دنیای اقتصاد : پس از چهار روز سبزپوشی متوالی، روز اصلاحی بازار در دومین روز اردیبهشتماه فرارسید. بازار سرمایه در شرایطی بالاتر از محدوده ۳میلیون و ۱۰۰هزار واحد قرار دارد که به نظر میرسد موج اخبار مثبت روزهای گذشته تا حدودی تهنشین شده است. بورس از هفتههای اخیر همزمان با انتشار اخبار مثبت مذاکراتی رالی خود را آغاز کرد؛ روند صعودی که از ابتدا ماه گذشته با انتشار خبر تسعیر ارز بانکیها، تقاضای نسبی مطلوبی در گروه بانکی ایجاد کرد. پس از برگزاری دو دور مذاکره میان آمریکا و ایران، نخست در عمان و سپس در رم، چشماندازها نسبت به بهبود روابط بینالمللی تغییر پیدا کرد.
ورود بورس به فاز انتظار
با این حال، روزهای پرشتاب صعودی بازار تا اواسط هفته جاری تداوم داشت ، اما روز دوشنبه بازار با فشار نسبی عرضهها مواجه شد. افزایش حجم عرضهها به معاملات روز سهشنبه نیز سرایت و بازار روز گذشته رمق روزهای اخیر را نداشت. با وجود این، رفتهرفته از حجم عرضهها کاسته شد و در نهایت بازار متعادل منفی به کار خود پایان داد. روند معاملات در شرایطی پیگیری شد که نماد خودرو برای اولین روز معاملاتی در سال جدید مورد معامله قرار گرفت. دو نماد «خودرو» و «خساپا» به منظور افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها پیش از سال جدید بسته شده بودند و پس از گزارش مطلوبی که در خصوص این موضوع روانه کدال کرده بودند، امیدها به رشد مطلوب این دو نماد افزایش پیدا کرد. با ثبت رشد بیش از ۳۵درصدی ایرانخودرو ارمغان مطلوبی رهیافت سرمایهگذاران آنها پدیدار آمد. در مجموع به نظر میرسد بازار پس از دوره رشد خوشایند با نیمنگاهی به مذاکرات روزهای آینده روند متعادلی را در پیش بگیرد.
بورس در تب و تاب مذاکرات
شهیرمحمدنیا، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار عنوان کرد: شاخص کل بورس روز سهشنبه با افت ۰.۱۵درصدی در محدوده ۳میلیون و ۱۳۲هزار واحدی قرار گرفت. این کاهش، پس از عرضههای قابلتوجه در پایان معاملات روز دوشنبه، قابل پیشبینی بود. بازار در ابتدای روز با افزایش حجم عرضهها آغاز شد، اما در میانه معاملات، بازگشایی نماد «خودرو» و واکنش هیجانی بازار به رشد ۴۰درصدی این نماد، تاثیر قابلتوجهی بر کلیت بازار گذاشت. مهمترین عامل اثرگذار بر بازار در روزهای اخیر، تحولات سیاسی و مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا بوده است. اخبار مثبت منتشرشده از این مذاکرات طی دو هفته گذشته، فضای خوشبینی را در بازار تقویت کرده و ریسک سیستماتیک را کاهش داده است. این امر موجب افزایش تقاضا برای سهام و کاهش اقبال به داراییهای پرریسکی مانند طلا شده است. محمدنیا در ادامه افزود: با این حال انتظار روند صعودی شارپ و بدون اصلاح از بازار، غیرواقعبینانه است. در این میان روند مذاکرات ممکن است با فراز و نشیبهایی همراه شود که میتواند بر وضعیت بازارهای مختلف، از جمله بورس، طلا و سایر داراییها تاثیر بگذارد.
تفاوت مذاکرات کنونی با گذشته
برخلاف مذاکرات طولانی و فرسایشی گذشته مانند مذاکرات منتهی به برجام در سالهای ۹۲ تا ۹۴، مذاکرات کنونی از سرعت بالایی برخوردار است. هر دو طرف تمایل دارند این گفتوگوها در زمان کمتری به نتیجه برسد. این موضوع میتواند بلاتکلیفی بازار را کاهش داده و تاثیر مثبتی بر بورس داشته باشد. کاهش ریسک سیستماتیک، زمینه را برای تحلیل بنیادی بازار فراهم میکند. در سالهای اخیر، فشار تحریمها مانع تحقق پتانسیل سودآوری شرکتهای بورسی شده بود. با گشایشهای احتمالی، انتظار میرود فشارها کاهش پیدا کند و شرکتها بتوانند به پتانسیل واقعی خود دست یابند.
تمرکز بر صنایع منتفع از مذاکرات
در شرایط کنونی، تمرکز سرمایهگذاران باید بر صنایعی باشد که از مذاکرات بیشترین بهره را میبرند. با این حال، اقتصاد جهانی با چالشهایی مانند جنگ تعرفهای آمریکا و احتمال رکود مواجه است که میتواند قیمت کامودیتیها را کاهش دهد. از آنجا که بخش عمده بورس ایران کامودیتیمحور است، سرمایهگذاران باید وزن کمتری به این گروهها بدهند. در بازار طلا، با وجود کاهش قیمت دلار، طلای جهانی به دلیل تنشهای ژئوپلیتیک و کاهش شاخص دلار، روند صعودی داشته است. با این حال، در صورت توافقات جهانی، احتمال ریزش سنگین قیمت طلا وجود دارد.
محمدنیا در پایان پیشبینی کرد: با توجه به ریسکهای موجود، تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری ضروری است. هرچند با کاهش ریسک سیستماتیک، وزن داراییهای پرریسک مانند صندوقهای طلا باید کاهش یابد، اما همچنان حضور این داراییها در سبد توصیه میشود. ورود پولهای جدید به بازار هنوز چشمگیر نیست، اما با تداوم کاهش ریسک، انتظار میرود سرمایههای تازهنفس بهتدریج وارد بورس شوند. توصیه میشود خریدها در نقاط مناسب انجام شود و با توجه به احتمال استراحت بازار پس از چند روز مثبت، واکنش مناسب به اخبار دور سوم در روزهای آینده مشخص خواهد شد. در واقع در صورت تحقق توافق جامع و رفع موانع، از جمله مسائل مرتبط با FATF و ورود سرمایهگذاری خارجی، بورس میتواند برای سالهای آینده بهترین گزینه سرمایهگذاری باشد. با این حال، سرمایهگذاران باید تحولات مذاکرات را بهدقت رصد کرده و با تمرکز بر تحلیل بنیادی، سبد خود را بهینه کنند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات