افزایش سواد مالی، ضرورت امروز بازار سرمایه

در روزهای اخیر بازار سهام شاهد رشد فزاینده است و تحلیل‌های خوشبینانه ای هم مطرح می شود که نشان می‌دهد رشد بازار سرمایه ادامه  دارد؛ اما در شرایط فعلی سهامداران باید چه رویکردی داشته باشند؟ این سوالی است که مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس به آن پاسخ داد.

یاسر فلاح، مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: افزایش سودآوری شرکت ها، انتقال نقدینگی از سایر بازارها و تغییرات نرخ ارز از مهمترین عواملی بود که باعث شد بازار سرمایه رکوردهای تاریخی جدیدی را تجربه کند.

رییس شورای اطلاع رسانی بازار سرمایه، با اشاره به اینکه دانش مالی، تشکیل سبد سهام و دوری از شایعات اصول اولیه ورود به بازار سرمایه محسوب می شود اظهار داشت: سواد مالی یکی از مهمترین شاخص های سنجش توسعه یافتگی کشورها است، اما متاسفانه در کشور ما دانش مالی از عمق لازم برخوردار نیست.

مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس افزود: نتایج یک پژوهش نشان می دهد سواد مالی جامعه در کشورهای پیشرفته سی و چهار درصد و در کشور ما 20 درصد کل جمعیت است، این میزان شاید از کشورهایی مانند عراق و ازبکستان هم کمتر باشد؛ بنابراین باید در این زمینه اقدام ملی انجام دهیم.

فلاح با تاکید بر اینکه باید ذائقه اقتصادی جامعه تغییر کند ادامه داد: در حال حاضر ذائقه مردم ما بانک محور شده و جامعه به جز بانک با ظرفیت های واقعی بخش مولد اقتصاد آشنا نیست. گاهی نیز سرمایه های سرگردان به واسطه رفتار های هیجانی ناگهانی به سمت بازار های غیرمولدی همچون ارز و سکه  حرکت می کند که نه تنها برآیند اقتصادی صحیحی از آن حاصل نمی شود بلکه آثار سو نیز دارد.

رییس شورای اطلاع رسانی بازار سرمایه، با طرح این پرسش که اما آن نهاد اقتصادی که می تواند نقدینگی را کنترل و سرمایه های سرگردان جامعه را به بخش مولد اقتصاد هدایت کند کجاست؟ پاسخ داد: بازار سرمایه آن از بخش از اقتصاد است که ورود سرمایه های سرگردان به آن، علاوه بر اینکه با بازدهی قابل قبولی همراه است، اثر سو بر اقتصاد ندارد.

یاسر فلاح با تاکید بر اینکه بازار سرمایه محل کم هزینه تامین مالی بنگاه های تولیدی است، افزود: بورس محمل حمایت از تولید ملی است. اگر از شرکت های ایرانی حمایت نکنیم قطعاً شرایط اقتصادی کشور ما اصلاح نمی شود. باید همگی با تزریق نقدینگی به شرکت ها، حرکت چرخ دنده های بنگاه های تولیدی کشور را تسهیل کنیم.

به گفته مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس، شیفت تامین مالی بخش مولد اقتصاد از بانک به بازار سرمایه، راه تحقق اقتصاد مقاومتی است.

رییس شورای اطلاع رسانی بازار سرمایه، در ادامه چشم انداز بازار سرمایه را ترسیم کرد و گفت: بورس، اقتصاد مبتنی بر علم و تخصص است. بازدهی در بازار سرمایه بر اساس اصول چشم بندی و شعبده بازی نیست. قرار نیست در بورس یک شبه ره صد ساله طی کنیم. حتی زمانی که در بانک یا بازار های غیر مولدی همچون سکه و ارز سرمایه گذاری میکنیم انتظار داریم طی یک روز سود آن پرداخت شود؟ خیر؛ باید صبور بود!

یاسر فلاح ادامه داد: یکی از مهمترین اصول ورود به بازار سرمایه نگرش میان مدت و بلند مدت است. جامعه باید به این آگاهی برسد که بازدهی بازار سرمایه در یک افق میان مدت یا بلند مدت تعریف می شود. به عنوان نمونه نماگرهای بانک مرکزی نشان می دهد طی 10 سال گذشته بازار سرمایه از همه بازارهای رقیب بازدهی بیشتری داشته، در نتیجه پس از اصل دانش مالی اصل نگاه میان مدت و بلند مدت قرار دارد.

مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس شرط دیگر ورود به بازار سرمایه را پرهیز از رفتار هیجانی دانست و گفت: نباید در بازار سرمایه هیجانی رفتار کنیم. رفتار هیجانی مانعی در مسیر رشد بازار سرمایه است. ورود و خروج یک باره به بازار سرمایه نه تنها از ریسک آن کم نمی کند بلکه این رفتار در بسیاری از موارد با زیان همراه است.

یاسر فلاح با اشاره به اینکه یکی از تعالیم مالی این است که ما نباید تخم مرغ هایمان را در یک سبد بگذاریم، گفت: ما از مردم انتظار داریم که سبدی از سهام و دارایی تشکیل دهند. از مردم می خواهیم که سرمایه زندگی خود را وارد بورس نکنند. هیچ گاه توصیه نمی شود که مردم خانه خود را بفروشند و وارد بورس شوند؛ این یک رفتار اشتباه است. رفتار درست این است که پس انداز را در بورس سرمایه گذاری کنیم؛ همچنین باید با دانش، مشاوره و آموزش وارد بازار سرمایه شویم و از فضای شایعات دوری کنیم.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید