آلارم بورسی به بازار طلا و سکه

دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی : قیمت دارایی‏‏‌های طلایی عرضه‌شده در بازار مالی بورس‌کالای ایران، در روز بازدهی مثبت بازارهای فیزیکی، کاهش یافت. دیروز، شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳، طلا و سکه بورسی، مسیر قیمتی خلاف جهت دارایی‏‏‌های طلایی فیزیکی را در پیش گرفتند. قیمت سکه بورسی در روز بازدهی مثبت بازار دارایی‏‏‌های طلایی (طلا و سکه فیزیکی) کاهش یافت. صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا در بورس‌کالا نیز به‌رغم ریزنوسان مثبت قیمت طلا در بازار فیزیکی، افت محسوس قیمت را تجربه کردند. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد، چشم‏‏‌انداز فعالان بازار سرمایه برای کاهش بهای طلا و سکه در روزهای پیش‏‏‌رو، مهم‌ترین عامل کاهش قیمت طلا و سکه بورسی است که نوعی آلارم بورسی به بازار معاملات دارایی‏‏‌های طلایی فیزیکی نیز محسوب می‌شود.
آلارم بورسی به بازار  طلا و سکه
 بهای هر قطعه تمام‌سکه بورسی (معادل ۱۰۰گواهی سپرده تمام‌سکه طرح جدید)، دیروز حول و حوش یک‌درصد افت داشت، در حالی که قیمت هر قطعه تمام‌سکه طرح جدید (امامی) در بازار، بیش از ۰.۵‌درصد رشد را نسبت به ‌روز معاملاتی قبل تجربه کرد. متوسط قیمت هر قطعه تمام‌سکه طرح جدید (امامی)، ظهر روز گذشته، شنبه، ۲۶ آبان‌ماه (زمان تنظیم این گزارش)، در حالی به سطح ۵۰میلیون و ۱۹۵‌هزار تومانی رسید که هفته گذشته حدود ۴میلیون تومان کاهش قیمت را تجربه کرد. با این حال، روند قیمت سکه در بازار فیزیکی دیروز با نوسان مثبت جزئی همراه بود و حدود ۰.۵‌درصد نسبت به ‌روز معاملاتی قبل از آن رشد داشت. سکه بورسی اما در معاملات دیروز بازار مالی بورس‌کالا روند متفاوتی را در پیش گرفت و با کاهش قیمت همراه شد.

پیام سکه بورسی به بازار
به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، بهای هر گواهی سپرده تمام‌سکه طرح جدید (امامی) در معاملات دیروز بورس‌کالا به طور متوسط حدود یک‌‌درصد کاهش یافت. این رخداد کاهشی در بازار سکه بورسی در حالی رصد شد که از یک‌سو بازدهی سکه در بازار فیزیکی مثبت بود و از سوی دیگر، بهای سکه بورسی نسبت به سکه فیزیکی کمتر بود. به عبارت بهتر، بهای سکه بورسی در روزی کاهشی شد که قیمت سکه در بازار فیزیکی رشد کرد.

همچنین این رخداد کاهشی در شرایطی اتفاق افتاد که قیمت سکه بورسی از بهای سکه فیزیکی کمتر و زیر سطح ۵۰میلیون تومان به ازای هر قطعه تمام‌سکه بورسی (معادل ۱۰۰گواهی سپرده تمام‌سکه طرح جدید) بود. بررسی‌‌‌های کارشناسی در خصوص دلایل این رخداد نشان می‌دهد، در شرایطی که عمده معامله‌‌‌گران بازار گواهی سپرده سکه (سکه بورسی)، صندوق‌های سرمایه‌گذاری با پشتوانه سکه هستند و در معاملات خود به چشم‌‌‌انداز بازار با توجه به رخدادهای قابل انتظار اقتصادی و غیراقتصادی، توجه بیشتری داشته یا در اصطلاح محتاط‌‌‌تر هستند، انتظارات آنها از آینده بازار، مهم‌ترین عامل موثر بر نوسانات قیمت گواهی سپرده سکه است. رفتار روز گذشته سرمایه‌گذاران بازار سکه بورسی نشان‌دهنده انتظار آنها برای کاهش بهای سکه در روزهای پیش‌‌‌روست.  به‌خصوص آنکه تحلیلگران و فعالان بازار انتظار دارند قیمت‌ها در بازار دارایی‌‌‌های طلایی، در صورت استمرار انتشار اخبار مثبت سیاسی در روزهای آینده می‌‌‌تواند با شیب محسوسی کاهشی شود.

این چشم‌‌‌انداز کاهشی نه‌تنها در بهای سکه بورسی که در حجم معاملات آن نیز اثرگذار بوده است. در روزهای پایانی هفته قبل، حجم معاملات سکه بورسی کاهش روزانه حدود ۲۰درصدی را تجربه کرد؛ از آن جمله بازار گواهی سپرده تمام‌سکه طرح جدید رفاه به عنوان پرمعامله‌‌‌ترین گواهی سپرده سکه، در روز سه‌شنبه ۲۲ آبان با افت ۲۷درصدی حجم روزانه معاملات (نسبت به حجم معاملات روز دوشنبه ۲۱ آبان) و در روز چهارشنبه ۲۳آبان افت روزانه ۲۲درصدی در حجم معاملات را شاهد بود. این در حالی است که بازدهی روزانه گواهی سپرده سکه رفاه در این دو روز مثبت بود. اما روز شنبه، بهای سکه رفاه و سایر نمادهای معاملاتی در بازار گواهی سپرده سکه در بورس‌کالا، با کاهش روبه‌رو شد و بازار سکه بورسی به طور متوسط با کاهش یک‌درصدی قیمت همراه شد.

افت بیشتر قیمت در صندوق‌های طلا
در حالی که روز گذشته، میانگین قیمت گواهی سپرده سکه عرضه‌شده در بازار مالی بورس‌کالا مسیر قیمتی متفاوت از سکه فیزیکی را در پیش گرفته و به طور متوسط بازدهی روزانه منفی یک‌درصدی را به ثبت رساند، بهای طلای بورسی نیز نسبت به‌ روز معاملاتی قبل کاهشی شد. صندوق‌های طلای بورس‌کالا دیروز، به طور متوسط با افت ۱.۵درصدی قیمت نسبت به‌ روز معاملاتی قبل روبه‌رو شدند، در حالی که در بازار معاملات طلای فیزیکی، قیمت‌ها با ریزنوسان مثبت روبه‌رو بود. با این حال، بهای طلا نیز در یک‌هفته اخیر مسیر کاهشی را طی کرده بود و روز گذشته اگرچه در بازار فیزیکی ریزنوسان قیمتی مثبت داشت، اما رفتار سرمایه‌گذاران طلای بورسی با تکیه بر انتظارات کاهشی، موجب افت قیمت‌‌‌ طلای بورسی شد.

بهای هر واحد سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس که بزرگ‌ترین صندوق طلای بورس‌کالاست دیروز نسبت به ‌روز معاملاتی قبل، ۱.۵‌درصد کاهش یافت. میانگین نوسان قیمت روزانه همه صندوق‌های طلا نیز حول و حوش همین مقدار و در بازه یک تا ۲‌درصد کاهش قرار داشت. این افت قیمت در صندوق‌های طلا در حالی رخ داد که طلا در بازار جهانی نیز ریزنوسان مثبت قیمتی را تجربه کرد و حول و حوش ۲‌هزار و ۵۶۱دلار در هر اونس قرار داشت. انتظارات کاهشی سرمایه‌گذاران تحت‌تاثیر ریزش‌‌‌های اخیر بهای طلا در بازار داخل و بازار جهانی و همچنین سرایت آن به بازار سکه که طی یک هفته اخیر ریزش محسوس قیمت‌ها در این بازار را به همراه داشت، مهم‌ترین عامل نوسان منفی قیمت‌‌‌ طلا و سکه بورسی است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید