دنیای اقتصاد : بازار آتی در روز گذشته نیز با کاهش نرخ جدی روبهرو شد تا سومین روز افت نرخ در این بازار تجربه شود. نگاهی به نوسان قیمتها در هفتهها و حتی ماههای اخیر نشاندهنده آن است که یکی از بزرگترین افت قیمتها به ثبت رسیده تا شاید یک رکورد در تاریخ فعالیت بازار آتی در گذشته کوتاهمدت تا میان مدت تجربه شود؛ رخدادی که در گزارشهای روزهای اخیر به آن اشاره کردیم و سریعتر از حد انتظار خودنمایی کرد.
همانگونه که در گذشته به آن پرداختیم قیمت ۲ میلیون تومانی سکه در بازار نقدی و آتی برای سررسیدهای کوتاهمدت یک کف روانی و حتی فنی محسوب شد، ولی با شکسته شدن این کف قیمتی، دیروز بازار حتی قیمتهایی نزدیک به یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان را هم تجربه کرد که نشان میدهد دادههای این بازار بیش از حالت عادی با ابهام روبهروست. واقعیت آن است که دادههای بنیادین بازار در هالهای از ابهام قرار دارد و همین ابهام پتانسیل تحلیل را از معادلات حذف کرده و توجه به جو روانی بازار را تقویت کرده است. این نکته به معنی آن است که ابهام موجود برای بسیاری از فعالان بازار با هزینههای هنگفتی همراه شده و میتواند نگرانیهای پیشین را عمیقتر جلوه دهد. اگرچه این موارد در گزارشهای پیشین مورد توجه قرار گرفته بود ولی از امروز باید چهره جدیدی از بازار را رصد کنیم.
ذات افت قیمتهای ممتد و مستمر در بازار در شرایطی که حتی صف خرید هم در روزهای اخیر بهصورت مقطعی تجربه شد نشان داد که بخش مهمی از رشد پیشین نرخ، از بین رفته و بازار چهره خشن و البته واقعی خود را نشان داده است. خشونت بازار که در سقوط آزاد قیمتها با افتی نزدیک به ۱۲ درصد در برخی از سررسیدها (در روزهای اخیر) همراه شد هنوز آرام نگرفته یعنی نمیتوان از هماکنون دورنمای واضحی از معاملات روز جاری ترسیم کرد. این در حالی است که عرضه سکههای پیشفروش شده و نزدیکی به ماه رمضان در کنار آرامش نسبی در بازار طلای جهانی و البته شنیدههایی از کاهش نرخ برابری دلار با ریال در کشورهای منطقه همگی دادههایی منفی برای بازار آتی محسوب میشود اگرچه آرامش نسبی در اوضاع و رخدادهای جانبی در بازار نیز از کاهش قیمتها حمایت میکند. این در حالی است که افت جدی روزهای اخیر خود به معنی آرامش یافتن گام به گام در بازار است که میتواند از نرخهای موجود حمایت کند. تمامی این موارد اگرچه بخشهایی از رخدادهای زیرپوستی در بازار است، ولی نمیتواند دورنمای قیمتها را در بازار آتی ترسیم کند زیرا در نهایت بهای سکه نقدی است که قیمتها در بازار آتی را مدیریت خواهد کرد.
تا روز گذشته پیشبینی افت قیمتها چندان دشوار نبود، اگرچه سریعتر از حد انتظار خودنمایی کرد ولی این بازار به قدری شکننده ایفای نقش میکند که تحلیلگری را محدود میسازد. این در حالی است که بازارهای کالایی غالبا پس از این روند نزولی چند روز زمان لازم دارند تا خود را به فاز رشد قیمتها متمایل سازند، ولی در بازار آتی شرایط اینگونه نیست و تغییر فاز سریع قیمتها بارها تجربه شده و میتواند باز هم چهره خطرناکی از این بازار نشان دهد. از سوی دیگر حجم خرید در بستر بازار آتی بورس کالا به آرامی افزایش یافته یعنی احتمال به کف قیمت رسیدن بازار چندان هم دور از ذهن نیست، ولی این سیگنال به تنهایی نمیتواند به تغییر فاز قیمتها منجر شود. با توجه به تمامی این موارد شاید نوسان قیمتها در ساعات پایانی بازار بتواند به چراغ راهنمای جذابی در این بازار بدل شود، اگرچه این سیگنال هم در کنار سایر موارد باید مورد توجه قرار بگیرد.
نظرات