدیدی خواهد زد. اگر سیاستگذاریها به سمتی پیش رود که سختگیریهای اقتصادی بیشتر شود؛ طبیعتا بازارهای مالی با وضعیت جدیدی مواجه خواهند شد. این وضعیت بازار سهام را نیز متاثر خواهد ساخت. بر اساس آنچه کارشناسان مطرح میکنند؛ با توجه به رویکرد تهاجمی جمهوریخواهان میتوان احیای برجام یا ورود به شکل جدیدی از مذاکرات هستهای را حداقل در کوتاهمدت منتفی دانست. بنابراین در صورت تغییر شرایط بینالمللی و اعمال محدودیتهای جدید در مختصات سیاسی و اقتصادی کشور، نرخ ارز به عنوان نماینده انتظارات تورمی بر پیچیدگی وضعیت بازارها میافزاید. در این شرایط به نظر میرسد معاملهگران بازار سرمایه ترجیح دهند با احتیاط بیشتری ریسکهای احتمالی را پوشش دهند.
در ماههای اخیر بازارسرمایه نتوانسته موفق به شکستن مقاومتهای پیشروی خود (۲.۲ میلیون واحد) شود. حدود ۷ ماه است که شاخصکل در نوسان است و حتی از ابتدای سال شاخص کل دو بار کانال ۲میلیون واحد را از دست داده است و نتوانسته از ابتدای سال بازدهی مثبت را ثبت کند و همچنان به درجا زدن خود ادامه میدهد. اکنون با توجه به وضعیت جدید ریسکهای سیاسی نشات گرفته از انتخابات آمریکا این پرسش از سوی سرمایهگذاران مطرح میشود که بورس تهران چه سطوحی را ممکن است از دست بدهد. بهویژه اینکه هماکنون مشکل فعلی بازار سهام نبود تقاضای موثر سهامی است. در سالهای گذشته «عدمشفافیت در مباحث مرتبط با سیاست خارجی کشور» و احتمالات مختلف از سرانجام برجام به طور مشخص وضعیت بورس تهران را مورد هدف قرار داده است.
دلیل آن نیز بسیار واضح است. حدود نیمی از بازار سهام از نوسان قیمت دلار اثر میپذیرد . از این رو رشد و کاهش گروههای سهامی به غائله تحولات بینالمللی ختم میشود. تجربه نشان داده صنایع دلاری در صورت بهبود وضعیت سیاست خارجی عملکرد مناسبتری را به نمایش خواهند گذاشت. گرچه در این شرایط بازار با کاهش ارزش دلار مواجه میشود اما با توجه به امکان کاهش محدودیتها در زمینه صادرات کالا و مراودات پولی بین کشورها شاهد رونق ورود سرمایهها به این بخش خواهیم بود، اما وضعیت برخی از صنایع ریالی نیز رو به بهبود خواهد رفت. بنابراین میتوان بیان کرد که با روی کار آمدن جمهوری خواهان، برخی گروهها از جمله گروههای بانکی و خودرویی در معرض تهدید بیشتری قرار خواهند گرفت.
علاوه بر این مهم، مسیر صعودی نرخ دلار در این فرآیند ادامه خواهد یافت.اگر بعد از افزایش نرخ اسکناس آمریکایی در بازار آزاد دلار نیمایی همسو با این رشد حرکت کند؛ این امر میتواند موجب رونق صنایع دلارمحور شود اما اگر فاصله دو نرخ نیما و دلار آزاد افزایش یابد طبیعتا اوضاع به ضرر بورسبازان رقم خواهد خورد. اما نکته حائزاهمیت در این میان آن است که سیاستگذار در نهایت تدابیر خود را برای کنترل نرخ ارز به کار خواهد بست. همانطور که ملاحظه کردیم بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا در روز چهارشنبه، دلار تنها یک روز توانست بالای کانال ۷۰هزار تومان دوام آورد و بلافاصله در روزهای بعد از آن از رونق افتاد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات