آخرین جزئیات دستورالعمل توقف و بازگشایی نمادها

سنا : بنا به تصویب هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، اجرای دستورالعمل‌های اصلاحی درخصوص توقف و بازگشایی نمادها به‌صورت زمانبندی شده از ۲ هفته آینده آغاز خواهد شد. سعید فلاح‌پور، معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار با اظهار این مطلب، گفت: یکی از ماموریت‌های اصلی سازمان بورس و اوراق بهادار فراهم آوردن زمینه لازم برای تقویت امور نظارتی، افزایش شفافیت و نقدشوندگی در بازار از طریق تدوین و اصلاح دستورالعمل‌های موضوع ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران است. وی ادامه داد: در همین جهت، پس از انجام مطالعات تطبیقی بین‌المللی، برگزاری نشست‌های تخصصی با فعالان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه، مدیریت‌های مختلف سازمان بورس، نهادهای ناظر بین‌المللی، بورس‌های اوراق بهادار، کانون‌های کارگزاران و نهادهای سرمایه‌گذاری و همچنین برگزاری فراخوان عمومی و اصلاح ۶دستورالعمل مهم به اتمام رسید و پس از تایید وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، ابلاغ شد.
 فلاح‌پور در ادامه به خلاصه تغییراتی که در دستورالعمل‌های مذکور لحاظ شده، اشاره کرد و گفت: نخستین تغییر درخصوص کاهش زمان توقف نمادهاست؛ در دستورالعمل‌های اصلاحی، توقف به جلوگیری از انجام معامله ورقه بهادار به مدت کمتر از ۵ روز کاری اطلاق می‌شود. به منظور افزایش سطح نقدشوندگی، کاهش هزینه‌های ریسک عملیاتی سهامداران و سرمایه‌گذاران و افزایش اعتماد فعالان بازار، در دستورالعمل‌های اصلاحی زمان توقف نمادها با در نظر گرفتن رویه‌های عملیاتی بازار کاهش یافته است.

وی ادامه داد: در این دستورالعمل حداکثر زمان مشخصی برای هر توقف، پیش‌بینی شده تا سرمایه‌گذاران برای برنامه‌های سرمایه‌گذاری، از تاریخ بازگشایی نماد آگاهی داشته باشند.  وی در ادامه افزود: در صورتی که ناشر اطلاعات بااهمیتی منتشر کند، نماد معاملاتی به منظور انتشار متقارن اطلاعات بین سرمایه‌گذاران، به‌طور خودکار ۶۰ تا ۹۰ دقیقه متوقف می‌شود و بعد از آن، نماد بازگشایی می‌شود. اگر اطلاعات منتشره مطابق فرم‌های استاندارد سازمان نباشد، یا سازمان بخواهد اطلاعات تکمیلی از ناشر بگیرد، معاملات حداکثر تا ۲ روز کاری متوقف خواهد شد.وی در ادامه تاکید کرد: در این مورد سازمان به‌عنوان نهاد ناظر به بررسی اطلاعات منتشره خواهد پرداخت. تعداد روزهای توقف در این مورد به حداقل رسیده است و سرمایه‌گذاران به محض دریافت اطلاعات و تحلیل آن اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند.

فلاح پور در ادامه به سازوکار جدید کنترل نوسانات قیمتی نامتعارف اشاره کرد و گفت: در این‌خصوص، توقف نمادها در مواردی رخ می‌دهد که قیمت سهام به‌صورت نامتعارف نوسان داشته باشد. در این حالت اگر قیمت پایانی سهم در ۵ روز متوالی ۲۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، نماد معاملاتی تا پایان جلسه معاملاتی متوقف و از ناشر درخواست اطلاعیه شفاف‌سازی خواهد شد. وی ادامه داد: در صورتی که قیمت پایانی سهم در ۱۵ روز متوالی ۵۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، نماد معاملاتی ۲ روز کاری متوقف و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی خواهد شد تا نسبت به افزایش یا کاهش رخ داده، تحلیل ارائه دهد. به گفته فلاح‌پور، این سازوکار برای جلوگیری از نوسان قیمت طراحی شده است و این فرصت را به سرمایه‌گذاران می‌دهد تا تحلیل بنیادی کامل‌تری نسبت به شرکت به‌دست آورند و نسبت به شایعات و رفتارهای توده‌وار آگاهی پیدا کنند.

ذکر این نکته ضروری است که چنانچه ناشر در هر زمان بر خلاف مقررات عمل کند، به پرونده تخلفاتی وی رسیدگی خواهد شد. در این زمینه نیز مقرر شده است به منظور افزایش پاسخگویی ناشران، دستورالعمل انضباطی ناشران مورد اصلاح قرار گیرد.  وی در ادامه تاکید کرد: در صورتی که نمادی مظنون به دستکاری قیمت مبتنی بر اطلاعات یا معاملات باشد، سازمان می‌تواند برای بررسی‌های بیشتر، ضمن اطلاع به عموم، نماد معاملاتی را تا ۵ روز کاری متوقف کند.  

وی در ادامه اصلاح سازوکار تعلیق و لغو پذیرش و معامله تحت احتیاط را از دیگر موارد این دستورالعمل جدید برشمرد و گفت: در دستورالعمل‌های اصلاحی، تعلیق به جلوگیری از انجام معاملات بیشتر از ۵ روز کاری اطلاق می‌شود و بسته به اینکه توسط سازمان بورس، بورس تهران یا فرابورس انجام گیرد، دارای سازوکاری متفاوت است.  فلاح‌پور ادامه داد: چنانچه شفافیت لازم در اطلاعات منتشره توسط ناشر وجود نداشته باشد یا ناشر به موقع اطلاعات با‌اهمیت را منتشر نکرده باشد، سازمان نماد معاملاتی را ضمن اطلاع به عموم، ۱۰ روز کاری تعلیق می‌کند. بسته به اینکه ناشر اطلاعات را به موقع ارسال نکند یا سازمان نیاز به بررسی بیشتر اطلاعات داشته باشد، این مدت زمان حداکثر تا ۲۰‌روز دیگر قابل‌تمدید است.

 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید