کمپ دلار در کانال ۸۳

دنیای اقتصاد : قیمت دلار آزاد از دوشنبه تا پایان هفته گذشته در کانال ۸۳ هزار تومان نوسان کرد. به‌طوری که در آخرین روز هفته نیز با وجود خبر تصویب پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام، در همین کانال قیمتی باقی ماند. از سوی دیگر، آغاز برنامه خاموشی صنایع از امروز و تاثیر احتمالی آن بر روند ارزآوری کشور، نگرانی‌هایی در میان معامله‌گران به وجود آورده است.
قیمت دلار آزاد در نخستین روز هفته گذشته تحت تاثیر خبر آغاز گام چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در روز یکشنبه، در کانال ۸۲هزار تومان قرار داشت. با این حال با شروع این گفت‌وگوها در روز یکشنبه نگرانی‌هایی در میان معامله‌گران از احتمال بروز اختلافات جدی که منجر به توقف گفت‌وگوها شود، مطرح شد. این موضوع باعث شد تا در این روز قیمت دلار آزاد به ۸۴ هزار و ۴۰۰ تومان برسد. با این حال، پس از انتشار اخباری مبنی بر «دشوار اما مفید» بودن مذاکرات، قیمت دلار پس از بازگشایی بازار در روز دوشنبه یک کانال قیمتی عقب‌نشینی کرد و به ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه نیز قیمت دلار با اندکی کاهش در همان کانال قیمتی باقی ماند و نوسانات چشمگیری را تجربه نکرد.

این روند کم‌نوسان در آخرین روز هفته نیز ادامه یافت. با وجود انتشار خبر تصویب پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو در عصر چهارشنبه، بازار ارز پس از بازگشایی در روز پنج‌شنبه واکنش قابل‌توجهی نشان نداد و دلار در همان محدوده 83هزار تومان نوسان کرد. هرچند نرخ دلار در آغاز معاملات غیررسمی تا 82 هزار و 800 تومان کاهش یافت، اما در نهایت با قیمت 83 هزار تومان به کار خود پایان داد. کارشناسان معتقدند که پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو گامی مثبت در جهت بازگشت ایران به نظام مالی بین‌المللی و حضور بیشتر در بازارهای جهانی است. این مساله به افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی، تسهیل نقل‌وانتقال پول، جذب سرمایه و دسترسی بهتر به منابع ارزی بین‌المللی منجر می‌شود.

البته باید توجه داشت که پیوستن ایران به پالرمو به تنهایی باعث خروج ایران از لیست سیاه FATF  نمی‌شود. با این حال در نهایت این اقدام گامی مثبت در جهت کاهش نوسانات ارزی و تقویت ثبات اقتصادی است. این موضوع به عنوان سیگنالی مثبت برای بازار تلقی می‌شود و در کنار مذاکرات ایران و آمریکا که در جریان است، باعث شکل‌گیری خوش‌بینی در میان فعالان بازار شده است. تحلیلگران معتقدند که تا زمان برگزاری گام پنجم مذاکرات میان این دو کشور، قیمت دلار آزاد در همین محدوده‌های قیمتی فعلی نوسان خواهد کرد.

دلار رسمی در قله قیمتی
روز پنج‌شنبه باوجود کاهش جزئی در قیمت دلار آزاد، این ارز در بازار رسمی به قله قیمتی تاریخی خود رسید. به‌طوری که هر دلار مرکز مبادله در این روز در رقم 71هزار و 672 تومان معامله شد. از سوی دیگر بررسی‌ها نشان می‌دهد که شکاف قیمتی دلار آزاد و رسمی در آخرین روز هفته گذشته به 15.8 درصد رسیده است. این در حالی است که این شکاف در روز چهارشنبه 16.3 درصد بود.

ناترازی انرژی، سد راه ارزآوری؟
اخبار منتشر شده حاکی از آن است که از امروز برنامه خاموشی صنایع آغاز شده است. براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس یکی از عوامل رشد نرخ ارز در نیمه دوم سال 1403 را می‌توان به ناترازی‌های کلان اقتصادی مانند ناترازی انرژی نسبت داد. ناترازی انرژی منجر به قطعی‌های مکرر برق برای صنایع می‌شود. این وضعیت باعث توقف خطوط تولید، کاهش بهره‌وری و افزایش هزینه‌های عملیاتی می‌گردد. به گزارش خبرگزاری تسنیم در سال گذشته تنها به دلیل قطعی برق، صنایع فولادی تا حدود 3میلیون تن از ظرفیت تولید خود را از دست داده‌اند. کاهش تولید ناشی از کمبود انرژی، توان رقابت‌پذیری بنگاه‌های داخلی را تضعیف کرده و خطر از دست رفتن بازارهای صادراتی را افزایش می‌دهد. در چنین شرایطی، مشتریان خارجی ممکن است به سمت تامین‌کنندگان باثبات‌تر در سایر کشورها روی آورند. علاوه بر این کاهش تولید و صادرات، زیان‌های مالی قابل توجهی به شرکت‌ها تحمیل می‌کند و بر صنایع پایین‌دستی وابسته به مواد اولیه نیز اثر منفی می‌گذارد. این وضعیت در نهایت می‌تواند به کاهش ارزآوری کشور منجر شده و زمینه‌ساز افزایش نرخ دلار شود.

روز کم‌نوسان بازار سکه
روز پنج‌شنبه انواع قطعات سکه کاهش قیمت را تجربه کردند. به‌طوری که هر سکه طلای طرح جدید در این روز با کاهش 745 هزار تومانی نسبت به روز چهارشنبه در رقم 73میلیون و 385 هزار تومان به فروش رسید. تحلیلگران این کاهش قیمت را باتوجه به اینکه قیمت طلای جهانی صعودی بود، به کاهش ارزش دلار در بازار داخلی نسبت می‌دهند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که حباب سکه تمام در این روز به 10 میلیون و 800 هزار تومان رسیده است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید