دنیای اقتصاد : معاملات هفته گذشته فرابورس ایران با افت ۴/ ۰ درصدی (معادل ۸/ ۴ واحد) شاخص این بازار پایان یافت. نماگر سهام فرابورس در ادامه سیر نزولی خود طی هفته قبل به سطح ۱۰۹۲ واحد بازگشت تا ارزش سهام بازارهای اول و دوم برای دومین هفته متوالی کاهشی ثبت شود. در عین حال، در میان بازارهای چندگانه فرابورس، تنها سهام بازارهای پایه با رشد حجم و ارزش دادوستدها مواجه شدند و معاملات سایر بازارها در رکود نسبی پایان یافت. ضمن اینکه بازار بدهی در این هفته میزبان دو مرحله دیگر از اوراق خزانه بود اما به رغم عرضه اوراق جدید، گردش نقدینگی در این بازار نسبت به هفته منتهی به دوم اسفند کاهش یافت. فرابورس ایران در هفته گذشته روزهای کمرمقی را تجربه کرد. ارزش معاملات فرابورس در این هفته ۳۱ درصد کاهش یافت. این وضعیت رکودی در تمام بازارها با وزن و نسبت یکسانی رقم نخورد. ضمن فضای رکودی حاکم بر معاملات، برخی اوراق در این هفته با رشد حجم و ارزش معاملات روبهرو شدند. به عبارت دقیقتر، در حالی که بازارهای اول، دوم و بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس رکودی نسبی را تجربه کردند، حجم و ارزش معاملات پایه فرابورس به ترتیب رشد ۳۶ و ۲۱ درصد را ثبت کرد.
ریزش قابل توجه قیمت اوراق «تسه»
یکی از رویدادهای قابلتوجه در فرابورس طی هفته اخیر ریزش قیمت اوراق وام مسکن بود. پیش از این، قیمت اوراق تسهیلات مسکن عمدتا نوسانهایی در دامنه محدود یک تا دو درصدی را تجربه میکردند، طی هفته گذشته بهطور میانگین با ریزش بیش از ۸ درصدی مواجه شدند. از این رو، افت سنگین قیمتی این اوراق طی هفته گذشته و افزایش دادوستدهای این اوراق بهرغم روند کمنوسان گذشته پرسشبرانگیز است. در شرایط کنونی آنچه بهعنوان عامل کاهنده قیمت این اوراق مطرح میشود، افزایش نرخ سود بانکی در دو هفته اخیر است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد یکی از عواملی که منجر به کاهش قیمت اوراق طی این هفته شده است، افزایش میل به فروش اوراق از سوی سرمایهگذاران بازار اوراق بوده است. در واقع، در بازاری که عمده متقاضیان آن خریداران مسکن مصرفی و عرضهکنندگان آن سرمایهگذارانی هستند که در سودای کسب سود دست به خرید این اوراق میزنند، چنین رفتاری غیرقابلانتظار نیست. بنابراین میتوان ریزش قیمت و افزایش معاملات این اوراق را در وضعیت فعلی به انتشار گواهی سپرده بانکی با نرخ سود ۲۰ درصد نسبت داد که بسیاری از سرمایهگذاران این بازار را به سمت بازار جدید گواهی سپرده هدایت کرده است. هر چند عرضه اوراق جدید و تنوع تسهیلات مسکن در روند بلندمدت بر فشار روی قیمتها اثرگذار بوده است اما به نظر میرسد عامل مهمتری که در کوتاهمدت بر قیمت اوراق فشار وارد کرده باید تغییر بازدهی در بازارهای دارایی طی روزهای اخیر باشد که یکی از آنها تغییر نرخ سود بوده است.
سریال عرضه اسناد خزانه
پس از عرضه اوراق خزانه از روزهای پایانی بهمنماه، همچنان شاهد ورود مراحل دیگری از این اوراق در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس هستیم. هفته گذشته دو مرحله دیگر از اوراق خزانه در نمادهای «اخزا۶۱۳» و «اخزا۶۱۵» برای نخستین بار در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس عرضه شد. ارزش تعداد کل اوراق «اخزا۶۱۳» بیش از هزار میلیارد و ۷۶۲ میلیون تومان است که شانزدهم دیماه سال ۹۸ سررسید خواهد شد. هر ورقه از این اوراق در روز عرضه، یعنی سهشنبه هفته گذشته به مبلغ ۷۱ هزار و ۵۰۰ تومان کشف قیمت شد تا نرخ بازده موثر آن در نخستین روز معاملات در سطح ۸/ ۱۹ درصد ثبت شود. در همین روز، تعداد ۷ میلیون ورقه خزانه در نماد «اخزا۶۱۵» به ارزش ۷۰۰ میلیارد تومان در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس عرضه شد و سرانجام هر ورقه از آن ۷۳ هزار و ۷۰۰ تومان قیمت خورد. نرخ سود موثر اوراق «اخزا۶۱۵» در نخستین روز عرضه نیز ۱/ ۲۰ درصد به ثبت رسید. در ادامه سریال عرضه اوراق خزانه جدید، امروز نیز عرضهها تداوم خواهد داشت. بر اساس گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، اوراق «اخزا۶۰۲»، «اخزا۶۰۳» و «اخزا۶۱۳» روز شنبه در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس عرضه خواهد شد. بر اساس این اطلاعیه، فروشنده اوراق، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا و ناشر آن نیز وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت است. ارزش معاملات بازار بدهی از روزهای پایانی بهمنماه و همزمان با افزایش موقت نرخ سود بانکی (انتشار گواهی سپرده بانکی با نرخ ۲۰ درصد) روند فزایندهای در پیش گرفت اما در ادامه با عرضه پیدرپی اوراق جدید شاهد فرونشستن تب تقاضا در این اوراق بودیم. به نحوی که ارزش معاملات اوراق خزانه در هفته اخیر نسبت به هفته منتهی به دوم اسفند حدودا نصف شد. به نظر میرسد کاهش احتمالی نرخ سود-که عامل جهش بازدهی و رونق بازار بدهی بود- میتواند معاملات اوراق بدهی را دستخوش تغییر کند و شرایط را در این بازار به حالت عادی خود بازگرداند.
نظرات