«آیفکس» در یک‌قدمی قله

دنیای اقتصاد : شاخص کل فرابورس در دومین روز کاری خود در این هفته حدود ۵/ ۸ واحد (۹/ ۰ درصد) افزایش یافت و در سطح ۷/ ۹۶۰ واحدی قرار گرفت. گزارش‌های مطلوب و چشم‌انداز مثبت نمادهای وابسته به گروه پتروشیمی توام با افزایش امیدواری نسبت به سودآوری شرکت‌های زیرمجموعه گروه پالایشی محرک اصلی صعود شاخص بازار سهام در روز گذشته بود. بازارهای اول و دوم فرابورس ایران روز گذشته همسو با معاملات بورس تهران با رشد چشمگیر قیمت عمومی سهام همراه شد. معاملات روز گذشته سهام در فرابورس، حاکی از خروج نقدینگی از تک‌نمادها و حرکت به سمت نمادهای بزرگ گروه فرابورس است. رشد قابل‌توجه شاخص گروه پالایشی و پتروشیمی فرابورس در کنار کاهش عمومی قیمت در گروه‌هایی همچون محصولات غذایی، قند و شکر، رایانه، اطلاعات و ارتباطات و استخراج زغال سنگ شاهد این مدعا است.
  تمرکز معاملات روی پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها
به نظر می‌رسد پایداری قیمت جهانی کالاها(کامودیتی‌ها) و محصولات شیمیایی در بهبود وضع بنیادی نمادهای بزرگ بازار سهام نقش اصلی را ایفا می‌کند. از سوی دیگر، نوسانات نرخ دلار در گروه‌های کالایی و شیمیایی بازار که عمدتا صادرات‌محور هستند، عامل تعیین‌کننده در بهبود وضع مالی آنهاست. نرخ دلار در دو روز اخیر در محدوده ۴۰۵۰ تومان نوسان داشت. علاوه بر این، رشد ۳۰‌تومانی نرخ ارز مبادله‌ای در شنبه این هفته، احتمال رشد بیشتر نرخ ارز را از سوی بانک مرکزی تقویت کرده است. این موضوعات در گزارش‌های نمادهای گروه پتروشیمی از عملکرد خود در ۶ ‌ماه نخست امسال تا حدودی انعکاس یافت. پس در چنین شرایطی، انتظار سودآوری نمادهای پتروشیمی با محوریت تولیدکنندگان متانول و اوره و حرکت نقدینگی به سمت نمادهای بزرگ زیرمجموعه گروه پتروشیمی منطبق با منطق اقتصادی است. اما نکته قابل توجه در معاملات دیروز بازار سهام، افزایش تقاضا در نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی است. داستان از این قرار است که شرکت‌های پالایشی بنا به شرایط دستوری قیمت‌گذاری نرخ خرید نفت خام و فروش فرآورده‌های نفتی امکان انتشار به‌موقع گزارش‌های مالی خود را ندارند. از این رو، ابهام در عملکرد این نمادها به خاطر تاخیر در انتشار گزارش‌ها سبب می‌شود تا سهامداران با گمانه‌زنی توام با بیم و امید در معاملات این نمادها اقدام به خرید یا فروش کنند. از سوی دیگر، باور جمعی فعالان بازار سهام بر این است که رشد قیمت نفت در کنار افزایش نرخ رسمی دلار به سودآوری شرکت‌های پالایشگاهی خواهد انجامید. موضوعی که با رشد قیمت نفت برنت تا سطح ۶۰ دلار همسو با افزایش نرخ ارز مبادله‌ای در دو روز اخیر، به گمانه‌زنی‌ها در رابطه با سودآوری شرکت‌های پالایشگاهی دامن زده است. به این ترتیب، روز گذشته در غیاب گزارش‌های عملکرد نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی و فقدان برآوردهای دقیق و منطقی، شاهد رشد دسته‌جمعی بهای سهام این نمادها در بورس و فرابورس بودیم. البته این معاملات نیز تا حدودی هیجانی ارزیابی می‌شد.

    «ترین‌»های فرابورس
در جریان معاملات دیروز فرابورس نماد معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی زاگرس و مارون با بیشترین تاثیر مثبت، حدود ۳/ ۶ واحد در ارتقای شاخص کل فرابورس اثر داشتند. دیگر نماد گروه پتروشیمی یعنی پتروشیمی خراسان با رشد قیمت بیش از ۴ درصد، حدود ۸/ ۰ واحد بر نماگر کل فرابورس تاثیر مثبت داشت. روی‌هم‌رفته با تحرکات مثبت در نمادهای زیرمجموعه پتروشیمی فرابورس، شاخص این گروه بیش از ۲/ ۲ درصد رشد کرد. در گروه فرآورده‌های نفتی نیز شاهد رشد دسته‌جمعی نمادهای این گروه بودیم؛ چنان که شاخص گروه پالایشی با افزایش حدود ۴ درصدی بیشترین رشد شاخص را در میان صنایع فرابورسی به نام خود ثبت کرد. این رشد بیشتر مرهون افزایش ۴ درصدی قیمت در نمادهای پالایش نفت شیراز و پالایش نفت شاوان بود. با این وجود گروه فلزات اساسی فرابورس همچنان در سایه توقف نمادها و کاهش حجم معاملات دست‌وپنجه نرم می‌کند. دیروز شاخص این گروه در کنار شاخص ۱۱ صنعت دیگر فرابورسی با افت همراه شد. به لحاظ تغییرات قیمتی نیز روز گذشته نماد هتل پارسیان کوثر با رشد ۵ درصدی قیمت در صدر فهرست نمادها با بیشترین افزایش قیمت قرار گرفت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید