دنیای اقتصاد : به عقیده برخی از کارشناسان بازار سهام، والاستریت در طولانیترین دوره افزایشی خود قرار دارد. هفته گذشته همزمان با عقبنشینی شاخص دلار رکوردهای جدیدی در بازار سهام آمریکا گزارش شد. شاخصهای S&P۵۰۰ و نزدک کامپوزیت از سقف تاریخی ژانویه سال جاری میلادی عبور کردند. افت شاخص دلار یکی از مهمترین رانههای بازار بورس آمریکا تلقی میشود.
دلار پس از مخابره سیگنال انقباضی از سوی بانک مرکزی اروپا در برابر یورو تضعیف شد. پیشتر انتقاد دونالد ترامپ از شتاب رشد نرخ بهره هدف، سرمایهگذاران را دچار دوگانگی کرده بود که به افت دلار منتهی شد. رانه دیگری که شاخصهای والاستریتی را به پیک تاریخی سوق داد، اطمینان نسبت به وضعیت اقتصادی ایالات متحده بود. «جرومی پاول»، سکاندار فدرال رزرو در سخنرانی اخیر خود، سلامت اقتصاد آمریکا را تضمینشده مطرح کرد و برنامهریزی کمیته بازار آزاد را برای نرخ بهره معقول دانست. در حالی که چشمانداز کلی نسبت به رشد اقتصادی و نرخ بیکاری ایالاتمتحده براساس گزارشهای مربوط مثبت ارزیابی میشود، خوشبینی سرمایهگذاران تاثیر خود را در والاستریت بروز داد.
طولانیترین بازار گاوی در نیویورک؟
اونس طلا تا ۱۰ روز قبل، بازدهی نزدیک به منفی ۱۰ درصدی را در کارنامه سال ۲۰۱۸ میلادی خود ثبت کرده بود. در مدت مشابه، شاخص دلار آمریکا پس از طی مسیر صعودی چندماهه به بازدهی بالغ بر ۵/ ۴ درصدی رسید. اما ظرف روزهای گذشته، فلز زرد و شاخص دلار تغییر جهت محسوسی داشتند که منجر به بازگشت اونس به بالای سطح ۱۲۰۰ دلاری و نزول شاخص ارزی آمریکا به سطح ۹۵ واحدی شد. بازدهی اوراق خزانه آمریکا و اروپا در روزهای گذشته رشد کردند؛ اما آنچه جلوه را از تمام نیروهای فعال در بازارهای جهانی گرفت، تاریخسازی والاستریت بود. کارشناسانی که طویلترین بازار گاوی (افزایشی یا Bullish) در تاریخچه والاستریت را در اخبار و نوشتههایشان منعکس کردهاند، شاید بخشی از ماجرا را نادیده گرفته باشند یا حتی تصمیم به چشمپوشی از آن گرفتند.
رد ادعای بزرگترین بازار گاوی با طلا
برای شروع بررسی صحت این ادعا، باید دو مقیاس را رصد کنیم. اول شاخص اصلی
S&P ۵۰۰ برای سهام ایالات متحده است که بر حسب دلار آمریکا برای مقایسه بهتر تنظیم شد. نگاه به دوره زمانی که از سال ۱۹۷۰ میلادی شروع میشود تا روز گذشته، نشانگر فرازونشیبهای زیادی اما همواره با شیب صعودی شاخص سهام همراه است. با این حال، یک نقطه مهم در خط سیر شاخص ۵۰۰ S&P وجود دارد. نقطهای نمادین که با نزول شدید ارزش سهام آمریکا در ماه مارس ۲۰۰۹ میلادی به ریزش عددی ۶۶۶ معروف شد. پس از ثبت عدد ۶۶۶ در پرونده والاستریت، روند گاوی آخر شکل گرفت که تا امروز نیز ادامه دارد. شاخص دوم براساس طلا تقسیم و تنظیم شده است. در سال ۱۹۷۱ که رئیسجمهوری آمریکا نیکسون، استاندارد طلا را لغو کرد، نااطمینانی و هراس از تورم، طلا به ذخیره امن دوره تبدیل شد و با شیب بالایی صعود کرد. روند تقویت ارزش طلا و تاثیرش بر والاستریت در دهههای بعد نیز تکرار شد؛ اما پس از دهه ۱۹۸۰ میلادی بود که برق طلا کمرنگ شد و بازار سهام به روند صعودی بلندمدت خود ادامه داد. همه چیز به سود سهام پیش رفت تا اینکه حباب داتکام در اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی تخلیه شد و بازار سهام سقوط کرد. ریزش شاخصهای والاستریت، دو دهه بازار گاوی را به پایان رساند. پس از آن بود که طلا تبدیل به بازاری امن برای جایگزینی والاستریت درهمشکسته شد. پس از بالا و پایینهای دو نسخه S&P ۵۰۰، در نهایت پس از سال ۲۰۱۰ میلادی طولانیترین بازار گاوی پیش از دوره گذشته رخ داده بود؛ در نتیجه، ادعای کارشناسان چندان صحیح به نظر نمیرسد. هرچند بازار سهام آمریکا با تحریک واشنگتن اصلاح بعدی خود را به تاخیر انداخته و روزهای افزایشی دیگری برای شاخصها در راه است.
نظرات