عارفه مشایخی
شب عید امسال برای تولیدکنندگان پاییندست رنگ و بویی دیگر دارد. روند افزایشی بهای دلار و تاثیر مستقیم این افزایش بر مواد اولیه تولید محصولات نهایی در کنار افزایش قیمتهای جهانی شرایطی را برای تولیدکنندگان پاییندستی به وجود آورده است که بسیاری از آنها از خرید مواد اولیه برای واحدها و بنگاههای خود بازماندند و برخی مجبور شدند خطوط تولید کارخانههای خود را متوقف کرده و این امر در نهایت موجب میشود عرضه کمتری را به نسبت سالهای گذشته در بازارهای داخلی داشته باشند.
این اتفاق در شرایطی است که گفتوگو با فعالان پاییندست این صنعت این نکته را متذکر میشود که افزایش بهای دلار و بهای قیمتهای جهانی تا حدی قابل پیشبینی بوده است و آنها خود را برای چنین شرایطی آماده کرده بودند. اما مساله اصلی عدم عرضه مناسب در بازارهای داخلی است که به واسطه بالا رفتن بهای ارز صادرات را بر بازار داخل ترجیح میدهند و برای سودآوری بیشتر بعضا بیتوجه به توافقهایی که در محافل رسمی چون شورای رقابت انجام دادهاند، از عرضههای داخلی به میزان لازم امتناع کرده و مواد را با قیمتهای پایینتر و با استفاده از تسهیلات به کشورهایی همچون ترکیه فرستاده و از این جهت هم شرایط رقابت را سختتر میکنند. پر واضح است که ادامه این شرایط کار را برای تولیدکننده داخلی ناممکن میسازد و به رکود صنایع پاییندستی سرعت میبخشد.
بررسی جدول قیمتهای پایه روز گذشته
روز گذشته قیمت پایه محصولات پلیمری در شرایطی اعلام شد که همه گریدها پا در مسیر صعودی گذاشته و جهتگیری مثبتی را با رشدهای بالایی تجربه کردند. با توجه به اعلام نکردن نرخ در هفته گذشته و نوسان قیمتهای جهانی و بهای دلار هماکنون میتوان این گونه پنداشت که این رشد قیمتی که از حالا بالاتر ارزیابی میشود، تجمیع رشد قیمتها در دو هفته گذشته است. این در حالی است که قیمتهای مورد محاسبه در لیست جدید که از سمت دفتر پاییندست شرکت ملی پتروشیمی اعلام شده است، هم از لحاظ قیمت دلار و هم بهای جهانی محصولات پتروشیمی بر پایه نرخهای هفته قبل بوده است. با توجه به اینکه نرخ اعلام شده ارز در قیمتهای پایه جدید بالاتر از نرخ روز گذشته است این سیگنال وجود دارد که قیمتهای پایه در هفته آینده رقم کمتری را به خود اختصاص دهند، در نتیجه بسیاری از تولیدکنندگان اظهار کردند که از خریدهای غیر ضروری در این هفته امتناع میکنند و به انتظار هفته آینده مینشینند. بنابراین پیشبینی میشود حجم معاملات این هفته بورس نقرهای با کاهش روبهرو شود و شرایطی مشابه برای بازار آزاد محصولات پلیمری هم تصور میشود.
با توجه به جدول قیمتی، دلار رشد ۱/ ۵ درصدی را در تعیین قیمتهای پایه به خود اختصاص داده است و بهطور میانگین تمامی محصولات به دنبال این روند حرکت کردند و با همین افزایش ادامه دادند. در این بین بیشترین مقدار افزایش مربوط به پلیاتیلنهاست با رشد ۶/ ۸ درصدی. به این ترتیب که پلیاتیلن سنگین اکستروژن (EX۳,PE۸۰) با رشدی در حدود ۵۵۰ تومان نسبت به قیمت قبلی خود با بهای ۶ هزار و ۴۲۴ تومان و پلیاتیلن سنگین اکستروژن و لوله (EX۳,PE۱۰۰) با اختلافی ۵۸۴ تومانی با بهای ۶ هزار و ۷۷۹ تومان اعلام قیمت شدند.
پلیاتیلن سنگین تزریقی و دورانی هم با رشدی ۱/ ۷ درصدی به نسبت آخرین قیمت در جایگاه دوم ایستادند.
بازار آزاد: بررسی و رصد قیمت گریدهای مختلف در بازار آزاد حکایت از آن دارد که قیمت محصولات تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵) پا در مسیری نزولی گذاشته و اکثر محصولات از ابتدای هفته کاهش قیمت را تجربه کردند. از جمله مهمترین دلایل چنین روندی کاهش قیمت دلار از ابتدای هفته تاکنون بوده است. روز شنبه بهای دلار آمریکا با کاهش ۳۵ تومانی همراه شد و روز گذشته هم با رقم ۴ هزار و ۴۱۶ تومان معامله شد. به گفته تحلیلگران این بازارها، سیاستهای اتخاذ شده در بازار پول مهمترین دلیل برای کاهش قیمت دلار است. این روند بهطور مستقیم بر قیمت مواد اولیه در بازارهای آزاد تاثیر گذاشته و موجب شده است تا قیمتها سمت و سویی کاهشی به خود بگیرند. نزدیک شدن به پایان سال و رشد آربیتراژی از دیگر موانع رشد دلار محسوب میشود.
علاوه بر این موضوع، کمبود نقدینگی در بخش پاییندست پتروشیمی و عدم ارائه تسهیلات برای تقویت نقدینگی تولیدکنندگان از جمله دیگر عواملی است که موجب میشود تا در شرایط فعلی تولیدکنندگان به اندازه نیاز خود مواد اولیه بخرند و از ذخیره کردن مواد در انبارها خودداری کنند. علت هم آن است که چشماندازی از آینده قیمتها ندارند و این عامل موجب میشود در صورت داشتن نقدینگی هم از این کار سر باز بزنند. به بیانی بیم و امید از دورنمای دلار و احتمال کاهش نرخ در آیندهای نزدیک در کنار رشد قیمتهای گذشته بهطور ناخودآگاه فضایی برای تعدیل نرخ در بازارهای آزاد فراهم کرده است.
تزریق کالا از بورس به بازار آزاد از جمله دلایل دیگر کاهش قیمت مواد اولیه در این بازارهاست. به این ترتیب که حجم بالای معاملات در هفته گذشته موجب آن شد که این هفته محصولات خریداری شده به بازارهای داخلی منتقل شود و این عامل سبب شده است تا قیمتها در این بازارها با کاهش همراه شود و به عبارتی عرضه از تقاضا پیشی گیرد.
نظرات