اثرات جنگ تجاری ایالات متحده و چین طی ماههای اخیر بر بازارهای جهانی، موجب شده تا بهای محصولات کامودیتی در بازارهای جهانی با افت قابل توجهی رو به رو شوند.
به گزارش «سنا» سینا سلیمانی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص روابط آمریکا و چین و تنشهای تجاری اعلام کرد: دولت ایالات متحده با راهاندازی این جنگ تجاری در پی باز پسگیری قدرت صنعتی خود و بازگرداندن سرمایه و صنایعی است که طی دهههای اخیر به چین کوچ کرده بودند.وی ادامه داد: همین امر موجب افزایش ریسک سرمایهگذاری و گسترش عدم قطعیت نسبت به آینده در بازارهای جهانی شده که در پی آن چشمانداز دو اقتصاد بزرگ جهان در هالهای از ابهام قرار گرفته است. یکی از آخرین اقدامات دولت آمریکا، وضع تعرفه بر ۳۴ میلیارد دلار از محصولات وارداتی از چین بود که شامل ماشین آلات و محصولات نیمه هادی میشود. در مقابل دولت چین که رفتاری تلافی جویانه را در جنگ تجاری با آمریکا در پیش گرفته است، تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات سویا و سایر محصولات کشاورزی و برخی محصولات دیگر آمریکایی وضع کرده است.سلیمانی در این خصوص متذکر شد: رفتار دولت چین، رفتاری کنشگرانه در مورد مواضع آمریکا نیست و طی ماههای اخیر نشان داده است که سیاستهایی منعطف و واکنشگرانه نسبت به سیاستهای دولت آمریکا در پیش گرفته است. به نظر میرسد اینگونه مواضع دولت چین نشان دهنده تمایل بیشتر این کشور در پیدا کردن دریچهای برای مذاکره و کاهش دادن اثرات این جنگ بر اقتصاد چین و بازارهای جهانی است.این کارشناس بازار در ادامه بیان کرد: تعرفههای وضع شده بر واردات محصولات هر دو کشور تقریبا هم سطح با یکدیگر در حال افزایش است اما اقتصاد چین برای مواجهه با اثرات مخرب وضع تعرفه بر واردات محصولات خارجی از وضعیت مناسبتری برخوردار است. اقتصاد چین کمتر از آمریکا وابسته به صادرات است.
بهطوری که ارزش صادرات محصولات چینی به آمریکا کمتر از سه درصد از اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد، بنابراین اثرات تقابل بین دو قدرت بزرگ اقتصادی، در صورت تداوم بیشتر متوجه اقتصاد آمریکا است.این کارشناس بازارهای جهانی در ادامه درخصوص اهداف آمریکا از این جنگ تجاری اشاره کرد: یکی از مهمترین اهداف دولت آمریکا افزایش ارزش دلار به منظور جذب سرمایهها و صنایع خارج شده به داخل آمریکا بود که طی ماههای اخیر، با سیاستهای حمایتی اتخاذ شده ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای مرجع جهانی پنج درصد افزایش یافته است. اما در مقابل واکنش یوآن، کاهش ۳/ ۴ درصدی در مقابل دلار بوده که این امر نشان دهنده جریان خروج سرمایه از سایر کشورها و جریان ورود سرمایه به آمریکا است.سلیمانی در ادامه خاطرنشان کرد: وضع تعرفه بر واردات برخی از محصولات در مقابل ورود جریان سرمایه به آمریکا موجب میشود تا واردات اقلامی که بر آنها تعرفه اعمال میشود هزینه بر باشد و در مقابل با توجه به رشد ارزش دلار، واردات سایر اقلامی که تعرفه واردات بر آنها وضع نشده است ارزان تر میشود. بنابراین سطح واردات آمریکا در این اقلام افزایش پیدا کرده و عملا سیاست وضع تعرفه در تراز تجاری آمریکا تاثیر اندکی خواهد داشت. از سوی دیگر، آمار اشتغال آمریکا طی ماههای اخیر مثبت و روبه رشد بوده است، اما وضع تعرفه بر محصولات آمریکایی به خصوص بخش کشاورزی موجب از بین رفتن موقعیتهای شغلی در بخش صادرات و ایجاد موقعیتهای شغلی در بخش واردات میشود.
تعرفههای وضع شده از سوی دولت چین موجب از بین رفتن موقعیتهای شغلی در بخش کشاورزی و ماشین آلات آمریکا میشود، این امر در ادامه موجب کاهش سرعت رشد اقتصادی آمریکا خواهد شد زیرا مشاغل موجود در بخش صادرات عمدتا از بهره وری، سودآوری و سطح درآمد بالاتری نسبت به مشاغل بخش وارداتی برخوردارند که این امر در کوتاهمدت موجب ثبات یا افزایش تعداد مشاغل ایجاد شده خواهد شد. اما در مقابل سرانه درآمد مشاغل ایجاد شده کاهش پیدا میکند که بر خالص درآمد داخلی ایالات متحده تاثیرگذار است.وی اینگونه ادامه داد که: به نظر میرسد جنگ تجاری بین آمریکا و چین در سال ۲۰۱۸ ادامه یابد و اما هرچه به انتهای سال ۲۰۱۸ میلادی نزدیکتر میشویم، تاثیر تعرفههای وضع شده محدودتر خواهد شد. پیشبینی میشود از سه ماه چهارم سال ۲۰۱۸ با نمایان شدن اثرات وضع تعرفه بر محصولات آمریکا و تغییر ماهیت مشاغل در اقتصاد آمریکا، رشد ارزش دلار متوقف شود که این امر موجب تقویت فضای سرمایهگذاری در بازارهای کامودیتی خواهد شد. اگر دولت آمریکا قصد وضع تعرفه بر کالاهای بیشتری را داشته باشد طی ۶۰ روز آینده فهرست این کالاها اعلام خواهد شد. بنابراین به نظر میرسد دریچهای برای توافق و مذاکره بین دولت چین و آمریکا فراهم میشود.وی در ادامه خاطرنشان کرد: با نزدیک شدن به اواسط فصل گرما و افت قیمتها در بازارهای کامودیتی، پیشبینی میشود که در بسیاری از بازارها آخرین اصلاحات قیمتی ۳۰ تا ۴۵ روز آینده روی دهد. در بازار محصولات شیمیایی، بهای متانول بر خلاف سالهای گذشته، در فصل گرما افت پر شتابی را تجربه نکرد که دلیل عمده آن حفظ تقاضا و افزایش سطح مصرف متانول در واحدهای MTO و کنترل سطح تولید چین بود.
با نزدیک شدن به ماه سپتامبر و فرا رسیدن فصل سرما، تقاضا در بازار محصولات شیمیایی به خصوص متانول تقویت خواهد شد که احتمالا موجب رشد قابل توجه بهای این محصولات طی ماههای آینده میشود.وی گفت: در بازار فلزات، محصولات فولادی و سنگآهن نسبت به سایر محصولات از وضعیت مناسبتری برخوردار هستند. دادههای آماری چین نشاندهنده شروع روند کاهشی موجودی انبار محصولات فولادی است که طی هفتههای اخیر باعث شده است تا بهای این محصولات با شیب اندک در بازارهای مختلف افزایش یابد. ریسک جنگ تجاری چین و آمریکا موجب افزایش نگرانیها در بازار محصولات فولادی شد اما با توجه به سطح تقاضای مناسب برای این محصولات، افت چشمگیری در وضعیت بازار این محصولات شاهد نبودیم. دور تازه محدودیتها در چین به خصوص در ایالت تانگشان موجب شده تا سطح عرضه بیش از پیش محدود شود و این امر باعث ثبات در بهای محصولات فولادی شده است.وی در این خصوص با اشاره به قیمتهای متفاوت سنگآهن در بازارهای جهانی مدعی شد که، روند قیمتی عیارهای مختلف سنگآهن نیز با توجه به افزایش سطح مصرف فولاد و کاهش ذخیره انبارهای تجار چینی، روند افزایشی را تجربه میکند بهطوری که بهای سنگآهن مجددا به بیش از ۹۰ دلار رسید.سلیمانی ادامه داد: اما در بازار مس و روی افت قیمتی قابل توجهی رخ داد که تا حدود زیادی قابل پیشبینی بود. سطح تقاضای سرمایهگذاری در این بازارها بیش از سایر محصولات کامودیتی بود و با افزایش ریسک سرمایهگذاری و عدم قطعیت موجود در بازارهای کامودیتی از یک طرف و جذابیت بازار اوراق خزانه و سایر بازارهای موازی از سوی دیگر، موجب شد تا این بخش از تقاضا تضعیف شده و قیمتها تا حدود زیادی تعدیل شود.
نظرات