دنیای اقتصاد -امیرمحمد بختیاری : بازار سرمایه روز سهشنبه در ادامه روند روزهای گذشته، شاهد اقبال بیشتر نقدینگی از نمادهای بزرگ به سمت نمادهای کوچکتر بود. این حرکت به دلیل جا ماندن سهام کوچکتر در رشدهای اخیر و جذابیت نسبی این نمادها برای سرمایهگذاران شکل گرفته است.
در این میان شکسته شدن مقاومت کلیدی ۲میلیون و ۹۰۰هزار واحدی شاخص کل، موجب ادامه دار بودن فاز صعودی شده است.
البته باید اظهار کرد بخش قابلتوجهی از رشد این روزهای بازار به جای تکیه بر عوامل بنیادی، بیشتر تحتتاثیر اخبار و جو روانی قرار گرفته است. این امر میتواند بازار را در ادامه با نوسانات بیشتری مواجه کند.
با این وجود افزایش نرخ دلار توافقی بهعنوان یک محرک اصلی، تاثیر قابلتوجهی بر ارزش دارایی شرکتهای صادراتمحور و سودآوری آنها داشته است. انتظار میرود انعکاس این رشد در صورتهای مالی آینده شرکتها، روند صعودی را تقویت کند.
در این بین نرخ بهره بالا همچنان بهعنوان یکی از چالشهای اساسی بازار باقی مانده و کاهش این نرخ میتواند به طور قابلتوجهی روند صعودی بازار را تسریع کند، اما در شرایط فعلی سیگنال مشخصی از کاهش جدی دیده نمیشود.
در مجموع، بازار در شرایط کنونی ترکیبی از انتظارات مثبت و چالشهای بنیادی را تجربه میکند که انتظار میرود معاملهگران و سهامداران در معاملات و چینش سبد خود به نوسانات متغیرها توجه بیشتری داشته باشند.
بازار از نگاه کارشناسان
آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار را اینگونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: معاملات روزهای گذشته بازار، بهرغم انتشار اخباری مانند توییت وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص بررسی مجدد موضوع اقدام ویژه مالی (FATF) تا موضوع تجدیدارزیابی دارایی شرکتها، به سوی سهام کوچکتر جریان پیدا کرده است.
روز سهشنبه بازار با منتفی شدن خبر استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی رخسار مطلوبتری به خود گرفت. با این وجود در شرایط فعلی نمادهای کوچک بازار در مرکز توجهات قرار گرفتهاند.
بازار در هفتههای گذشته پیش از فتح سقفهای قبلی با موتور محرک نمادهای بزرگ پیشروی میکرد و سهام کوچکتر در وضعیت متعادلتری قرار داشتند. این جاماندگی نمادهای کوچکتر در هفته جاری موجب شد نقدینگی به این بخش از بازار روانه شود.
این کارشناس بازار ادامه داد: رشد و صعود شاخصهای اصلی بازار در ماههای اخیر را میتوان گردن افزایش دلار توافقی انداخت. بازار به این متغیر بیش از گذشته توجه نشان داده و آن را محوریت اصلی صعود گذاشته است.
با این وجود یکی از مهمترین پاشنهآشیلهای بازار را میتوان افزایش نرخ بهره بانکی عنوان کرد. نشانههایی از کاهش چشمگیر نرخ بهره در وضعیت فعلی چندان صادر نشده است. از این رو کاهش نرخ بهره میتواند محدوده تعادلی شاخص کل را بهصورت اهرمی تغییر دهد. ازاینرو هر پارامتر و سود بدون ریسک میتواند رشد بازار را دچار تغییراتی کند.
به لحاظ تکنیکال، با شکسته شدن محدوده مقاومتی شاخص کل هموزن و شاخص کل، این دو شاخص روزهای سبزپوشی را پشتسر میگذرانند. با این وجود به نظر میرسد رشد اخیر روزهای گذشته بازار بیشتر تحتتاثیر اخبار بوده است.
پیشبینی میشود در روزهای آینده نمادهای بزرگتر پرعرضه باشند و نمادهای کوچکتر وضعیت متعادلتری را پیش رو داشته باشند.
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار سرمایه اظهار کرد: آنچه در بازار سرمایه میگذرد نشان میدهد بورس فاصله زیادی با ریسکهای هفت ماه ۱۴۰۳ دارد. رفتار بازار سهام نشان میدهد فروکش تنشهای منطقهای و ریسکهای ژئوپلیتیک نقش چندانی در عملکرد آنها ندارد. این موضوع را میتوان در ورود پول قدرتمند حقیقیها از ابتدای آبان (ورود بورس به فاز صعودی) مشاهده کرد. اما تاختوتاز شاخصهای سهامی تا کجا میتواند ادامه یابد؟ برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید ممکن است بازارهای مالی و دارایی در ایران واکنشهای هیجانی نشان دهند. از طرفی نگاه دولت به بخشهای مختلف تولید و اقتصاد با پیشبینی رفتارهای هیجانی، به بهبود وضعیت شرکتها و سودده بودن آنها دوخته شده است. در این میان میتوان اظهار کرد بازار سرمایه همزمان با کاهش نرخ بهره بانکی در ماههای اخیر، روند صعودی را در پیش گرفت. با این وجود به نظر میرسد دلیل رشد این روزهای بازار کمتوجهی به نرخ بهره و توجه به رشد دلار توافقی است. بنابراین با انعکاس رشد دلار توافقی در گزارشهای ماههای آینده شرکتها میتوان بهبود وضعیت را مستمر ارزیابی کرد.
این کارشناس بازار ادامه داد: بازار سرمایه با بیشواکنشی به معنای انجام رفتارهای هیجانی و سریع براساس تغییرات حادثشده در روند معاملاتی که از خود بروز میدهد، نسبت به تغییر متغیرها با اعلام قبلی واکنش نشان نمیدهد. باید گفت بازار در شرایط فعلی نسبت به ماههای گذشته چندان ارزان نبوده، اما نمیتوان گفت با بازار گرانی نیز روبهرو هستیم. به نظر نمیرسد سیاست کلی بانک مرکزی تغییری نسبت به سیاست انبساطی کرده باشد. در پایان میتوان عنوان کرد یکی از اخبار تاثیرگذار این روزها بررسی مجدد موضوع اقدام ویژه مالی (FATF)، است. باید دید این موضوع در آینده به چه سمتوسویی خواهد رفت. پیشبینی میشود روزهای آینده سهام بزرگ و شاخصساز به مقاومتهای دیماه نزدیک شوند و با افزایش حجم عرضهها در این محدودهها جهت روند بازار مشخص خواهد شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات