یک تحلیلگر بازار سرمایه، ورود ادامهدار نقدینگی به بازار سرمایه را نیازمند دلایل بنیادی دانست.
رحیم جلیل زاده در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: افزایش نقدینگی در بازار سهام، افزایش سرمایه را برای شرکتها راحت میکند و شرکتها برای اجرای طرح توسعه و افزایش تولید، راحتتر میتوانند افزایش سرمایه دهند و نقدینگی را برای تولید جذب کنند.
وی در عین حال تاثیر نقدینگی بر بازار سرمایه و کمک به تولید را غیرمستقیم دانست و افزود: معاملات بازار سهام در بازار ثانویه صورت میگیرد و نقدینگی که وارد معاملات سهام میشود، به صورت غیرمستقیم به کمک تولید می آید؛ زیرا نقدینگی مذکور هنگام انتقال مالکیت سهام از خریدار به فروشنده انتقال پیدا میکند.
جلیل زاده ادامه داد: برای انتقال نقدینگی به تولید از طریق بازار سهام، زمان لازم است. همچنین شرکتهای سرمایهگذاری و تولیدی میتوانند داراییهای مازاد خود را بفروشند و نقدینگی آن را وارد شرکت کرده و صرف تولید و طرحهای توسعه کنند.
وی در پاسخ به این سوال که هدایت نقدینگی بالا به سمت بورس تا چه حد قادر است تامین سرمایه در گردش را برای بنگاه ها و شرکت های اقتصادی مولد تسهیل کند، اظهار داشت: افزایش معاملات سهام از طریق ورود نقدینگی و افزایش قیمت سهام پول نقد وارد ترازنامه شرکتها نمیکند. با ورود نقدینگی به شرکتها و تأمین سرمایه در گردش، با افزایش سرمایه از آورده نقدی سهامداران صورت میگیرد و برای اینکه این اتفاق رخ دهد، روند صعودی بازار سهام باید ادامهدار باشد تا اعتماد به بازار سرمایه تقویت شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه همچنین سهام شناور شرکتها و در مجموع سهام شناور در بازار سرمایه را در مقابل حجم عظیم نقدینگی جامعه بسیار اندک دانست و گفت: اگر به این مسئله با دید کلان نگاه شود، هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه میتواند سفتهبازی در بازار طلا را تا حدودی کاهش دهد و از التهاب این بازار بکاهد.
جلیل زاده در عین حال افزود: نقدینگی بازار مسکن به دلیل بزرگ بودن اندازه این بازار و متفاوت بودن جنس سرمایهگذاران، چندان با بازار سرمایه قابلکنترل نیست.
وی سپس با اشاره به بازار طلا و ارز اظهار داشت: رشد در بازار طلا معمولا همزمان و بدون تأخیر با افزایش دلار اتفاق می افتد؛ با افزایش نرخ برابری دلار ، قیمت طلا نیز همزمان با دلار رشد کرده و حباب نیز ایجاد شده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه توضیح داد: توجیهی که برای این حباب میتواند وجود داشته باشد، این است که بعد از تکنرخی شدن ارز و ممنوع بودن معاملات ارز بهصورت آزاد، سرمایهگذاران برای حفظ ارزش دارایی، سکه را جایگزین دلار کردهاند و دید این گروه از سرمایهگذاران صرفا کسب سود نیست و حفظ ارزش، ترس از تورم و تحریم است.
جلیل زاده اظهار داشت: بازار مسکن البته بحث متفاوتتری دارد؛ بازار مسکن بعد از رکود چندساله، از سال گذشته رشد قیمت را با رشد دلار شروع کرد و تا پایان اردیبهشتماه میانگین قیمت مسکن در تهران در هر مترمربع به حدود 6 میلیون تومان رسید.
وی توضیح داد: قیمت مسکن در حالی افزایشیافته است که سطح درآمدها افزایش نداشته و بنابراین قدرت خرید مردم کاهشیافته است.
به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه، تنها بازار جامانده از رشد دلار در این مدت بازار سرمایه بوده است، به دلیل افزایش شدید قیمت مسکن و حباب بازار سکه، ریسک این دو بازار افزایشیافته است و بنابراین بازار سرمایه میتواند توسط سرمایهگذاران مورد توجه قرار گیرد.
جلیل زاده یادآور شد: باید به این نکته توجه داشت که افزایش قیمت سهام اگر با اتفاق مثبت در شرکتها همزمان نشود، میتواند به سرمایهگذاران آسیب بزند.
جلیل زاده ، ورود ادامهدار نقدینگی به بازار سرمایه را نیازمند دلایل بنیادی دانست و گفت: در حال حاضر قیمت بعضی از سهام بزرگ و همچنین سهام کوچک مناسب است و به نظر میآید حبابی ایجاد نشده، ولی ادامه این رشد بدون ایجاد دلایل بنیادی جدید(تجدیدنظر در نرخ ارز و افزایش نرخ محصولات) پایدار نخواهد بود؛ از طرفی هرگونه تقاضایی میتواند با سهامداران بزرگ حقوقی پاسخ داده شود و باعث فرار مجدد نقدینگی از بازار سهام شود و نقدینگی به سمت بازار غیر مولد سکه و طلا حرکت کند. لذا دولت و بانک مرکزی باید این نکته را مدنظر داشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان اظهار داشت: دولت می تواند مشوقهای دیگری نیز برای جذاب کردن بازار سرمایه در نظر بگیرد که از جمله این مشوقها میتوان به معافیتهای مالیاتی اشاره کرد.
نظرات