دنیای اقتصاد : در پی بهبود فضای مذاکرات تجاری میان ایالاتمتحده و چین، قیمت طلای جهانی بهطور چشمگیری کاهش یافت. پس از توافق این دو کشور در خصوص کاهش چشمگیر تعرفههای متقابل، چشمانداز سرمایهگذاران از آینده بازارهای جهانی بهبود یافت و افراد، بخشی از سرمایههای خود را از پناهگاه امن طلا به سوی سایر بازارها هدایت کردند.
افت طلا با کاهش ریسک
پس از اعلام توافق آمریکا و چین جهت کاهش تعرفههای متقابل، قیمت فلز زرد در بازارهای جهانی بیش از ۲.۶ درصد افت کرد و به پایینترین سطح خود از ۱۵ آوریل رسید. قیمت هر اونس طلا در بورس کالای نیویورک به حدود سطح ۳۲۴۰ دلار کاهش یافت؛ اگرچه در مقایسه با ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون همچنان بیش از ۲۲ درصد افزایش داشته است. در این توافق، تعرفههای آمریکا بر واردات کالاهای چینی از ۱۲۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش یافت و چین نیز تعرفههای خود را از ۱۲۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش داد. این کاهشها قرار است بهمدت ۹۰ روز اعمال شود تا طرفین فرصت بیشتری برای ادامه مذاکرات داشته باشند.
وزیر خزانهداری آمریکا، اسکات بسنت که ریاست هیات آمریکایی در مذاکرات اخیر در سوئیس را بر عهده داشت، این گفتوگوها را به عنوان «پیشرفتی قابل توجه» توصیف کرد. تحولات ژئوپلیتیک نیز در تضعیف تقاضا برای طلا نقش داشت. برقراری آتشبس میان هند و پاکستان پس از روزها درگیری مرزی و پیشنهاد رئیسجمهور اوکراین برای دیدار با ولادیمیر پوتین در ترکیه با هدف گفتوگوهای صلح، فضای بازار را به سمت ریسکپذیری بیشتر سوق داد. این بهبود در احساسات سرمایهگذاران باعث کاهش تقاضا برای طلا به عنوان دارایی امن شد. در عین حال، تحلیلگران موسسه آیانجی، تاکید کردهاند که با وجود این تحولات مثبت، بازارها همچنان با ابهامهایی درباره نتیجه نهایی توافق تجاری آمریکا و چین مواجهند. سیاستهای تجاری غیرقابل پیشبینی دولت ترامپ در سال ۲۰۲۵ از عوامل کلیدی رشد قیمت طلا بوده است. به همین دلیل، با وجود افت قیمت اخیر طلا، این فلز ارزشمند هنوز بهدلیل تداوم عدمقطعیتها و نوسانات بازارهای کالایی، از حمایتهایی برخوردار است. همچنین برخی تحلیلگران به امکان فروش برای تثبیت سود در میان سرمایهگذاران اشاره کردهاند که میتواند روند نزولی کوتاهمدتی را برای طلا رقم بزند. با این حال، شورای جهانی طلا پیشبینی کرده که کاهش قیمتها ممکن است محرکی برای افزایش خرید مصرفکنندگان و بازگشت تقاضا به بازار طلای فیزیکی باشد.
واکنش سایر بازارها به کاهش ریسک سیاسی
واکنش بازارها به توافق آمریکا و چین بسیار مثبت بود. به گزارش والاستریتژورنال، شاخصهای آتی بورس آمریکا، از جمله اساندپی۵۰۰ و نزدک به ترتیب ۲.۷ و ۳.۷ درصد رشد کردند. قیمت نفت برنت نیز تا اواسط روز گذشته با ۲.۸ درصد افزایش به ۶۵ دلار و ۷۱ سنت رسید. در عین حال، ارزش دلار آمریکا نیز یک درصد در برابر سایر ارزها تقویت شد. در بازارهای آسیایی و اروپایی نیز شاخصها رشد داشتند و ارزش سهام شرکتهایی که درگیر تجارت بینالمللی هستند، از جمله سهام شرکتهای صادرات و واردات و شرکتهای حملونقل، با افزایش چشمگیری روبهرو شدند.
یوآن چین نیز در واکنش به این تحولات تقویت شد. بانک گلدمنساکس پیشبینی کرده که ارزش یوآن در ادامه سال نیز افزایش یابد، بهویژه اگر مذاکرات تجاری به پیشرفت بیشتری منجر شود و رشد اقتصادی چین از انتظارات فراتر رود. مذاکرات آخر هفته در سوئیس، با وجود نداشتن خروجی نهایی، از دید مسوولان آمریکایی «سازنده و پیشبرنده» توصیف شد.
وزیر خزانهداری آمریکا، اسکات بسنت، اظهار کرد که هیچکدام از طرفین تمایلی به جدایی اقتصادی ندارند و گفتوگوهایی درباره موضوعات حساس از جمله افزایش محدودیتها بر تجارت فنتانیل صورت گرفته است. همچنین، امکان دستیابی به توافقاتی در زمینه خریدهای جدید توسط چین نیز در نشستهای سوئیس مطرح شده است. با این حال، همچنان تردیدهایی نسبت به مسیر نهایی این مذاکرات وجود دارد. تجربه سال ۲۰۱۸ نشان میدهد که توافقات موقت میتوانند به سرعت فرو بپاشند؛ همانگونه که توافق مرحله اول بین این دو کشور، در سال ۲۰۲۰ نیز نتوانست اهداف مدنظر آمریکا را تامین کند و چین نیز به تعهدات خرید خود عمل نکرد.
در مجموع، توافق فعلی به عنوان یک گام مهم در کاهش تنشهای تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان تلقی میشود. اما بازارها و تحلیلگران با احتیاط به آن مینگرند و روشن نیست که آیا این آتشبس موقت به توافقی بلندمدت و پایدار منجر خواهد شد یا خیر. برای سرمایهگذاران، کاهش ریسک ژئوپلیتیک فعلا عامل مثبتی است؛ با این حال، تداوم این روند وابسته به اراده واقعی طرفین برای حل بنیادین اختلافات است.
تداوم سرمایهگذاریهای طلایی در چین
گروه معدنی ژینجین، یکی از بزرگترین شرکتهای استخراج طلا در جهان، قصد دارد بخش بینالمللی کسبوکار خود را در بورس هنگکنگ عرضه اولیه کند. به گفته منابع آگاه، این شرکت بانکهای سیتیک سکیوریتیز و مورگان استنلی را برای مدیریت این عرضه انتخاب کرده است، اگرچه جزئیات مربوط به زمان و اندازه این عرضه هنوز نهایی نشده است.
نمونهای دیگر از این روند، شرکت لاوپو گلد مستقر در پکن است که در پی رشد بیش از ۱۵۰۰ درصدی سهام خود از زمان عرضه در بورس هنگکنگ در ژوئن ۲۰۲۴، اخیرا موفق به جذب ۳۵۰ میلیون دلار سرمایه جدید شد. این شرکت یکی از موفقترین عرضههای اولیه در جهان طی ۱۲ ماه گذشته بهشمار میرود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات