اساساً برای پول درآوردن در بازار سهام دو راه وجود دارد: راه سریع و ریسکی و یا راه امن و ثابت. درحالیکه معامله گران به الگوی اول علاقه بسیاری دارند، اما بیشتر سرمایه گذاران روش دوم را برمیگزینند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا)، این سرمایه گذاران با استفاده از استراتژی بخر و نگه دار و با مجهز شدن به سلاح «خرید ارزان، فروش گران» به دنبال سهام شرکتهایی هستند که کمتر از ارزش واقعی، ارزش گذاری شده و خرید آنها با این قصد انجام میشود که سهام خود را برای ماهها نگه دارند.
اصول بنیادی یک شرکت و مدیریت مطمئن برای آن ها جایگزین همه آشوب ها و بالا و پایین هایی می شود که در بازار وجود دارد و افزایش قیمت ها در بلند مدت پاداش صبوری آن ها را خواهد داد. بالاخره چه کسی دوست ندارد صاحب سهام بزرگ ترین بانک کشور به قیمت ۹۰ تومان به ازای هر سهم یا بهترین شرکت های داروسازی با ۱۰۰ تومان باشد؟ اگر شما یک سرمایه گذار بخر و نگه دار آینده نگر هستید، پس مطالبی را که در ادامه می آید مطالعه کنید و مزایا و معایب این استراتژی محبوب و به شدت کارآمد را دریابید.
مزایای استراتژی بخر و نگه دار:
1- استراتژی بخر و نگه دار جواب میدهد.
چندین و چند بار ثابت شده که این استراتژی سودهای زیادی با خود به همراه دارد. در بورس ما مطالعاتی انجام شده که نشان میدهد سرمایه گذاران بلندمدت بازدهی بهتری نسبت به معامله گران داشتهاند. همینطور لیست افرادی که از استراتژی بخر و نگه دار استفاده میکنند، فهرست بزرگترین سرمایه گذاران شگفت انگیز تاریخ است. شاید بعضی از این نامها ممکن است به گوشتان آشنا بیایند: وارن بافت، جان باگل، جان تمپلتون، پیتر لینچ، کارل ایکال و البته مشاور و معلم وارن بافت و پدر سرمایه گذاری ارزشی: بنجامین گراهام.
خب… شاید مهارت گزینش سهام شما بهخوبی غول های سرمایه گذاری که در بالا اشاره شد نباشد. این کاملاً درست است. برای سادگی کار، پول خود را در صندوق هایی که در شاخص سرمایه گذاری کردهاند، قرار دهید و برای دو سه سال آن را فراموش کنید. بر اساس مطالعات این احتمال وجود دارد که شما از بسیاری از معامله گران فعال با سرمایه بزرگ در بازار بهتر عمل کنید، بدون اینکه مجبور باشید پولی را که به سختی به دست آوردهاید، صرف هزینه های سنگین مدیریتی و همینطور کارمزد خریدوفروش سهام کنید.
2- استراتژی بخر و نگه دار بر اساس حقایق بنا شده است.
استراتژی بخر و نگه دار و سرمایه گذاری بهطور کل چیزی است که در دانشگاهها و دورههای مختلف مدیریت مالی و سرمایه گذاری آموزش داده میشود، چون این استراتژی بهطورکلی بر مبنای تحلیل بنیادی انجام میشود. برخلاف تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی فضای بسیار کمی برای حدس و گمان دارد: ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد همه ثابت بوده و جایی برای ذهنیت فردی باقی نمیگذارند. البته، پیشبینی رشد، مثلاً از طریق مدل جریانات نقدی تنزیل شده درجه بالایی از ذهنیت را در خود جای داده است، ولی مقایسه و تحلیل شرکتها از طریق نسبت قیمت به درآمد (P/E) یا مضربهای EBITDA، اجازه ورود تصورات را نداده و اینها عوامل اساسی برای یافتن سهام با ارزش خوب برای بلندمدت هستند.
3-برای پس انداز عالی هستند.
آخرین مزیت ولی نه کم اهمیت ترین آنها همین است. استراتژی بخر و نگه دار برای سودهای سرمایه ای بلندمدت عالی هستند. هر سرمایه گذاری که سهامش را برای مدت طولانی تری نگه میدارد و نمیفروشد، کارمزد خرید و فروش کمتری پرداخت میکند و از این بابت سودش بیشتر است. همین طور سایر هزینه های او از قبیل هزینه ها جستجو و تحلیل نیز کاهش مییابد.
معایب استراتژی بخر و نگه دار:
معایب این استراتژی عبارتاند از:
شما و ذهنتان را به خودش وصله میکند.
بزرگترین عیب این استراتژی، هزینه فرصت بالایی است که با خود به همراه دارد. خرید و نگه داری چیزی به این معنی است که شما برای یک دوره طولانی به آن دارایی وصل میشوید. به همین خاطر اگر از این استراتژی استفاده می کنید باید برای خود قوانینی داشته باشید تا دنبال سایر فرصت های سرمایه گذاری در طول این دوره نروید. این کار در عمل بسیار مشکل است، بهویژه اگر شما سهام کندی را خریده باشید، درحالیکه سهام سایر شرکتها با سرعت بالایی رشد داشتهاند.
زمان به شما پاداش نمیدهد.
چون شما دارایی را برای مدت ۱۰ سال نگه داشته اید به این معنی نیست که شایسته دریافت پاداش بزرگی برای زمان و دارایی سرمایه گذاری شده خود هستید. ممکن است سهامی که شما ده سال برای آن زمان گذاشته اید در پایان سود چندانی عاید شما نکند، اما به خاطر بسپارید که هزینه های فرصت مربوط به یک انتخاب ضعیف میتواند از طریق متنوع سازی سرمایه گذاری یا خرید و نگه داشتن یک صندوق سرمایه گذاری در شاخص کاهش یابد. ولی برای مورد اولی(متنوع سازی)، عملکرد یک پرتفوی بر اساس چند سهام در حال رشد میتواند به وسیله سهام کند پایین کشیده شود. بهعلاوه، چیزی نیست که بتواند جلوی سرمایه گذار را از انتخاب و نگهداری پرتفویای پر از سهام شرکتهای ضعیف بگیرد.
سقوطهای بزرگ.
درنهایت، فقط چون یک سهام یا یک صندوق سرمایه گذاری در شاخص به مدت چند سال نگه داری شده است، به این معنی نیست که مصون از خطا و لغزش است. همینطور بحرانها گاهگداری اتفاق میافتند. در صورت اصلاح بازار و قیمت ها که به یک بازار دارای رکود طولانی منجر میشود، سبد سهامی که از استراتژی بخر و نگه دار بهره میجوید ممکن است بیشتر سودهای خود را از دست بدهد. در این شرایط، سرمایه گذاران ممکن است بهشدت به دارایی های خود بچسبند و به امید تغییر حال بازار، سهام بیشتری با قیمت کمتر بخرند.
اما تاریخ نشان داده که هیچ تضمینی برای بازگشت قیمت ها به قیمتهای سابق نیست.
نتیجهگیری
استراتژی بخر و نگه دار به عنوان یکی از محبوب ترین و اثبات شده ترین روش های سرمایه گذاری در بازار سهام کل دنیا است. افرادی که این استراتژی را به کار می برند اغلب لازم نیست تا نگران زمان بندی بازار یا مبنا قرار دادن تصمیماتشان بر الگوهای و تحلیل های ذهنی باشد؛ اما بخر و نگه دار هزینه فرصت زمان و پول زیادی با خود به همراه دارد و سرمایه گذاران باید محتاطانه عمل کنند تا در برابر سقوط های بازار خود را محافظت نموده و بدانند که ضررهایشان را کاهش داده و سود کنند.
نظرات