سه‌گانه‌ شفافیت بورسی‌ها

دنیای اقتصاد : همایش بزرگ ناشران اوراق بهادار صبح دیروز با حضور مدیران ارکان بازار سرمایه و جمعی از فعالان بازار برگزار شد. در این همایش معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار به ارائه توضیحاتی درباره اقدامات صورت گرفته در زمینه افزایش شفافیت و نقدشوندگی بازار سرمایه پرداخت. همچنین در ادامه راه‌اندازی سامانه سجام، آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برگزاری مجامع الکترونیک و توزیع سود یکپارچه سهام به‌عنوان سه اقدام مهم و توسعه‌ای بازار سرمایه یاد شد. در این جلسه مدیرعامل سپرده مرکزی نیز به تشریح امکانات سامانه «دانا» و «سجام» پرداخت.
 توجه به شفافیت
حسن امیری، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در این همایش با اشاره به اینکه سازمان بورس در تثبیت جایگاه نظارتی خود دو هدف اصلی را پیگیری می‌کند، گفت: افزایش سقف شفافیت و افزایش نقدشوندگی دو هدف اصلی سازمان بورس است. در این راستا طی چندماه گذشته، دستورالعمل تغییر مکانیزم توقف و بازگشایی نمادها در بازار اجرا شد.  وی در ادامه با اظهار این مطلب که روند مزبور تحولات مهمی را برای ناشران و سهامداران به‌وجود آورده، گفت: بررسی آماری روند مزبور نشان از آن دارد که سازمان بورس و اوراق بهادار توانسته در این حوزه به موفقیت‌های مهمی دست یابد به‌طوری که درحال‌حاضر به‌طور میانگین با توقف ۲۰ نماد مواجه هستیم که ۱۰ نماد از آنها مربوط به توقف نماد به علت برگزاری مجامع است. به این ترتیب تنها ۱۰ نماد هستند که به‌صورت بلندمدت متوقف شده‌اند.

امیری ادامه داد: سازمان بورس در کنار رعایت مقررات انضباطی و راه‌اندازی کمیته رسیدگی به تخلفات، یکسری اقدامات پیشگیرانه نیز انجام داده است. یکی از این موارد راه‌اندازی سامانه پیامکی اطلاع‌رسانی به ناشران بود، به‌طوری‌که قبل از رسیدن به موعد نهایی انتشار اطلاعات، به ناشر مربوطه درخصوص مهلت باقی‌مانده برای انتشار گزارش، اطلاع‌رسانی می‌شود. وی در ادامه با اظهار این مطلب که راهکار مزبور میانگین ۱۵ روز تاخیر در ارائه اطلاعات را به ۲ روز کاهش داده است، گفت: البته تلاش می‌شود تا این زمان تاخیر به صفر برسد و در آینده نزدیک شاهد هیچ‌گونه تاخیر در ارائه اطلاعات نباشیم.

معاون سازمان بورس در ادامه یکی دیگر از برنامه‌های مهم سازمان بورس را که اثر‌گذاری بالایی بر شرکت‌ها دارد بازنگری در برنامه افزایش سرمایه شرکت‌ها دانست و گفت: در این راستا سامانه پیامکی راه‌اندازی شده است. به این ترتیب به مدیرعامل و مدیرمالی شرکت، به‌صورت پیامکی از روند پروسه افزایش سرمایه اطلاع داده می‌‌شود. این امر سبب خواهد شد تا سرعت ارائه اطلاعات و در نهایت بهبود کلی فرآیند افزایش سرمایه را شاهد باشیم. امیری اقدام دیگر سازمان را اجرای حاکمیت شرکتی دانست و گفت: در این راستا شاهد برگزاری جلسات متعدد با حضور فعالان بخش‌های مختلف بازار سرمایه از جمله ناشر، حسابرس و ارکان بازار بودیم. وی در ادامه توضیح داد: این جلسات طی یک ماه و نیم گذشته به جمع‌بندی مطلوبی رسیده است، به‌طوری‌که دستورالعمل و پیش‌نویس اولیه، نهایی شده و فراخوان عمومی در سایت سازمان بورس نیز قرار داده شده است.

 اقدامات توسعه‌ای در راه است
معاون سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به اقدامات توسعه‌ای سازمان اشاره کرد و گفت: شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه در مسیر خدمات زیرساختی بازار سرمایه فعالیت‌های بسیار مناسبی داشته است.

امیری ادامه داد: درحالی سازمان بورس در اقدامات توسعه‌ای خود برگزاری مجمع شرکت‌ها به‌صورت الکترونیکی و همچنین پرداخت سود سهامداران به‌طور متمرکز را در دست دارد که یکی از زیرساخت‌های لازم برای اجرای این موضوع، شناسایی دقیق سهامداران است.

وی در ادامه افزود: این موضوع با راه‌اندازی سامانه «سجام» در سپرده‌گذاری درحال بررسی است و انتظار می‌رود از سال آینده شاهد برگزاری مجامع شرکت‌های فعال در بازار سرمایه به‌صورت الکترونیکی باشیم. امیری در ادامه خاطرنشان کرد: با اجرای این موضوع پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در کاهش زمان‌بندی و برگزاری مجامع صورت می‌گیرد.

امیری درخصوص طرح توزیع سود یکپارچه سهام شرکت‌ها نیز گفت: این موضوع، از دیگر اقدامات مهم سازمان بورس به‌شمار می‌رود که با همکاری سپرده‌گذاری مرکزی درحال نهایی شدن است. اگر سمات در این زمینه اعلام آمادگی کند و زیرساخت‌های لازم به‌وجود بیاید، ناشران موظف می‌شوند فرآیند توزیع سود سهام خود را از طریق سمات انجام دهند.

 نگاهی به جزئیات سامانه‌های «سمات»
در ادامه این همایش حسین فهیمی، مدیر عامل شرکت سپرده‌گذاری و تسویه وجوه (سمات)، به تشریح خدمات این شرکت پرداخت و گفت: سپرده‌گذاری در مدت اخیر با تغییر در رویکردها به ارائه خدمات جدید و نوین پرداخته است. در این راستا دو سامانه «دانا» و «سجام» در راستای تسهیل ارائه خدمات به شرکت‌ها و ناشران و همچنین عموم سهامداران بازار سرمایه راه‌اندازی شده و توسعه پیدا کرده است.

وی درخصوص تشریح سامانه دانا بیان کرد: «دانا» یک مکانیزم بسیار مطمئن برای ناشران است. به عبارتی دیگر، سامانه «دانا» کانالی امن، با حفظ محرمانه بودن اطلاعات، به‌تنها درگاه ارتباطی میان سمات و ناشران تبدیل خواهد شد. فهیمی در تشریح دومین سامانه «سمات» یعنی «سجام» نیز گفت: سامانه «سجام» زیرساخت و پیش‌زمینه ارائه انبوهی از خدمات ارزش افزوده به سهامداران و در مجموع کل بازار سرمایه خواهد بود. وی در ادامه با اظهار این مطلب که سامانه مزبور می‌تواند در افزایش شفافیت بازار سرمایه نقش بسیار مهمی داشته باشد، گفت: با امکانات «سجام» ناشران تنها یک‌بار فرم‌های لازم را کامل کرده و احراز هویت می‌شوند، بنابراین فرد ثبت‌نام‌کننده به تمام خدمات و نهادهای بازار سرمایه دسترسی خواهد داشت و دیگر نیاز به ثبت‌نام مجدد ندارد.

فهیمی در ادامه درخصوص برگزاری مجامع شرکت‌ها به‌صورت الکترونیکی نیز توضیح داد: شرکت سپرده‌گذاری و تسویه وجوه، طی یک‌سال اخیر تلاش‌های بسیاری داشته است تا زیرساخت‌های لازم برای برگزاری مجامع الکترونیک را آماده کند. برگزاری مجامع الکترونیک علاوه بر اینکه مزایای بسیاری برای ناشرین دارد، سهولت فعالیت سهامداران را نیز در پی دارد.

فهیمی در ادامه بیان کرد: با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته طی سال‌های آتی، برگزاری مجامع الکترونیک جای مجامع فعلی را می‌گیرد و ازهزینه برگزاری مجامع تا حد قابل‌توجهی کاسته می‌شود. از سوی دیگر سهامداران می‌توانند به‌صورت آنلاین در رای‌گیری‌های مجامع شرکت کنند و از جزئی‌ترین عملکرد شرکت‌ها مطلع شوند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید