گروه بنگاهها : مدیران راهآهن جمهوری اسلامی ایران در نشست فرصتهای سرمایهگذاری و تامین مالی در حوزه حمل و نقل ریلی، به بررسی آخرین اخبار در حوزه توسعه شرکت و طرحهای نوین پرداخته و تاکید داشتند که کاهش ریسک و دستیابی به بیشترین سود تنها از محل مشارکت بخش خصوصی در تامین مالی صورت میگیرد. سعید محمدزاده، مدیرعامل راهآهن در نشست فرصتهای سرمایهگذاری و تامین مالی در حوزه حمل و نقل ریلی که روز گذشته با حضور اصحاب رسانه در ساختمان مرکزی راهآهن برگزار شد، به ارائه جزئیاتی در زمینه عملکرد شرکت پرداخت و گفت: واگذاری امور راهآهن به بخش خصوصی با پتانسیل بالا موجب توسعه پایدار اقتصادی در کشور است و در این راستا از تمام توان راهآهن برای جذب سرمایهگذاران و حضور آنها استفاده خواهیم کرد تا به توسعه حمل و نقل ریلی دست یابیم.
به گزارش «دنیای اقتصاد» محمدزاده در ادامه افزود: در این راستا تهیه ۶۰۰ لکوموتیو و ۲۸ هزار واگن باری از این بازار مدنظر است. وی با اظهار این مطلب که توسعه حملونقل ریلی رخ نمیدهد مگر با سرمایهگذاری بخش خصوصی، گفت: به همین منظور باید تلاش کنیم حضور سرمایهگذاران در این بخش تسهیل شود. از همین رو تلاش کردیم همه ریسکهای ممکن را به دولت منتقل کنیم تا بخش خصوصی با اعتماد بیشتری وارد این حوزه شود. برای مثال، در برنامه ششم با همت دولت و با تدبیر مجلس، مالیات ارزش افزوده برای حوزه حملونقل ریلی صفر محاسبه میشود.
برنامهریزی برای توسعه نقش راهآهن
در ادامه مراسم، معاون برنامهریزی و اقتصاد راهآهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه توسعه پایدار از سه بعد تشکیل شده، گفت: این سه بخش شامل توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و توسعه برپایه توجه به محیط زیست است و کشورهای توسعهیافته برنامههای توسعه خود را بر این محور استوار میکنند.
نورالله بیرانوند ادامه داد: در کشور ما سیستمهای حملونقل به اندازه کافی یکپارچگی و انسجام بینبخشی ندارند و سفر کمهزینه را برای صاحبان بار و مسافران فراهم نمیکنند. در این میان سهم راهآهن تا سال ۱۴۰۰ باید در بخش حمل بار به ۳۰ درصد و جابهجایی مسافر به ۲۰ درصد ارتقا یابد. معاون شرکت راهآهن ادامه داد: ۱۲ میلیارد دلار سرمایه موردنیاز برای تامین ناوگان و نوسازی تا سال ۱۴۰۰ لازم است که ۵۴ درصد آن باید توسط بخش خصوصی و ۴۶ درصد نیز توسط راهآهن با مشارکت بخش خصوصی تامین شود. برای تحقق اهداف راهآهن تا سال ۱۴۰۰ در بخش زیربنایی ۲۰ میلیارد یورو سرمایه مورد نیاز است. وی با اشاره به فرصتهای سرمایهگذاری و مشارکت در راهآهن توضیح داد: تلاش کردیم این فرصتها در قالب ۷ سرفصل ارائه شود که شامل تامین ناوگان ریلی، تقویت حملونقل بار، تامین، تدارک و تعمیرات و همچنین توسعه زیربناها است. معاون شرکت راهآهن ادامه داد: مدرنسازی راهآهن، توسعه خدمات مسافری و توسعه فناوری و کسب و کارهای نوین نظیر هوشمندسازی راهآهن و استارتآپها از دیگر سرفصلهای فرصتهای سرمایهگذاری و مشارکت در راهآهن است.
بیرانوند با اشاره به اینکه در توسعه خدمات مسافری، توسعه خدمات حمل و نقل همگانی با محوریت ریل (TOD) مدنظر است، گفت: برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در تامین مالی پروژهها، راهآهن سه کار محوری انجام داد که اولین آن افزایش بازدهی و ایجاد جذابیت اقتصادی برای پروژهها بود. کاهش ریسک سرمایهگذاری و دنبال کردن مشارکت در تامین مالی، دیگر گامهای راهآهن برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در تامین مالی است.
بیرانوند افزود: در راستای افزایش بازدهی و ایجاد جذابیت اقتصادی، سه مورد مدنظر راهآهن قرار گرفت که شامل ایجاد بستر حقوقی مناسب، تضمین خرید خدمت و تضمین بازپرداخت تسهیلات ریالی و ارزی است. نرخ خدمات ریلی در بخش بار کاملا آزاد است و بخش باری میتواند براساس مکانیزم بازار، اعلام قیمت و همچنین تضمین سرمایهگذاری داشته باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حق دسترسی به شبکه ریلی برای بخش بار از ۵۷ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافته است، گفت: راهآهن تلاش کرد، در راستای منفعت سرمایهگذاران، میزان حق دسترسی به شبکه ریلی را کاهش دهد تا بازدهی طرحهای ریلی افزایش یابد. همچنین در این راستا معافیتهای مالیاتی ناشی از قانون برنامه ششم توسعه نیز در راستای افزایش بازدهی و جذابیت اقتصادی دیده شده است. وی به تبیین روشهای اصلی تامین مالی در راهآهن پرداخت و گفت: این موضوع در شش مورد برنامهریزی شده است که شامل سرمایهگذاری مستقیم داخلی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی، بازار سرمایه، سیستم بانکی، فاینانس خارجی و لیزینگ مالی و عملیاتی است.
نظرات