فراخوان بورس به نقدینگی سرگردان

دنیای اقتصاد : طی ماه‌های اخیر بارها به آمادگی بورس برای جذب بخش قابل توجهی از نقدینگی اشاره شده بود. یکی از مکانیزم‌های پیشنهادی از سوی کارشناسان افزایش تعداد عرضه‌های اولیه به خصوص عرضه‌ شرکت‌های بزرگ و ایجاد شرایط جذاب قیمتی برای حرکت نقدینگی به سمت بورس بود. این موضوع علاوه بر توسعه عرضی بازار سهام و فراهم آوردن فضا برای رونق پایدار معاملات، ضربه‌گیری برای کل اقتصاد کشور محسوب می‌شود. در نتیجه نقدینگی سرگردانی که در اقتصاد کشور عطش کسب بازدهی را دارد به سمت مطلوب‌ترین مقصد ممکن یعنی بورس حرکت خواهد کرد.
بنا به شنیده‌ها سهامدار عمده، ۵ درصد از سهام پتروشیمی پارس را روز چهارشنبه و در قیمت ۲۴۰۰ تومان عرضه خواهد کرد، حتی افزایش میزان عرضه فضای مطلوب‌تری را برای اقتصاد کشور و همچنین بورس تهران فراهم می‌آورد. بر این اساس این انتظار وجود دارد که پس از عرضه، به سرعت شناوری این شرکت بالا رفته و از اشتباهات گذشته اجتناب شود.

گرچه نگرانی از افزایش فشار فروش بر دیگر شرکت‌ها از عرضه اولیه پتروشیمی پارس میان فعالان بازار وجود دارد، اما فارغ از اثرات مقطعی و کوتاه‌مدت در نهایت قیمت‌ها به سمت ارزش ذاتی خود حرکت می‌کنند و عرضه‌های جدید و گسترش عرضی بورس تهران امکان تداوم رونق این بازار را افزایش می‌دهد. بر این اساس نافعان اصلی این سیاست چه در شرایط کنونی یا آینده معامله‌گران و حرفه‌ای‌ترهای بازار محسوب می‌شوند. آنهایی که به سودهای مقطعی و گذرا در این بازار دل بسته‌اند عمر معاملاتی چندانی در بورس نخواهند داشت.  «دنیای بورس» در تحلیلی به بررسی سودآوری و میزان بازدهی احتمالی این شرکت در کوتاه‌مدت و همچنین بلندمدت پرداخته است. در ادامه خلاصه‌ای از این تحلیل آورده شده است که مشروح این گزارش و سایر تحلیل‌ها در حوزه سرمایه‌گذاری با محوریت بورس، طلا و ارز در سایت «دنیای بورس» به منظور مطالعه سرمایه‌گذاران و به‌صورت رایگان در دسترس است.

دقت «دنیای بورس» در تخمین سودآوری «پارس»
سهام پتروشیمی پارس با سرمایه اسمی ۶۰۰ میلیارد تومان در بورس تهران عرضه می‌شود. سود هر سهم این شرکت برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۶ معادل ۵۰۸ تومان بوده است. «دنیای بورس» در سال‌های گذشته نیز به بررسی سودآوری این شرکت پرداخته بود (به منظور بررسی اثر تغییرات سودآوری این غول گازی بر سودآوری سهامداران عمده شامل فارس، پارسان و وغدیر). دقت تخمین سود خالص برای دو سال مالی ۹۵ و ۹۶ نسبت به واقعیت سودآوری این شرکت بیش از ۹۷ درصد بوده است (این پیش‌بینی‌ها پیش از پایان هر سال مالی ارائه شده است).

مجمع پرسود «پارس»؟
نکته قابل توجه مجمع این شرکت در پایان تیر است. این مجمع برای نخستین بار سهامداران حقیقی را به خود خواهد دید. رویه سال‌های اخیر «پارس» از تقسیم بالای سود در این شرکت حکایت دارد. سود هر سهم پتروشیمی پارس معادل ۵۰۸ تومان به ازای هر سهم است. در صورتی‌که سهام این شرکت در روز عرضه در سقف قیمتی تعیین‌شده معامله شود، نسبت قیمت به درآمد بر اساس سال مالی ۹۶ حدود ۷/ ۴ است. با فرض تقسیم سود ۵۰۰ تومانی، تخمین سودآوری سال مالی ۹۷ برای بررسی رویه قیمتی این سهم اهمیت می‌یابد. بر این اساس بازدهی ۲۱ درصدی از تقسیم حداکثری سود در مجمع می‌تواند در دسترس باشد.

کف و سقف سودآوری پتروشیمی «پارس»
چشم‌انداز سودآوری سال ۹۷ بر اساس سناریوهای ارزی و نرخ فروش محصولات (براساس دلار) متفاوت خواهد بود. در این خصوص باید به وابستگی خوراک این مجتمع به نرخ فروش محصولات و نرخ ارز مبادله‌ای توجه داشت. اگر مبنای نرخ دلار مبادله‌ای برای سال ۹۷ معادل ۳۸۰۰ در نظر گرفته شود و نرخ دلار در بازار آزاد معادل ۴۲۰۰ تومان در نظر گرفته شود، پتروشیمی پارس توانایی ساخت سود ۵۵۰ تومانی را در سال جاری خواهد داشت. بر اساس بررسی‌های «دنیای بورس» اگر در همین سناریو تنها نرخ دلار مبادله‌ای به سطح ۴۲۰۰ تومان رشد کند (یکسان‌سازی نرخ دلار در سطح ۴۲۰۰ تومان) سود هر سهم پتروشیمی پارس تنها ۴ درصد کم خواهد شد و به سطح ۵۳۰ تومان خواهد رسید. علت حساسیت نسبتا کم به یکسان‌سازی نرخ ارز اثر تغییرات نرخ دلار مبادله‌ای بر بخش فروش است.

در این میان سناریوی کف سودآوری برای این شرکت پتروشیمی برای سال مالی ۹۷ حدود ۵۵۰ تومان خواهد بود (بر اساس چشم‌انداز موجود از سیاست ارزی). البته این موضوع بر فرض ثبات قیمتی نسبی در بازار محصولات پتروشیمی به خصوص استایرن و مهم‌تر از آن بالا ماندن قیمت واحد انرژی در بازار جهانی است. عمده پروپان و بوتان تولیدی این شرکت در بازار صادراتی به فروش می‌رسد و به نظر می‌رسد بالا ماندن قیمت نفت در بازار جهانی عاملی برای حمایت از قیمت دیگر حامل‌های انرژی مانند گاز مایع (LPG) پتروشیمی پارس است. این بخش در ماه‌های آتی نیز باید به دقت رصد شود.

 سقف سودآوری این شرکت به نرخ دلار در بازار آزاد و فاصله آن نسبت به نرخ ارز مبادله‌ای وابسته است. همچنان دولت بر سیاست ارزی دستوری خود مصر است. اما به نظر می‌رسد به تدریج شاهد عقب‌نشینی از تصمیمات اشتباه پیشین باشیم. اگر بنا باشد نرخ دلار در بازار آزاد معادل ۵ هزار تومان باشد و با فرض نرخ مبادله‌ای ۴۲۰۰ تومان، این شرکت توانایی ساخت سود ۶۳۰ تومانی را خواهد داشت. افزایش اختلاف نرخ ارز آزاد و مبادله‌ای به ۱۳۰۰ تومان (میانگین نرخ ۵۵۰۰ دلار برای سال ۹۷) سودآوری این شرکت را به بیش از ۷۰۰ تومان می‌رساند. بر این اساس سقف سودآوری این شرکت به شدت به رویه نرخ دلار وابسته است.

محک ارزندگی عرضه اولیه جدید
بررسی‌های «دنیای بورس» از صورت‌های مالی نشان می‌دهد سهامداران جدید بهتر است از همین حالا به فکر تعیین تکلیف نهایی ضریب اثرگذار در تعیین نرخ خوراک (برای سال ۹۶ معادل ۶۲/ ۰ بود) باشند؛ بازار از بی‌توجهی به عوامل ابهام در پتروشیمی‌ها به خصوص خوراک تجربه خوشی ندارد. دومین نکته به نرخ فروش اتان بازمی‌گردد که با رویه‌ای که خریداران این مجتمع در صورت‌های مالی خود به ثبت می‌رسانند یکسان نیست. این موضوع نیز کاملا به عادت ایجاد ابهام از سمت وزارت نفت بازمی‌گردد.  به نظر می‌رسد سهام این شرکت بر اساس قیمت عرضه از نگاه کارشناسی ارزندگی نسبی دارد. بعضا انتظار وجود داشت در قیمت‌های پایین‌تر و نزدیک به ۲ هزار این عرضه انجام شود که استقبال گرم‌تری از سوی بازار به دنبال داشته باشد.

به عقیده کارشناسان سهام پتروشیمی پارس با وضعیت کنونی متغیرها و چشم‌انداز موجود در زمره سهام ارزنده بازار قرار خواهد گرفت. اما این موضوع به این معنا نیست که سهام دیگر شرکت‌ها به خصوص کالایی‌ها ارزندگی کمتری را در شرایط کنونی داشته باشند. بلکه در رقابت جذاب شرکت‌های کالایی و عرضه‌های اولیه جدید باید در انتظار ورود نقدینگی جدید به سمت سهام بود. جذابیت موجود در بازار سهام برای جذب سرمایه‌گذاران جدید کافی خواهد بود. 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید