تغییر چهره فرابورس در پایان هفته

دنیای اقتصاد : فرابورس ایران معاملات هفته گذشته را با رشد ۳/ ۰ درصدی شاخص کل پشت سر گذاشت. نماگر فرابورس طی دادوستدهای هفته قبل با افزایش بیش از ۳واحدی، در سطح یک هزار و ۱۱۰ واحدی قرار گرفت تا بازدهی این نماگر از ابتدای سال به رقم ۲۶/ ۱ درصد برسد. گر چه قیمت سهام در ابتدای هفته تحت تاثیر شناسایی سود و سردرگمی سهامداران روند نزولی را تجربه کرد، اما رشد جریان نقدینگی و حضور پررنگ سهامداران در خریدهای آخرین روز کاری هفته، شاخص فرابورس را وارد محدوده مثبت کرد.
بررسی آمارها نشان می‌دهد که سهام فرابورس چه در بازار اول و دوم و چه در بازارهای پایه رشد قابل‌قبولی را به لحاظ حجم و ارزش تجربه کرده است. حجم مبادلات سهام و گردش نقدینگی در بازار اول و دوم به ترتیب، رشد ۲۰ و ۱۶ درصدی را در هفته گذشته ثبت کرد. در بازار پایه نیز شاهد رشد ۲۶ درصدی جریان نقدینگی و افزایش ۱۸ درصدی حجم مبادلات بودیم. چنان که مشاهده می‌شود مجموعه آمار نشان‌دهنده حضور قابل‌ملاحظه سهامداران فرابورسی در دو سوی معاملات و در نتیجه، رشد ارزش سهام است. اما توزیع نقدینگی در سهام وضعیت متوازنی طی هفته قبل نداشت. مروری بر معاملات بازارهای اول و دوم این موضوع را در خود منعکس کرده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که سهام گروه فلزات اساسی طی معاملات هفته قبل در کانون رفت و برگشت نقدینگی قرار داشته و بیشترین حمایت را از شاخص کل به عمل آورده‌ است. ارزش سهام گروه فلزات فرابورس در هفته قبل بیش از ۲/ ۵ درصد افزایش یافت، بنابراین، گروه فلزات عنوان پربازده‌ترین صنعت بازار را پس از گروه زراعت به نام خود ثبت کرد. بیش از ۲۸ درصد ارزش کل معاملات هفتگی بازار اول و دوم جذب سهام گروه فلزی شد. به این ترتیب، گروه فلزات در کنار گروه‌های پتروشیمی، غذایی و انبوه‌سازی بیش از دو‌سوم ارزش کل معاملات خرد بازارهای اول و دوم را به خود اختصاص دادند. در میان گروه‌های ۲۴گانه فرابورس، شاخص ۹ صنعت در هفته گذشته افزایش داشت که در میان آنها، گروه زراعت، فلزات و انبوه‌سازی به ترتیب رشد ۴/ ۵، ۲/ ۵ و ۳/ ۳ درصدی را ثبت کردند. در مقابل، شاخص ۱۵ گروه دیگر کاهش یافت که عنوان بیشترین افت هفتگی به گروه‌های پیمانکاری، سیمان و گروه محصولات کاغذی تعلق گرفت که هرکدام به ترتیب، کاهش ۸/ ۹، ۷/ ۹ و ۸/ ۷ درصدی را ثبت کردند. در بین گروه‌های با افت هفتگی شاخص، نام گروه پتروشیمی و پالایشی نیز به چشم می‌خورد که هر کدام کاهش ۲ و ۳/ ۲ درصدی را رقم زدند. از دیگر تحولات هفته گذشته می‌توان به جابه‌جایی یا تغییر بیش از ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومانی خالص مالکیت سهام به نام مالکان حقیقی اشاره کرد.

مروری بر معاملات ابزارهای نوین مالی
در بین ابزارهای نوین مالی فرابورس، اوراق وام مسکن شرایط متفاوتی را تجربه کرد. حجم و ارزش معاملات این اوراق رشد حدود ۳۰ درصدی را در مقیاس هفتگی ثبت کرد. از سوی دیگر، افزایش ۸۳ درصدی تعداد معاملات این اوراق در هفته منتهی به ۹ خرداد از تب و تاب دادوستدهای این اوراق حکایت داشت.

از سوی دیگر، ارزش معاملات بازار بدهی طی هفته قبل افت ۱۶ درصدی را به ثبت رساند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که به رغم کاهش جریان نقدینگی در اوراق مشارکت و اجاره، ارزش معاملات اوراق خزانه در این هفته رشد داشته است. معامله‌گران فرابورس به‌طور میانگین حدود ۸۰ میلیارد تومان اسناد خزانه را در معاملات هفته قبل بین خود دست‌به‌دست کردند؛ در حالی که این رقم برای هفته منتهی به دوم خردادماه ۶۵ میلیارد تومان بوده است. یکی از اتفاقات قابل توجه در فرابورس رشد ملایم متوسط نرخ موثر اوراق خزانه و ثبت رقم ۲۳ درصد بود. به این ترتیب میانگین نرخ بازده اسناد خزانه قابل‌معامله در فرابورس طی یک ماه اخیر صعود تدریجی را طی کرد و در دادوستدهای روز سه‌شنبه هفته قبل به سطح ۲۳ درصد رسید. پیش از این، در روزهای پایانی سال گذشته، یعنی بیست‌وهفتم اسفندماه شاهد چنین بازدهی متوسطی در بازار بدهی بودیم. در ادامه با کاهش فشار فروش از فعالان بازار شاهد روند نزولی نرخ بازده کل اوراق خزانه بودیم؛ به نحوی که این متغیر در هشتم فروردین به کف سه‌ماه رسید. اما این وضعیت دوام چندانی نیافت و به دنبال رونق نسبی بازار سهام، متوسط نرخ سود اوراق بدهی نیز در مسیر صعودی قرار گرفت و با رشد آرامی همراه شد. در نهایت نیز روز چهارشنبه میانگین نرخ سود موثر اوراق موجود در این بازار به رقم ۸/ ۲۲ درصد رسید.

 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید