دنیای اقتصاد : شاخص کل بورس تهران معاملات روز گذشته را با افت ۶۸ واحدی به پایان رساند. پس از یک دوره صعودی، مدتی است نوسان قیمتها در بازار سهام محدود شده است. از یکسو نوسان نامشخص قیمتها در بازارهای ارز و سکه بهعنوان نشانگر عوامل غیراقتصادی موجب سردرگمی بورسبازان شده است. از سوی دیگر، قیمتهای جهانی که پیشتر بهعنوان محرک رشد سهام بودند وضعیت مبهمی پیدا کردهاند. بهویژه آنکه کارشناسان، هفته جاری را در بازار جهانی بهدلیل ترافیک رویدادهای سرنوشتساز مهمترین هفته اقتصادی در سال ۲۰۱۸ عنوان میکنند.
دو عامل احتیاط در بورس تهران
بورس تهران معاملات روز گذشته را با رشد شاخص کل آغاز کرد با این حال در ادامه تحت تاثیر فشار فروش سهامداران قرار گرفت تا دومین روز پیاپی منفی را تجربه کند. به این ترتیب دیروز نماگر اصلی بازار با افت ۶۸ واحدی (معادل ۰۷/ ۰ درصد) مواجه شد و در سطح ۹۵ هزار و ۸۴۷ واحد ایستاد. به نظر میرسد نوسانات پرشتاب بازار ارز و سکه به دلیل برخی مسائل غیراقتصادی موجود در داخل کشور همچون مسکوت ماندن لایحه FATF تا زمان روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپاییها بر معاملات بازار سهام سایه افکنده است. علاوه بر این بازارهای جهانی در هفته جاری، شرایط حساسی را تجربه خواهند کرد. جایی که نهتنها نقش عوامل سیاسی همچون دیدار روسای جمهور آمریکا و کرهشمالی بر روند بازار اثرگذار است، بلکه ترافیک انتشار گزارشهای تاثیرگذار اقتصادی نیز رقم خواهد خورد. در مجموع به نظر میرسد دو عامل مذکور سبب تشدید احتیاط معاملهگران در بازار سهام شده است.
سیگنال غیراقتصادی داخلی
روز یکشنبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، بررسی الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) با عنوان FATF به مدت ۲ ماه یعنی تا زمان روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپاییها مسکوت ماند. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در این خصوص عنوان کرد: عضویت در FATF در صورت وجود برجام معنا پیدا میکند و اگر برجامی نباشد، دیگر عضویت ایران در اعمال تحریمهای بانکی و مالی تاثیری ندارد و تنها موجب محدودیتهای بیشتر است.این موضوع سبب افزایش نگرانی درخصوص بازگشت ایران به لیست سیاه شد. شرایطی که جهش قیمت در دو بازار ارز و سکه در روز یکشنبه را به دنبال داشت. به اعتقاد برخی فعالان بازار، برداشت بدبینانه معاملهگران از تصمیم مجلس و جوسازیهای پیرامون آن، قیمتها را در مسیر صعودی قرار داده است. از این رو به نظر میرسد نگرانیهای ناشی از این موضوع به معاملات بازار سهام سرایت پیدا کرد و سبب افزایش احتیاط معاملهگران شد.
هفته حساس بازارهای جهانی
روز گذشته با آغاز یک هفته پرخبر و حساس برای بازارهای جهانی، قیمت فلزات روند نسبتا متعادلی را در پیش گرفت. بهطوری که در لحظه تنظیم گزارش (ساعت ۱۴ روز دوشنبه) آلومینیوم با کاهش حدود ۵/ ۰ درصدی در سطوح پایینتر از ۲۳۰۰ دلار در هر تن مورد معامله قرار گرفت. مس نیز که در ابتدای معاملات دیروز رشد اندکی را تجربه میکرد، در ادامه در مسیر نزولی قرار گرفت و با افت حدود یک درصدی، ۷۲۳۸ دلار در هر تن قیمت خورد. البته همین قیمت مس نیز برای شرکتهای مرتبط در بورس همچون «فملی» و «فباهنر» مناسب ارزیابی میشود. به این ترتیب دامنه تغییرات این نمادها در روز گذشته محدود و نزدیک به صفر بود.روی و سرب اما معاملات مثبتی را تجربه کردند. به این ترتیب دیروز هر تن فلز روی با افزایش قیمت ۲/ ۰ درصدی در قیمت ۳۲۰۴ دلار قرار گرفت و سرب نیز با ثبت رشد ۶/ ۰ درصدی، ۲۴۸۷ دلار در هر تن مورد دادوستد قرار گرفت. کاهش قیمت روی سبب شد دیروز «فاسمین» پس از ۶ روز رشد متوالی، وارد محدوده منفی قیمتی شود.
افت قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی حاکی از تداوم انتظار معاملهگران بازارهای جهانی برای به پایان رسیدن یک هفته پرترافیک است. در میان این رویدادهای مهم دیدار تاریخی روسای جمهور آمریکا و کرهشمالی در صدر اخبار قرار دارد. جایی که امروز (۱۲ ژوئن) رئیسجمهوری آمریکا و کره شمالی در سنگاپور با یکدیگر دیدار خواهند کرد. خلع سلاح هستهای کرهشمالی و در عین حال رفع محدودیتهای اقتصادی پیشروی این کشور از اصلیترین موضوعات مطرح در این نشست خواهد بود. نشست بانک مرکزی آمریکا و احتمال افزایش نرخ بهره پایه این کشور، نشست بانک مرکزی اروپا به قصد پایان دادن به برنامههای انبساطی (اعلام زمان اتمام برنامه خریداری اوراق)، نشست بانک مرکزی ژاپن و همچنین گزارشهای تاثیرگذار اقتصادی همچون نرخ رشد ماهانه شاخص قیمت مصرفکننده و تولیدکننده آمریکا و گزارش نرخ تورم سالانه ناحیه اروپا نیز از جمله دیگر رویدادهای هفته جاری بازارهای جهانی به شمار میروند. در عین حال ۱۵ ژوئن آخرین مهلت آمریکا برای نهایی کردن لیست مربوط به کالاهای چینی مشمول تعرفه است. این عوامل در مجموع میتواند روند آرام فعلی بازارهای کالایی را دستخوش تغییراتی کند.
نگاهی به معاملات «فولاد» در بورس کالا
روز گذشته حدود ۹۳ هزار تن انواع ورق گرم گرید B و C و ورق سرد گرید B، ورق گالوانیزه G و ورق قلع اندود فولاد مبارکه در بورس کالا عرضه و معامله شد. در این عرضه قیمت پایه محصولات «فولاد» نسبت به عرضه پیشین کاهش محسوسی داشت.
به این ترتیب در معاملات روز گذشته بورس کالا، ۴۸ هزار تن ورق گرم گرید B و ۳۶ هزار تن ورق گرم گرید C فولاد مبارکه با قیمت پایه ۲۳۰۸ تومان در بورس کالا مورد عرضه قرار گرفت. در ادامه، هر ورق گرم B با قیمت پایانی میانگین موزون ۲۷۰۲ تومان و هر ورق گرم گرید C با قیمت پایانی میانگین موزون ۲۵۳۹ تومان برای تحویل پایان مرداد ماه به فروش رسیدند. نکته قابل توجه در معاملات دیروز محصولات «فولاد» در بورس کالا کاهش قیمت پایه نسبت به عرضه پیشین آن بود. به این ترتیب ورق گرم C با قیمت پایه مبتنی بر نرخ رسمی دلار ۴۲۰۰ تومانی و سقف رقابت ۱۰ درصدی، ۱۱۰ تومان ارزانتر از عرضه پیشین این محصول وارد گردونه معاملات شد.
همچنین دیروز ۵ هزار تن ورق سرد گرید B با قیمت پایه ۲۸۷۰ تومان در بورس کالا عرضه شد و در نهایت با قیمت پایان میانگین موزون ۳۱۵۷ تومانی به فروش رسید. عرضه ۲۲۰۰ تنی ورق گالوانیزه G و ۵۰۰ تن ورق قلع اندود از دیگر عرضههای روز گذشته فولاد مبارکه اصفهان در بورس کالا بود که با رشد حدود ۱۰ درصد نسبت به قیمت پایه مورد معامله قرار گرفتند. در مجموع کاهش قیمت پایه عرضههای دیروز محصولات «فولاد» در بورس کالا در کنار نشست روز یکشنبه نمایندگان فولاد مبارکه و سندیکای لوله و پروفیل درخصوص تعیین قیمت و مشکلات عرضه محصولات فولادی سبب شد تا قیمت سهم این شرکت در بورس تهران نیز تحت فشار نسبی قرار گیرد و از ادامه روند صعودی روزهای اخیر خود باز ماند. در این میان البته شناسایی سود از سوی معاملهگران را نباید از نظر پنهان داشت. «فولاد» از نیمه اردیبهشت ماه تا روز شنبه هفته جاری، بازدهی حدود ۱۸ درصدی را به ثبت رساند و سقف یکساله جدیدی در این سهم ایجاد کرد. از این منظر اصلاح نسبی قیمت فولاد چندان غیر طبیعی به شمار نمیرود.
خودروییها در احاطه اخبار ناخوشایند
انتشار اخبار پراکنده درخصوص قطع همکاری شرکای خارجی خودروسازان، از جمله مسائلی است که این روزها توجه معاملهگران خودروییها را به خود جلب کرده است. پس از تعلیق همکاری پژوسیتروئن در ایران در راستای خروج آمریکا از عهدنامه برجام، روز گذشته شرکت هیوندای نیز اعلام کرد همکاری خود با کرمان موتور را از نیمه مردادماه بهطور کامل قطع میکند. موضوعی که نشان میدهد خودروسازان خارجی حاضر به پذیرفتن ریسک ماندن در ایران و پشت کردن به تحریم آمریکاییها نیستند. این موضوع در کنار افزایش هزینههای تولید خودروسازان، تعدیلهای منفی متعدد نمادهای زیرمجموعه این گروه و بلاتکلیفی درخصوص افزایش نرخ از سوی شورای رقابت خود عامل فشار بر معاملات خودروییها است. با وجود این دیروز تا حدودی از افت قیمت نمادهای «خساپا»، «خپارس» و «خزامیا» کاسته شد و در محدوده مثبت قیمتی قرار گرفتند. «خودرو» اما روز گذشته با افت بیش از یک درصدی قیمت مواجه شد تا روند نزولی این سهم برای هفتمین روز متوالی تداوم یابد.
همگام با بازیگران بازار
روز گذشته خالص تغییر مالکیت میان بازیگران اصلی بازار، به نام سهامداران حقیقی بازار رقم خورد. به این ترتیب دیروز حدود ۱۲۸ میلیون سهم به ارزش ۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی منتقل شد. بیشترین میزان خالص خرید معاملهگران حقیقی به نماد معاملاتی ماشینسازی اراک اختصاص داشت. به این ترتیب دیروز افزون بر ۱۹۲ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم «فاراک» به ارزش ۱۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان به پرتفوی معاملهگران حقیقی منتقل شد. پس از آن نیز بیشترین خالص خرید حقیقیها در نماد معاملاتی شرکت قند شیرین خراسان شکل گرفت. خالص خرید بازیگران حقیقی بازار در نماد «قشرین» به حدود یک میلیون سهم به ارزش ۴ میلیارد تومان رسید. در مقابل «وتوکا» شاهد تغییر مالکیت ۲ میلیارد تومانی به نفع حقوقیها بود. همچنین روز گذشته فعالان حقیقی بازار بیشترین خرید خود را در صنایع محصولات فلزی، قند و شکر و چند رشتهای صنعتی به ثبت رساندند. در آن سوی بازار خالص تغییر مالکیت نمادهای زیرمجموعه گروههای فلزات اساسی، پالایشیها و معدنیها به نام حقوقیها رقم خورد.
نظرات