دنیای اقتصاد : در حالی که شاخص دلار تا ۹۰/ ۹۰ واحد افت کرد، طلای جهانی پس از ۴ ماه به مرز ۱۳۴۰ دلاری به ازای هر اونس نزدیک شد. تقویت طلا بیش از همه چیز به افت دلار مربوط بود و باعث شد فرضیه تضعیف مصنوعی شاخص دلار اندکی جان بگیرد. یکی از صاحبنظران اقتصادی طی کنفرانس انجمن اقتصادی آمریکا، رشد بازار سهام و تولید ناخالص داخلی در این کشور را فارغ از سیاستهای ترامپ عنوان کرد. «لارنس سامرز»، رئیس سابق خزانهداری آمریکا، از تضعیف دلار بهعنوان نشانهای از عدم رشد اقتصادی کافی یاد کرد.
صعود طلا بدون موانع دلاری!
طلا روی سقف چهار ماهه بازار جهانی ایستاد. این فلز گرانبها در ساعات پایانی هفته در قیمت ۱۳۳۷ دلاری بسته شد که در ۴ ماه گذشته بیسابقه بود. طلا در طول هفته قبل، رشد نزدیک به ۴/ ۱ درصدی را تجربه کرد و پنجمین هفته متوالی صعود خود را جشن گرفت. تقاضا برای این ذخیره امن با اینکه تنشهای دو «کره» اندکی کاهش یافته بودند، بهدلیل افت محسوس شاخص دلار نسبت به سبد ارزهای رایج بهخصوص ین و یورو، افزایشی شد. این افزایش تقاضا، قیمت هر اونس از این فلز زرد را به مرز ۱۳۴۰ دلاری نزدیک کرد. در مقابل، شاخص دلار در این هفته نزدیک به ۹۲ واحدی باز شده بود؛ اما در پایان هفته به ۹۰/ ۹۰ واحد نزول کرد. افت محسوسی که دلار آمریکا دچار آن شده، جاده صاف و بدون مانعی برای طلا تولید کرده است. فلز زرد نیز بهخوبی در این جاده آسفالتشده در حال پیشتازی است. برخی از کارشناسان افت شاخص دلار را بهدلیل دادههای نامناسب اقتصادی و وجود نااطمینانی سیاسی-اقتصادی میدانند؛ در حالیکه برخی دیگر، با بیان وجود احتمال جلوگیری عمدی از رشد شاخص دلار، فرضیه دیگری را در نظر گرفتهاند. این دسته تمایل برای کاهش کسری در ترازنامه تجاری ایالاتمتحده را هسته مرکزی این رویکرد میدانند. بهعنوان مثال نزدیک به ۹ روز پیش، «لارنس سامرز» در کنفرانس انجمن اقتصادی آمریکا، به عدم رشد شاخص دلار و بررسی دلیل آن اشاره کوتاهی کرد.
نقدی بر سیاستهای اقتصادی ترامپ
لارنس سامرز، وزیر سابق خزانهداری آمریکا در دولت بیل کلینتون، رئیس سابق دانشگاه هاروارد، مدیر اسبق شورای اقتصاد آمریکا و دبیر اقتصادی بانک جهانی در سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۳، در روز ۵ ژانویه سال جاری میلادی طی سخنرانی خود به بخشی از اثرات سیاستهای اقتصادی ترامپ بر آمریکا و جهان اشاره کرد. وی با اشاره به این موضوع که تولید ناخالص داخلی آمریکا در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ رشد داشته، به رشد بیشتر اقتصادهای تراز اول دنیا بهخصوص اروپا تکیه کرد تا این رشد حاصلشده در سال اول دولت ترامپ را ناکافی بخواند. سامرز، بازدهی بازار سهام آمریکا را نیز مدنظر داشت و آن را همسطح با رشد بازار سهام آلمان معرفی کرد. او با اشاره به بازدهی بیشتر برخی از بازارهای سهام آسیایی نسبت به والاستریت، دلیلی برای موفقیت ترامپ در روند تقویت بازار آمریکا قائل نشد. شاهد اصلی که سامرز بر آن تاکید داشت، عدم رشد شاخص دلار متناسب با رشد اقتصادی و رشد بازار سهام بود. وی معتقد است اگر اقتصاد آمریکا یک رشد واقعا مناسب را تجربه کرده بود، افت نزدیک به ۱۰درصدی دلار در سال ۲۰۱۷ میلادی رخ نمیداد. لارنس نسبت به قانون اصلاح مالیاتی نیز واکنش تندی از خود بروز داد و تاکید کرد که سیاست مالیاتی ترامپ بهرغم برخی از کارشناسیها، نابرابری اقتصادی و کسری بودجه فدرال را افزایش داده، بودجه مخارج دولت و نظم جهانی را مختل خواهد کرد. او طرح کاهش مالیات ترامپ را دلیل خوشبینی به بازارها و اقتصاد آمریکا نمیداند و خطرهای این طرح را بیش از آنچه تاکنون بهنظر رسیده، عنوان میکند. با این طرح ممکن است بر خلاف عقیده جمهوریخواهان، امکان فرار مالیاتی افزایش یابد و کشورهای دیگر نیز بهمنظور افزایش رقابت به همین سیاست روی آورند. اگر چنین اتفاقی بیفتد، تاثیر اقتصادی طرح کاهش مالیات از بین خواهد رفت. با این اوصاف، فرضیهای که سیاستگذاران آمریکایی را در حال تلاش برای جلوگیری از رشد شاخص دلار نشان میدهد، کمی قوت میگیرد. «دنیای اقتصاد» در روزهای آینده، پرونده شاخص دلار در دولت ترامپ و همچنین دلایلی که کاهش ارزش دلار را به یک هدف در ایالاتمتحده تبدیل کرده، بررسی خواهد کرد.
نظرات