دنیای اقتصاد : شاخص کل فرابورس طی معاملات هفته گذشته حدود ۸/ ۱ واحد افزایش یافت و در سطح ۹۷۷ واحد قرار گرفت. در روزهای ابتدایی هفته گذشته شاخص فرابورس بر مدار نزولی قرار گرفت و تا پایان معاملات روز سهشنبه حدود ۴/ ۷ واحد از ارتفاع خود را از دست داد.
اما سرانجام در آخرین روز هفته توانست با حمایت نمادهای شاخصساز فرابورسی، بهویژه تاثیر مثبت ۵/ ۶ واحدی نماد پتروشیمی مارون از قله قبلی خود عبور کند و در بالاترین سطح تاریخی خود بایستد. در معاملات هفته گذشته فرابورس با کمبود نقدینگی و کاهش تحرک معاملهگران مواجه بود؛ ضمن اینکه تنشهای اخیر در خاورمیانه و افزایش مخاطرات سیاسی در فضای این بازار بیتاثیر نبود. پس از رشد پر شتاب قیمت سهام در هفته منتهی به ۱۰ آبان و قرارگیری نماگر فرابورس در اوج تاریخی خود، از ابتدای این هفته روند شاخص معکوس شد و تا روز سهشنبه نماگر فرابورس حدود ۴/ ۷ واحد کاهش یافت؛ فضای حاکم بر بازار بهدلیل رشد نسبتا بالای قیمتها در هفته منتهی به ۱۰ آبان، فعالان فرابورس را به لحاظ روانی تا حدودی عقب نشاند و زمینه را برای کاهش تحرک سهامداران فراهم کرد. در هفته گذشته میانگین ارزش معاملات بازار اول و دوم فرابورس نسبت به هفته منتهی به ۱۰ آبان ۳۵درصد کاهش یافت. ضمن اینکه متوسط حجم معاملات در این دو بازار نیز بیش از ۱۱ درصد افت کرد. در مجموع در هفته گذشته، در جریان دادوستدها در بازار اول و دوم حدود ۵۳۰ میلیون برگه سهم و حق تقدم به ارزش بیش از ۱۲۰ میلیارد تومان بین سهامداران فرابورس دستبهدست شد.
با وجود این، هفته گذشته در دیگر بازارهای فرابورس وضع متفاوتی حاکم بود؛ چنان که در بازار پایه و بازار ابزار نوین مالی شاهد رشد ارزش معاملات بودیم. در بازار پایه همسو با رشد ۹ درصدی ارزش معاملات، حجم دادوستدهای این بازار نیز ۳۱ درصد رشد نشان داد. در بازار ابزارهای نوین مالی اما به رغم رشد ۵درصدی ارزش معاملات آن، شاهد کاهش تحرک فعالان فرابورسی در این بازار بودیم؛ بهطوریکه حجم برگههای مبادله شده در این بازار حدود ۱۴ درصد افت کرد.افت حجم معاملات بازار بدهی مربوط به اوراق «سخاب۲» بود که بهدلیل نزدیک شدن به تاریخ سررسید، معاملات آن از ابتدای هفته گذشته یعنی ۱۳ آبان، متوقف شد. در مجموع، طی معاملات هفته گذشته در بازار ابزارهای نوین مالی، حدود ۵۳ میلیون ورقه بهادار به ارزش تقریبی ۵۸۰ میلیارد تومان دادوستد شد. از نکات قابلتوجه دیگر طی هفته گذشته، کاهش حدود ۹ درصدی حجم و ارزش معاملات اوراق تسهیلات مسکن بود. از میان صنایع فرابورسی نیز، بیشترین حجم نقدینگی به ترتیب در گروههای فلزات اساسی، انبوهسازی املاک و مستغلات و محصولات شیمیایی به گردش درآمد. به این ترتیب، حدود ۱۵ درصد ارزش معاملات خرد سهام به گروه فلزی و ۱۱ درصد به گروه انبوهسازی تعلق گرفت. بیشترین افزایش هفتگی شاخص صنعت فرابورسی با رشد ۵/ ۸ درصدی به نام گروه قند و شکر به ثبت رسید، در مقابل، گروه زراعت با کاهش ۵/ ۲ درصدی، بیشترین افت شاخص را رقم زد.
نظرات