دنیای اقتصاد : بررسی بازارهای دارایی در اردیبهشتماه نشان میدهد که نیمسکه و ربعسکه با ثبت بازدهی منفی ۹.۴ و منفی ۲ درصدی، تنها بازارهایی بودند که عملکرد منفی را تجربه کردند. باوجود بازدهی منفی این سکهها، سکه طلای طرح جدید که در فروردینماه کمترین بازدهی را در میان بازارها داشت، در اردیبهشت بازدهی ۲.۱ درصد را ثبت کرد. همچنین طلای ۱۸ عیار پرچمدار بازدهی ماهانه بود. در مجموع، میتوان گفت که روند کلی بازارها در اردیبهشت نسبت به فروردین باثباتتر بود. کاهش نوسانات قیمتی در این بازه زمانی نشاندهنده آن است که فضای روانی بازار در حال تخلیه فشارهای ناشی از ریسکهای سیاسی است.
ریسکزدایی از بازارها
نیم سکه و ربع سکه دارای کمترین بازدهی ماهانه اردیبهشت ماه بودند. برخلاف این قطعات سکه، سکه طلای طرح جدید بازدهی ۲.۱ درصدی را تجربه کرد و در آخرین روز اردیبهشت ماه در رقم ۷۴میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد. از سوی دیگر بررسی بازدهی دو ماه نخست حاکی از آن است که تمام بازارهای دارایی بررسیشده به جز نرخ سود بانکی و شاخص بورس همچنان بازدهی منفی دارند.
روند بازار ارز در اردیبهشت
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳، قیمت دلار آزاد تحت تاثیر اخبار افزایش تنشها در منطقه و احتمال تقابل میان ایران و آمریکا، وارد کانال ۹۸ هزار تومان شد. این روند صعودی تا هجدهم فروردینماه ۱۴۰۴ ادامه پیدا کرد و در این روز، دلار قله تاریخی ۱۰۵ هزار و ۱۵۰تومان را به ثبت رساند. با این حال در شب دوشنبه هجدهم فروردینماه خبری مبنی بر آغاز مذاکرات ایران و آمریکا منتشر شد که نقطه عطفی در روند بازارها ایجاد کرد و باعث شروع روند کاهشی قیمت دلار شد. همزمان با آغاز نخستین دور مذاکرات میان ایران و آمریکا در روز شنبه ۲۳ فروردین و تاکید دو طرف بر مثبت بودن فضای گفتوگوها، بازار ارز واکنش نزولی شدیدی نشان داد. با شروع گام دوم در ۳۰ فروردین ماه و تاکید اخبار بر رسیدن به تفاهم در اصول و اهداف اولیه، این روند کاهشی ادامه پیدا کرد. بهطوری که دلار در آخرین روز فروردین ماه در قیمت ۸۲ هزار و ۵۰۰تومان به کار خود پایان داد و بازدهی ماهانه منفی ۱۶درصدی را ثبت کرد.
در روزهای ابتدایی اردیبهشت ماه قیمت دلار آزاد تحت تاثیر خوشبینی حاصل از مذاکرات میان ایران و آمریکا به روند کاهشی ادامه داد و در محدوده ۸۰ هزار تومان نوسان کرد. با این حال با شروع گام سوم مذاکرات در ۶ اردیبهشت، قیمت دلار در روز بعد از این گفتوگوها برخلاف دو گام دیگر روند افزایشی را دنبال کرد. نتایج گام سوم این مذاکرات حاکی از آن بود که در موضوعات کلان و جزئیات همچنان اختلافاتی میان طرفین وجود دارد. با این حال اخبار منتشر شده نشان میداد که همچنان مذاکرات ادامهدار خواهد بود. این شرایط موجب شد رشد قیمت دلار محدود بماند و نرخ آن در بازه ۸۱ تا ۸۲ هزار تومان نوسان داشته باشد.
اما در روز شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه دلار با تغییر روزانه حدود ۴.۳ درصدی مواجه شد. در این روز نگرانیهایی میان معاملهگران به دلیل افزایش تنشهای منطقهای شکل گرفته بود. این موضوع گمانهزنیها از احتمال به بنبست رسیدن مذاکرات را میان فعالان بازار تقویت کرد. از سوی دیگر، برگزاری گام چهارم مذاکرات که برای این روز برنامهریزی شده بود، به تعویق افتاد و همین موضوع به گمانهزنیها دامن زد. با این حال اخبار منتشر شده در ادامه ماه حاکی از آن بود که آمریکا و یمن به آتشبس رسیدهاند و همچنین طرفین مذاکرهکننده اعلام کردند که گفتوگوها همچنان ادامهدار خواهد بود.
در نهایت گام چهارم این گفتوگوها در 21 اردیبهشت ماه برگزار شد. برخلاف انتظارات معاملهگران که پیشبینی میکردند در این روز اختلافات جدی میان دو طرف شکل بگیرد که حتی باعث توقف روند مذاکرات شود، طرفین از سخت اما مفید بودن این گام از مذاکرات خبر دادند. با این حال پس از این گام، مذاکرهکنندگان در مصاحبههایی از وجود برخی اختلافات خبر دادند. براساس این اخبار مذاکرهکنندگان آمریکایی خواستار توقف کامل غنیسازی اورانیوم در خاک ایران شدند. در حالی که ایران بر حفظ حق خود برای غنیسازی تاکید داشت. در حال حاضر به نظر میرسد که طرفین در تلاش هستند با تعیین خطوط قرمز و گرفتن امتیاز مواضع خود را تعیین کنند و این اختلافات نشانه بنبست مذاکرات نیست.
یکی دیگر از اتفاقات مثبت برای بازار ارز در اردیبهشت ماه انتشار خبر تصویب پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو در عصر چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه بود. کارشناسان معتقدند که این اتفاق گامی مثبت در جهت بازگشت ایران به نظام مالی بینالمللی و مراودات جهانی و در نتیجه آن تقویت ارزآوری است. در نهایت قیمت دلار آزاد در روز آخر اردیبهشت ماه در قیمت 83هزار و 900 تومان و ثبت بازدهی ماهانه 1.7درصدی به کار خود پایان داد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات