پیشتر، مفهوم ریسک و بازده را توضیح دادیم و با بیان یک مثال ساده، گفتیم که بین ریسک و بازده، رابطه مستقیمی وجود دارد، به این معنا که پذیرش ریسک بیشتر از سوی یک سرمایهگذار، به معنای انتظار وی برای کسب بازدهی بالاتر است و در مقابل، پذیرش ریسک کمتر از سوی سرمایهگذار، به معنای آن است که وی، به کسب بازدهی پایینتر نیـز رضایت دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، همه تصمیمات سرمایهگذاری بر اساس روابط میان ریسک و بازده صورت میگیرد؛ زیرا از یکسو سرمایهگذاران بهدنبـال حداکثـر کردن بازده خود از سرمایهگذاری هستند و از سوی دیگر، به علت شرایط عدم اطمینـان که بر بخش عمدهای از فضای سرمایهگذاری حاکم است، با ریسک مواجهاند.
با این اوصاف، آنچه که بسیار اهمیت دارد، این است که سرمایهگذار براساس میزان ریسکپذیری خود، گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری را انتخاب کند. افرادی که تحمل پذیرش ریسک را دارند، میتوانند مستقیما اقدام به خرید سهام کنند ولی به کسانی که تحمل پذیرش ریسک ندارد، توصیـه نمیشود که مستقیما سهام بخرد، چون قیمت سهام همواره در حال نوسان است و سود تضمین شدهای به آن تعلق نمیگیرد.
برای چنین افرادی سرمایهگذاری بدون ریسک مناسب است که نمونه آن میتواند خرید اوراق مشارکت باشد. سود اوراق مشارکت به فرد پرداخت میشود و هیچگونه ریسکی نسبت به کاهش سود یا از دست رفتن اصل سرمایه وجود ندارد.
بنابراین شاید بتـوان گفت اولین و مهمترین گام برای سرمایهگذاری در بورس، شناخت کافی از ویژگیهای فردی و تصمیمگیری براساس این ویژگـیها است. نمودار زیر رابطه بین ریسک و بازده مورد انتظار یک سرمایهگذار را نشان میدهد:
دایره سبـز، بیانگر زمانی است که این سرمایهگذار، تمایل به پذیرش هیچ میزان ریسکی ندارد. این نمودار نشان میدهد که فرد مذکور در شرایط عدم پذیرش ریسک، انتظار دارد حداقل 20 درصد بازدهی به دست آورد. فرد در این حالت ممکن است به خرید اوراق مشارکت روی بیـاورد.
دایره نارنجی، شرایطی را نشان میدهد که فرد مذکور، حاضر به پذیرش مقداری ریسک شده است، در این حالت، وی انتظار خواهد داشت که حداقل 40 درصد بازدهی، بدست آورد، یعنی 20 درصد بازدهی بیشتر از حالتی که هیچگونه ریسکی متحمل نشده بـود.
اما دایره قرمز، بیانگر شرایطی است که فرد مذکور حاضر شده است ریسک بسیار بیشتری را بپذیرد، در چنین شرایطی، وی انتظار دارد پاداش مناسبی در ازای پذیرش این میزان ریسک دریافت کند، بنابراین حداقل بازدهی مورد انتظار وی، عددی مثل 60 درصد خواهد بود.
این نمودار به خوبی نشان میدهد که چگونه افراد پس از درک کامل و واقعبینانه نسبت به ویژگیهای فردی و میزان ریسکپذیری خود، میتوانند شیوه مناسب برای سرمایهگذاری را انتخاب کنند.
نکتهای که باید به آن اشاره شـود، این است که امروز خوشبختانه در بورس برای همه افراد، با سطوح مختلف ریسکپذیری، امکان سرمایهگذاری وجود دارد، یعنی حتی افراد بسیار ریسکگریز، افراد بسیار ریسکپذیر و افرادیکه در بین این طیف سطوح ریسکپذیری متفاوتی دارند، همگی میتوانند با انتخاب شیوه مطلوب خود، اقدام به سرمایهگذاری در بورس کنند؛ نوعی سرمایهگذاری که بطور کامل منطبق بر ویژگیهای فردی آنها باشد.
البته باید توجه داشت که راههای بسیار زیادی نیز برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس وجود دارد که در آینـده، به آنها اشاره خواهیم کرد.
نظرات