نگاهی اجمالی به معاملات
روز گذشته، معاملات مثبت در نمادهای «شاوان» و «ذوب» بیش از 2 واحد در ارتقای آیفکس اثر داشتند اما معاملات منفی در نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی مارون، مانع از رشد بیشتر نماگر فرابورس شد. دیروز همچنین، با جابهجایی بیش از 157 میلیون سهم در 27 هزار و 678 نوبت معاملاتی، ارزش معاملات بالغ بر 77 میلیارد تومان بود. همچنین معاملهگران روز شنبه شاهد جابهجایی بیش از 110 میلیون سهم به ارزش حدود 34میلیارد تومان در 15هزار و 790 نوبت معاملاتی در بازار اول و دوم فرابورس بودند. بیشترین ارزش معاملات روز گذشته با رقمی حدود 4میلیارد تومان به نماد معاملاتی شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان تعلق گرفت. انتقال حدود 48 میلیون سهمی «ذوب»، این نماد را در صدر جدول نمادها با بیشترین حجم و ارزش معاملات فرابورس(فعال در بازار اول و دوم ) قرار داد. همانطور که اشاره شد، علاوه بر «شاوان»، نماد معاملاتی ذوبآهن اصفهان نیز بیشترین اثر مثبت در محاسبه آیفکس را داشت. «ذوب» دیروز دومین نماد پربیننده فرابورس بود. اقبال به سهام این شرکت تحت تاثیر سیگنالهای مثبت از بازارهای جهانی بهخصوص فلزات پایه شکل گرفت.دیروز نماد معاملاتی شرکت تازه وارد مبین وان کیش که بیشترین توجه معاملهگران را جلب کرده بود، با صف خرید 32 میلیون سهمی به کار خودپایان داد.
زمان انتقال 11 شرکت به پرریسکترین تابلو اعلام شد
براساس طبقهبندی جديد در تابلوی پايه «ج»، نمادهاي «شصفها»، «لپيام»، «شسم»، «فلات» و «فسديد» به همراه نمادهاي معاملاتي شرکتهاي توليپرس، كف، بازرگاني آيندهسازان بهشت پارس، بانكشهر، صنايع بستهبندي مشهد و كارتن مشهد به تابلوی پايه «ج» منتقل و از روز شنبه مورخ 4شهریورماه آماده انجام معامله در تابلوی پايه «ج» بازار پايه هستند. این شرکتها از سال گذشته مهلت داشتند نسبت به تکمیل اطلاعات در کدال اقدام کنند تا در تابلوی «ب» فرابورس باقی بمانند. عدم اقدام این شرکتها به تکمیل اطلاعات موجب شد به تابلوی «ج» منتقل شوند.
همگام با بازیگران فرابورس
فرابورس ایران روز شنبه در مجموع شاهد تغییر مالکیت حدود 2 میلیارد تومانی بهنفع معاملهگران حقوقی بود. در این میان نماد معاملاتی شرکت پالایش نفت شیراز مشارکت بالای بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابهجایی حدود 289 هزار سهم «شراز» به ارزش 425 میلیون تومان از پرتفوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد.پس از آن «ارفع» بیشترین تغییر مالکیت را به نفع معاملهگران حقیقی به ارزش حدود 413 میلیون تومان رقم زد. در بررسی تغییر مالکیت به نفع حقوقیها، نماد معاملاتی شرکت تولید برق عسلویه مپنا با انتقال بیش از 770 هزار سهم به ارزش حدود یک میلیارد و 100 میلیون تومان شاهد بیشترین تغییر مالکیت سهام به نفع حقوقیها بود. پس از «بمپنا»، بیشترین تغییر مالکیت به نفع حقوقیها در «بالاس» رقم خورد.بیش از 280 هزار سهم «بالاس» به ارزش بیش از 456 میلیون تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد.
نوسانات اندک «تسه»ها
روز گذشته قیمت اوراق تسهیلات مسکن در بازه 77 تا 80هزار تومان نوسان کرد. تنها اوراق تسهیلات مسکن در نماد «تسه9604»، سطح 80 هزار تومانی را تجربه کرد. در هفته گذشته نیز شاهد حرکت کمنوسان «تسه»ها نزدیک سطح 80 هزار تومانی بودیم. همچنان سطح مزبور در مقابل رشد قیمت «تسه»ها مقاومت میکند. کند شدن شتاب رشد تقاضای مسکن نسبت به تابستان سال گذشته سبب شده تا اوراق تسهیلات مسکن نیز روند کمنوسانی را تجربه کنند. در این میان تنوع در انواع وامهای ارائهشده از جمله صندوق یکم بانک مسکن برای «خانهاولی»ها از عوامل حمایتکننده از «تسه»ها محسوب میشود. به این ترتیب با توجه به رابطه مستقیم قیمت و نرخ سود، نرخ سود واقعی وام در سطح 22 درصدی قرار گرفته است.
آخرین تغییرات اسناد خزانه اسلامی
بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس روز شنبه شاهد دادوستد بیش از 250 هزار ورقه به ارزش بیش از 24 میلیارد تومان در 637 نوبت معاملاتی بود. نگاهی به روند معاملات این بازار نشان میدهد که بیشترین ارزش معاملات به «اخزا 10» تعلق گرفت. همچنین در این روز شاهد معامله حدود 173 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در 277 نوبت معاملاتی بودیم. ارزش این معاملات نیز حدود 17 میلیارد تومان رقم خورد. «اخزا»ها دیروز در محدوده قیمتی 97تا بیش از 99 هزار تومان در نوسان بودند. بیشترین رشد قیمت در این روز به مرحله نهم اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا11» اختصاص پیدا کرد. روز گذشته، متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با رشد یک واحد درصدی نسبت به روز چهارشنبه هفته گذشته در سطح 5/ 21 درصد قرار گرفت. این در حالی است که متوسط این نرخ نسبت به متوسط ماه گذشته افت یک واحد درصدی را تجربه کرده است. همانطور که پیش از این نیز در گزارشهای «دنیای اقتصاد» مورد تاکید قرار گرفت، با توقف عرضه اولیه اوراق بدهی از اواخر سال گذشته تاکنون، در حال حاضر تنها 3 سررسید اسناد خزانه اسلامی در این بازار مورد معامله قرار میگیرد و کمتر از 10 روز معاملاتی به سررسید قدیمیترین «اخزا» موجود باقی مانده است. این در حالی است که عرضه اوراق جدید در این بازار منوط به تعیینتکلیف اوراق عرضهشده در بازارهای غیرمتشکل خارج از بازار سرمایه شده است.
نظرات