دنیای اقتصاد : نرخ تورم سالانه در ایالاتمتحده از ۲.۴درصد در ماه مارس به ۲.۳درصد در ماه آوریل کاهش یافت؛ این درحالی است که برآورد اقتصاددانان رقم ۲.۵درصد را نشان میداد. این افت در حالی رخ داد که تعرفههای وارداتی جدید قاعدتا باید باعث رشد قیمتها میشد. در همین راستا، بسیاری معتقدند که اثر تعرفهها با تاخیر روی سطح عمومی قیمتها نمایان خواهد شد.
کاهش تورم برخلاف انتظارات
براساس دادههای اداره آمار کار آمریکا، شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) کمتر از ماه گذشته افزایش یافت. بیش از نیمی از افزایش ماهانه CPI ناشی از رشد هزینه مسکن بوده است.
در بخش انرژی نیز قیمتها عمدتا به دلیل افزایش بهای گاز طبیعی و برق افزایش یافت؛ هرچند قیمت بنزین با کاهش روبهرو شد. در همین حال، قیمت مواد غذایی در مجموع ۰.۱درصد کاهش یافت؛ بهویژه به دلیل افت ۰.۴درصدی قیمت غذاهای مصرفی خانوار. در ماه آوریل، قیمت بلیت هواپیما، خودروهای دستدوم، ارتباطات و پوشاک نیز کاهش یافت. اما در مقابل، کالاهای وارداتی مانند مبلمان و لوازم خانگی افزایش قیمت قابلتوجهی نشان دادند.
همچنین نرخ تورم هسته که در آن تغییرات قیمت بخش انرژی و مواد غذایی محاسبه نمیشود، در مقایسه با ماه قبل تغییری نکرد و در سطح ۲.۸درصدی ثابت ماند. در مقابل، نرخ تورم ماهانه از منفی ۰.۱درصد در ماه مارس، به ۰.۲درصد در آوریل افزایش یافت.
با اینکه برخی از تعرفهها کاهش یافتهاند و توافق موقت ۹۰روزه میان آمریکا و چین برای کاهش تعرفهها حاصل شده، اما هنوز فضای نااطمینانی جدی در سیاست تجاری آمریکا وجود دارد. به گفته اقتصاددانان، بسیاری از شرکتها به دلیل بیثباتی در سیاستهای تجاری ترجیح میدهند فعلا از تصمیمگیریهای عمده خودداری کنند.
برخی شرکتها پیشاپیش واردات را افزایش دادهاند تا از افزایش قیمتها پیشگیری کنند. همین موضوع باعث تاخیر در انتقال فشار قیمتی تعرفهها به مصرفکنندگان شده است.
در این میان، اقتصاددانان پژوهشکده بودجه ییل اعلام کردند به دلیل تعرفهها، هزینه سالانه هر خانوار آمریکایی در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته حدود ۲۸۰۰دلار افزایش خواهد یافت. پس از انتشار آمار تورم، قیمت اوراق خزانهداری آمریکا افزایش یافت. این امر باعث تقویت انتظارات برای دستکم دو بار کاهش نرخ بهره در سالجاری شد؛ هرچند بانکهایی همچون گلدمنساکس و جیپیمورگان تاریخ شروع این کاهش را به اواخر سال موکول کردهاند.
جولین لافارگ از بانک بارکلیز تاکید کرد، کالاهایی که مشمول معافیت بودند و قبل از اجرای تعرفهها ارسال شدهاند، باعث شدهاند که تورم آوریل تحتتاثیر این تعرفهها قرار نگیرد.
او همچنین گفت: «فدرالرزرو و سرمایهگذاران جهانی باید صبر بیشتری داشته باشند تا بتوانند تاثیر واقعی نااطمینانیهای تجاری را بر قیمتها ارزیابی کنند.» اگرچه تورم در آوریل با افزایش همراه بوده، اما تحلیلها نشان میدهد که این افزایش موقتی است و اثرات کامل تعرفهها هنوز در بازار احساس نشده است. مسیر آینده تورم به کیفیت روابط آمریکا و چین و همچنین رفتار مصرفکنندگان و خردهفروشان در ماههای آتی بستگی دارد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات