درسالهای اخیر بخصوص از زمان دولت یازدهم که پس از چهل سال نرخ سود سپرده بانکی از نرخ تورم جاری پیشی گرفت و سرانجام مثبت شد، بازارپول درصدر بازارهای پربازده و بدون ریسک کشور قرار داشت. دراین سالها بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری توانستند با نرخهای بالا که گاه بیش از 10 درصد از نرخ تورم بیشتر بود، بخش عمدهای از سرمایهگذاران خرد و کلان را به سوی خود جذب کنند. دراین میان بازارهای رقیب نیز که در سالهای پیش از دولت یازدهم توانسته بودند سهم بالایی در جذب نقدینگی و سودهای بادآورده به سرمایهگذاران خود بدهند، به حاشیه رفتند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، بازارمسکن پس از جهش قیمتی سه برابری به رکود رفت و به گفته عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی بیش از 200 میلیارد دلار سرمایه را درخود حبس کرد. بازارهای ارز و طلا نیز که با آمدن دولت یازدهم و تزریق جو امید و آرامش به اقتصاد از حباب تخلیه شده بودند، به بازدهیهای چنددرصدی و اندک رضایت دادند. اما بازار بورس فراز و نشیب بیشتری را تجربه کرد. در سالهای تحریم بخصوص در فاصله سالهای 89 تا 91 سهامداران ناامیدانه کمترین بازدهی را در شش سال اخیر کسب کردند ولی با اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها یکبار دیگر امید به این بازار بازگشت و حتی رکورد جدید را درسال 92 به ثبت رساند. از آن زمان تاکنون نیز سهامداران بسته به فضای سیاسی و اقتصادی با فرازوفرودهای زیادی مواجه شدهاند. هرچند درسالهای اخیر دولتمردان تأکید زیادی بر ضرورت کاهش نرخ سود بانکی همپای تورم داشتهاند اما برگزاری نشست خبری معاون اقتصادی بانک مرکزی در روز 31 مرداد ماه امسال و اعلام رسمی بخشنامه این بانک که نرخ سود بانکی را برای شبکه بانکی محدود میکند، امید تازهای درمیان سهامداران ایجاد کرده است.
البته بررسی بازدهی بازارهای مختلف دریکسال گذشته نشان میدهد که پس از بازارپول، بورس همواره رتبه دوم را داشته است ولی درشرایط فعلی فعالان بازارسرمایه به بازدهی بیشتری فکر میکنند. این درحالی است که باوجود اجرایی شدن بخشنامه بانک مرکزی و با فرض اینکه تمام بانکها بخشنامه نرخ سود را به صورت دقیق اجرا کنند همچنان نرخ سود بانکی که 5 درصد از نرخ تورم جاری بالاتر است برای بسیاری از سرمایهگذاران جذابیت دارد درعین حالی که با کمترین ریسک نیز همراه است.
رشد 1080 واحدی شاخص در 9 روز
بررسی روند شاخص کل بورس از زمان ابلاغ بخشنامه جدید بانک مرکزی درباره نرخ سود(31 مرداد) تا روزگذشته نشان میدهد که شاخص با رشد 1080واحدی روبهرو شده است. درحالی که درروز 31 مرداد شاخص کل بورس عدد 82 هزار و 372 واحد را نشان میداد روزگذشته شاخص با رشد 106 واحدی به 83 هزار و 452 واحد رسیده است. البته کارشناسان بازارسرمایه میدانند که این رشد به نسبت بالا مدیون افزایش شدید قیمت کالاهای اولیهای نظیر فلزات اساسی و معدنی بوده است که به مدد آن سهام صادراتیها در بورس اوراق بهادار تهران بالا رفت و درمجموع شاخص کل را بالا کشید. ولی به هرروی آثار روانی کاهش نرخ سود نیز در میان سهامداران به روشنی دیده میشود. فعالان بازار سرمایه امیدوارند با حذف نرخهای سود بانکی که درسالهای اخیر تا بالای 25درصد هم میرسید و معقول شدن آن بخشی از سرمایههای ریسکپذیر از این بازار به بورس مهاجرت کند و این ورود نقدینگی زمینه رونق دوباره بازارسهام ایران را فراهم کند.
رشد طلای جهانی، کاهش طلای ایرانی
درحالی که طی روزهای گذشته در بازار ارز و طلا رکوردهای تازهای از رشد قیمت به ثبت رسید، اما دیروز در بازار با نادیده گرفتن هیجان اولیه در ساعات بازشدن بازار، قیمتها به عقب بازگشت.در بازار طلا و سکه با وجودی که اونس جهانی طلا به 1335 دلار که 9.6 دلار بالاتر از روزکاری قبل بود بیشتر بود، به جز سکه تمام طرح قدیم مابقی انواع سکه با روند کاهشی روبهرو بود. دراین بازار هرگرم طلای 18 عیار که همچنان رکورد بالاترین نرخ در پنج سال گذشته را حفظ کرده است با قیمت 126 هزار و 168 تومان 323 تومان به عقب برگشت. سکه تمام طرح جدید نیزبا نرخ یک میلیون و 267 هزار تومان کاهش 7 هزار و 900 تومانی را تجربه کرد اما سکه طرح قدیم با هزار تومان رشد، یک میلیون و 244 هزار تومان به فروش رفت. نیم سکه نیز بدون تغییر همان قیمت 668 هزار تومان را حفظ کرد و ربع سکه با 2 هزار تومان افت 385 هزار تومان معامله شد هر سکه گرمی هم 254 هزار تومان قیمت خورد که نسبت به روز قبل تغییری نداشت.
عقب نشینی دلار، رکوردشکنی یورو
در بازار ارز نیزدلار امریکا که سد قیمتی 8 ماهه خود را در روز یکشنبه شکسته بود متوقف شد و با 10 تومان کاهش به قیمت 3880 تومان بازگشت. ولی ارزهای دیگری مانند یورو و پوند همچنان به رشد قیمت ادامه دادند تا جایی که یورو با افزایش 50تومانی در یک روز رکورد زد و 4791 تومان شد. پوند انگلیس نیز با 10 تومان افزایش به 5034 تومان رسید و درهم امارات روی نرخ 1066 تومان ثابت ماند.
نظرات