دنیای اقتصاد - محمد نعمتزاده : بازار سرمایه از ۲۲ دیماه تاکنون ۶ روز اصلاح را در شاخصکل و ۲ روز رشد را بهثبت رساندهاست، البته بورس سهشنبه در دقایق پایانی به روند صعودی بازگشت و در مجموع تمام این ۸ روز را میتوان در یک مسیر اصلاحی توصیف کرد. بهزعم برخی از کارشناسان، بازار سرمایه پس از یک رشد بیوقفه و قابلتوجه نیازمند استراحت و تنفس است و این اصلاح طبیعی بهنظر میرسد.
اصلاح 8 روزه بورس پایان مییابد؟
کمین بورس برای موتور رشد جدید
آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، ارزیابی خود را در مورد کمرمقی بورس نسبت به چند هفته گذشته بیان کرد: علت اینکه بازار سرمایه نسبت به چند هفته گذشته تب و تاب و حرارت بالایی ندارد این است که بورس خود را با محرکهای دولت و حمایتهای اقتصادی هماهنگکرده و یک رشد مناسب را بهثبت رساندهاست. یکی از این متغیرها تغییر کاربری نظام ارزی از سامانه نیما به سامانه بازار ارز توافقی بود و باعث شد که بازار سرمایه یک موتور رشد بهنام نرخ ارز برای افتادن در مسیر صعودی داشتهباشد و بازار سرمایه توانست بلافاصله این شکافی که توسط افزایش نرخ ارز بازار توافقی توانست بهوجود بیاید را پر کند، اما زمانیکه بازار در موقعیت کنونی در یک تعادلی قرار دارد، بهطور طبیعی کاهش ارزش و حجم معاملات را شاهد خواهیم بود. به تعبیر دیگر، بازار سرمایه تا زمان شفافشدن مسیر پیشروی خود و یافتن سایر محرکها و موتورهای رشد برای از سرگیری مجدد روند صعودی، عقبنشینی خواهدداشت.
وی افزود: بازار سرمایه در وضعیت کنونی تمامی متغیرها را رصد میکند و بهطور طبیعی مسائلی که به تحریمهای اقتصادی و عوامل بینالمللی که بر اقتصاد کشور و بازار سرمایه اثرگذارند، در رصد فعالان بورسی قرار دارند. با توجه به اینکه دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ، شرایط بازارها در کشور یک شرایط متفاوتی بود و بهطور طبیعی سرمایهگذاران به متغیرهای برونمرزی وزن خواهند داد، اما مهمترین متغیری که باعث کاهش ارزش و حجم معاملات شده، هماهنگشدن بورس با محرکهای مذکور(بهخصوص نرخ بازار ارز توافقی) است. پورکار افزود: یکی از محرکهایی که در ادامه میتواند رشد بازار را تداوم ببخشد، کاهش نرخ بهره اوراق گواهیسپرده جدید است که باید توسط بانکمرکزی اعلام شود. این محرک میتواند بخشی از پولهایی که در سپردههای بانکی پارکشدهاست را به سمت بازار سرمایه و تولید هدایت کند و هزینه تامین مالی را برای شرکتها و بنگاهها کاهش دهد. در صورت کاهش نرخ بهره، امید است که بازار سرمایه یک روند صعودی قدرتمندی را مجددا شروع کند. کارشناس بازار سرمایه در پایان به صحبتهای وزیر امور اقتصادی و دارایی پرداخت و گفت: دوشنبه شب، وزیر امور اقتصادی و دارایی مانند گذشته حمایتهای قویای از اقتصاد و بازار سرمایه داشت، البته تفاوت بورس در وضعیت کنونی نسبت به دورههای قبلی که وزیر اقتصاد از آن حمایت میکرد، این است که بازار تاکنون، رشد قابلتوجهی را بهثبت رسانده و این رشد، هم با شدت و سرعت قابلتوجهی بوده و هم با دلیل و منطق حرکت کردهاست و نمیتوان آن را یک رشد هیجانی و احساسی توصیف کرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز صادقانه اصلاح بازار را یک عمل منطقی ارزیابی کرده که در ذات هر بازاری وجود دارد، بنابراین نمیتوان انتظارات غیرمنطقی و حمایتهای عجیبی از وزیر اقتصاد داشت.
واکاوی اصلاح ۸ روزه بورس
مجید عبدالحمیدی کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بورس پرداخت و گفت: بازار سرمایه یک سیستم پیچیده و چندبعدی است که همواره تحتتاثیر عوامل مختلف قرار دارد. کاهش نسبی تبوتاب بازار در شرایط فعلی، بیش از آنکه نشانه ضعف باشد، بازتابی از رفتار طبیعی سرمایهگذاران است که پس از یک دوره رشد سریع، بهدنبال ارزیابی دقیقتر از فرصتها و ریسکهای موجود است. این کاهش میتواند نشاندهنده تثبیت نسبی در بازار و حتی نشانهای مثبت برای شروع یک روند پایدارتر باشد. یکی از دلایل این وضعیت، نبود محرکهای جدید است. جریان نقدینگی در بازار سرمایه نیازمند سیگنالهای قدرتمند، از جمله سیاستهای حمایت اقتصادی، کاهش ابهامات در حوزه سیاستگذاری و تقویت اعتماد عمومی به ساختار بازار است، با اینوجود بازار سرمایه ایران همچنان از ظرفیتهای بالایی برای جذب سرمایهبرخوردار است و این دوره رکود نسبی میتواند فرصتی برای بازنگری و تدوین استراتژیهای موثرتر باشد. وی به محرکهای تازه بورسی اشاره کرد و گفت: نرخ بهره یکی از مهمترین متغیرهایی است که بهطور مستقیم بر جریان نقدینگی در بازار سرمایه تاثیر میگذارد. کاهش نرخ بهره میتواند جذابیت بازار سرمایه را افزایش دهد، زیرا در این شرایط، سرمایهگذاران بهدنبال بازدهی بالاتر خواهند بود، اما باید توجه داشت که بازار سرمایه ایران تنها به نرخ بهره وابسته نیست. عوامل دیگری نظیر بهبود فضای کسبوکار، اصلاحات ساختاری در حوزههای مالی و اقتصادی و همچنین شفافیت در سیاستگذاریهای کلان اقتصادی نیز میتوانند نقش کلیدی در جذب سرمایه ایفا کنند.
تیم اقتصادی دولت با تمرکز بر حمایت از تولید و تقویت زیرساختهای اقتصادی، در حال حرکت به سمت ایجاد محیطی پایدار و امن برای سرمایهگذاران است. این اقدامات در کنار کاهش احتمالی نرخ بهره، میتواند به رونق مجدد بازار سرمایه منجر شود. وی در ادامه گفت: بازارهای مالی همواره نسبت به رخدادهای سیاسی و کلان اقتصادی حساس هستند. همزمانی اصلاح بازار با تحلیف ریاستجمهوری در ظاهر ممکن است تصادفی بهنظر برسد، اما در واقع بازتاب ابهاماتی است که سرمایهگذاران نسبت به سیاستهای آتی دارند. ابهام در مورد نحوه عملکرد دولت جدید و تغییرات احتمالی در سیاستهای اقتصادی، میتواند منجر به رفتار محتاطانه شود، با اینحال شواهد نشان میدهد؛ تیم مدیریتی کشور با درنظرگرفتن شرایط داخلی و خارجی، بهدنبال ایجاد شفافیت و اعتماد در بازار سرمایه است. این اقدامات، همراه با سیاستهای حمایتی، میتواند به کاهش نگرانیها و افزایش اطمینان سرمایهگذاران کمک کند. کارشناس بازار سرمایه در ادامه حمایتهای وزیر اقتصاد را برای بازار سرمایه بااهمیت خواند و گفت: بازار سرمایه در انتظار حمایتهای عملی دولت مانند دوره گذشته و اخیر است تا آنها را بهطور واقعی لمس و مشاهده کند. اصلاح بازار پس از یک دوره رشد بیوقفه کاملا طبیعی است و حتی برای حفظ سلامت بازار ضروری بهنظر میرسد. آنچه اهمیت دارد، این است که اصلاح بازار نباید بهمعنای ازدسترفتن اعتماد سرمایهگذاران تعبیر شود، بلکه باید بهعنوان فرصتی برای بهبود شرایط بازار تلقی شود.
تیم مدیریتی اقتصادی کشور با اتخاذ سیاستهای هدفمند، میتواند این اصلاح را به نقطه شروعی برای یک روند پایدار و متعادل تبدیل کند. وی در پایان گفت: در مجموع، بازار سرمایه با وجود چالشهای ساختاری و نوسانات مقطعی، از ظرفیتهای عظیمی برای توسعه پایدار برخوردار است. درک عمیق از نیازها و انتظارات سرمایهگذاران، همراه با اجرای اصلاحات مالی و ساختاری نظیر توسعه شفافیت، گسترش ابزارهای نوین مالی و تقویت زیرساختهای نظارتی، میتواند اعتماد عمومی را تقویتکرده و بورس را به بستری مطمئن و کارآ برای جذب سرمایه تبدیل کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات