گروه بنگاهها : اغلب تصمیمات دولت در حوزه معدن و صنایع معدنی، مربوط به بخش دولتی است و این موضوع باعث متضرر شدن و از میان رفتن معادن کوچک و متوسط میشود و این انجمن در نظر دارد در سال جاری با تاکید بر فعالیت معادن کوچک و متوسط، اقدامات جدیدی انجام دهد.
از افزایش قیمت دلار سودی نمیبریم
مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن روز گذشته در نشست خبری با اشاره به برنامه انجمن در سال جاری از راهاندازی «نهضت فرآوری» خبر داد و گفت: فعالیتهایی در انجمن صورت گرفته که تمرکز آن به حضور معادن کوچک و متوسط در حوزه تمامی بخشهای معدن از اکتشاف تا فرآوری است و میخواهیم نهضت فرآوری راهاندازی کنیم و طرح آن نیز تدوین شده است. وی تصریح کرد: از همین رو برای اکتشاف در استانهای جنوبی کشور برنامههایی داشته و فراخوان نیز خواهیم داد و با تشویق اعضا به تشکیل شرکتی بزرگ که در آینده امکان حضور در بورس نیز داشته باشد این برنامه را اجرایی خواهیم کرد. وی همچنین نشستهای ستاد زنجیره فولاد را گامی مثبت در عرصه معدن دانست و گفت: خوشبختانه اعضای این ستاد همه در رده عالی مدیریت و شخص وزیر صنعت و معاونان وی هستند و تصمیماتی که در این نشست اخذ میشود کارشناسی است و در نخستین جلسه سال جاری نیز قصد داریم تا موضوع عوارض بر صادرات سنگآهن و موثر نبودن آن در بازار را مطرح کنیم.
سایه بازار موازی ارز سنگینتر از دلار ۴۲۰۰ تومانی
مهرداد اکبریان با اشاره به تغییرات نرخ ارز و شکلگیری بازار موازی در کنار نرخ تعیینشده برای دلار از سوی دولت گفت: واقعیت آن است که امسال سال عجیبی برای صادرکنندگان است و متاسفانه هیچ چیز درآن قابل پیش بینی نیست. این در شرایطی است که ساده ترین تعبیر از افزایش نرخ ارز آن است که صادرکنندگان از این افزایش نرخ منتفع میشوند. در حالیکه اکنون اینطور نیست و به نظر میرسد تصمیم دولت برای تعیین نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای هر دلار کاملا منطقی و بر اساس واقعیتهای موجود در شرایط خاص کشور است.
وی افزود: اگر دولت نخواهد وارد کنترل بازار ارز شده و در آن دخالت کند معلوم نیست وضعیت قیمت دلار چگونه خواهد بود؛ کما اینکه ظرف یک ماه اخیر افزایش قیمت دلار رکوردهای جدیدی را به ثبت رسانده است که متاسفانه به نفع اقتصاد ایران نیست. وی تصریح کرد: آن نرخی که برای دلار تکنرخی از سوی دولت مشخص شده برای جلوگیری از تنش مصنوعی در بازار ارز است و ما بهعنوان معدندار که گوشهای از صادرات کشور را بر عهده داریم اکنون به دنبال اینکه نرخ دلار از سوی دولت چه رقمی تعیین شده نیستیم و خواسته ما آن است که هر نرخی از سوی دولت اعلام شده در صادرات و واردات بالانس شود. به گفته اکبریان، نرخ ارز با قدرت پول ملی متعادل میشود و بر همین اساس اگر ریال ارزشمندتر شود واردات افزایش مییابد و اگر تضعیف شود صادرات رونق خواهد داشت، اما به هر حال کشور ما نیازهای حساس و ضروری وارداتی دارد که به نظر میرسد بالانس نرخ ارز بهترین وضعیت را برای همه رقم خواهد زد.
این صادرکننده سنگآهن خاطرنشان کرد: نگرانی دیگر ما این است که دولت نتواند بازارهای موازی نرخ ۴۲۰۰ تومانی را کنترل کند؛ چراکه اکنون ابزاری برای صادرکنندگان و واردکنندگان در خرید و فروشهای نرخ ارز بهصورت واقعبینانه در نظر گرفته نشده و اکنون معدن داران نمیدانند محاسبات دفتری خود را باید با چه نرخی انجام دهند و سازمان امور مالیاتی با آنها بر اساس چه نرخی برخورد خواهد کرد. اکبریان گفت: در شرایط کنونی ما برای بسیاری از هزینههای خود همان نرخ بازار موازی در هر دلار را میپردازیم و خبری از دلار ۴۲۰۰ تومانی نیست. به این معنا که حتی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز که ارگانی وابسته به دولت است در حمل و نقل بار صادرکنندگان نرخ ۴۲۰۰ تومان را لحاظ نمیکند و البته مطابق با قانون هم عمل میکند. به این معنا که خواستار تسویه ارزی کرایه حمل بار و واریز قیمت آن در حسابی در خارج از کشور به دلار است که در نهایت صادرکنندگان باید دلار را برای این تسویه حساب از خارج از کشور تامین کنند که امروز نرخی بالاتر از قیمت رسمی دارد. رئیس هیاتمدیره انجمن سنگآهن خاطرنشان کرد: امروز سایه بازار موازی بر سر واردات و صادرات بسیار سنگینتر از دلار ۴۲۰۰ تومانی است که همین موضوع صادرکنندگان را با مشکلات متعددی روبهرو کرده است.
لزوم توجه به سرمایهگذاری در حوزه سنگآهن همگام با توسعه فولادسازی
همچنین در این نشست قدیر قیافه، عضو دیگر هیات مدیره انجمن سنگآهن نیز با اشاره به مشکلاتی که اعلام دلار تک نرخی پیش روی صادرکنندگان قرار داده است، خاطرنشان کرد: اعلام دلار ۴۲۰۰ تومانی بهعنوان ارز تک نرخی آنهم در ساعات پایانی شب به لحاظ روانی تاثیر روی مردم به جای گذاشت و به نظر میرسد دولت نباید نرخ ۴۲۰۰ تومانی را بهعنوان ارز تک نرخی اعلام میکرد، بلکه باید گفته میشد به هر حال دولت بازار موازی را با نظارت به رسمیت خواهد شناخت. وی ادامه داد: اقتصاد دیگر با دستور پیش نمیرود و به نظر میرسد که دوره اقتصاد دستوری به پایان رسیده است. قیافه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی مسائلی که امروز پیش روی بازار صادراتی نفت ایران قرار دارد، گفت: دوره اقتصاد نفتی به سر آمده و دولت باید تمام توان خود را بر روی اقتصاد غیرنفتی داشته باشد؛ چراکه حجم تولید کشورهایی همچون آمریکا به شدت رو به افزایش گذاشته و این کشور در برنامه دارد که نفت مورد نیاز مشتریان ایران را هم تامین کند پس اقتصاد غیرنفتی در یک دهه آینده باید جایگزین اقتصاد نفتی شود. وی همچنین به سرمایهگذاری در حوزه معدن تاکید کرد و گفت: با توجه به نیاز کشور به امر سرمایهگذاری در حوزه اکتشاف و استخراج سنگآهن و توسعه آن هماهنگ با فولادسازی کشور سرمایهگذاری در این حوزه ضروری است و حمایت دولت را میطلبد و حمایت دولت به این معنی نیست که پول تزریق کند، بلکه همین که موانع بر سر راه بخش خصوصی ایجاد نکند، کافی است.
ضرورت ایجاد بانک اطلاعاتی در حوزه معدن
همچنین سعید عسگریزاده، دبیر انجمن سنگ آهن خاطرنشان کرد: ایجاد یک بانک اطلاعاتی از سنگآهن بسیار ضروری به نظر میرسد و باید با کل حوزه سنگآهن با یک رویکرد جدید و با نگاه فرابخشی نگریست این در شرایطی است که موضوع اکتشاف و توسعه تکنولوژی در آن حوزه میتواند تعیینکننده باشد و بسیاری از باطلههای معادن را در ایران قابل استخراج کند. وی با اشاره به راهاندازی نهضت فرآوری در تمامی بخشهای معدنی گفت: این موضوع به طرح جامعی نیاز دارد؛ ضمن اینکه در مورد اعداد و ارقام تولید به دلیل نبود بانک اطلاعاتی رقمهای متفاوتی در تولید سنگآهن عنوان میشود که هماکنون برآورد ما تولید ۵۰ میلیون تن سنگآهن است.
نظرات