دنیای اقتصاد : در پنجمین روز هفته، روند افزایشی دلار و سکه متوقف نشد ولی هر دو نوسان کمتری را نسبت به روزهای پیشین تجربه کردند؛ روز چهارشنبه، شاخص ارزی با ۶۰ تومان افزایش به بهای ۱۲ هزار و ۱۰ تومان رسید و سکه تمام بهار آزادی نیز با ۵ هزار تومان رشد به قیمت ۴ میلیون و ۲۲۵ هزار تومان رسید.
دلار در شرایطی روز گذشته از مرز ۱۲ هزار تومانی عبور کرد که روز سهشنبه با سرعت بیشتری رشد کرده بود.شاخص ارزی در چهارمین روز هفته افزایش ۳/ ۲ درصدی را تجربه کرده بود، ولی روز چهارشنبه میزان افزایش آن به حدود ۵/ ۰ درصد رسید تا بتوان از عبور آرام دلار به کانال ۱۲ هزار تومانی سخن گفت. برخی فعالان باور داشتند، عامل اصلی افزایش قیمت دلار، جوسازی نوسانگیران پیرامون صحبتهای یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا بود. به گزارش خبرگزاری «ایسنا» برایان هوک در مصاحبه باشبکه تلویزیونی NHK ژاپن گفت: معافیتهای نوامبر برای جلوگیری از جهش قیمت نفت طراحی شدهاند و به نظر میرسد عرضه نفت به حد کافی برای تامین تقاضا در سالجاری وجود داشته باشد. هوک گفت: ما قصد نداریم معافیت یا استثنایی برای تحریمها علیه نفت یا بخشهای دیگر قائل شویم؛ نوسانگیران سعی کردند این تصور را برجسته کنند که معافیت تحریمهای نفتی ایران تمدید نخواهد شد، عاملی که از نظر آنها میتواند درآمدهای ارزی را با کاهش بیشتری مواجه کند. این در حالی است که معاملهگران باتجربه بازار باور دارند، آمریکا بهدلیل آنکه خواستار قیمتهای نفت پایینتر است، اجازه نخواهد نداد سمت عرضه طلای سیاه با تحریم بیشتر ایران تضعیف شود.
در این میان، عده دیگری از معاملهگران باور داشتند، رشد نرخ حواله درهم زمینهساز افزایش قیمت دلار در بازار داخلی شد. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، در مقاطعی از روز چهارشنبه نرخ حواله درهم تا ۳ هزار و ۲۷۵ تومان رشد کرد و همین موضوع انتظارات معاملهگران بازار را تحتتاثیر قرار داد. در این میان، برخی نیز عنوان کردند، افزایش نرخ یورو در سامانه نیما تا حدی انتظارات معاملهگران نقدی بازار را تحتتاثیر قرار داده است. براساس گزارش خرید و فروش ارز در سامانه نیما، میانگین نرخ فروش در این سامانه در تاریخ ۳۰ دیماه، حدود ۸ هزار و ۹۶۰ تومان بود ولی این عدد در تاریخ ۱۴ بهمن به حدود ۹ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده بود. افزایش بیش از ۸۰۰ تومانی در فاصله ۲ هفته از نظر برخی فعالان، فضای بازار نقدی را نیز تحتتاثیر قرار داد. با این حال، عدهای از فعالان باور داشتند، اگر عرضه ارز در بازار آزاد در سطح روزهای انتهایی هفته گذشته قرار داشت، قیمت دلار از روند افزایشی خارج میشد. گروهی از فعالان باور دارند، به احتمال زیاد بازارساز بار دیگر در کانال ۱۲ هزار تومانی با قدرت وارد بازار خواهد شد و اجازه نخواهد داد که قیمتها از زندان ۸۰ روزه خارج شود.
به گفته شماری از فعالان، با توجه به تعطیلات پیش رو، مقداری تقاضای نقدی افزایش پیدا کرده است و همین عامل زمینهساز مرزشکنی دلار شد. به باور آنها اگر بازارساز در روزهای تعطیل پیش رو اجازه تحرکات زیرپوستی را به نوسانگیران ندهد، قیمت دلار در اولین روز کاری بازار در هفته آینده و پس از تعطیلات با کاهش قیمت مواجه خواهد شد و از مرز ۱۲ هزار تومانی پایین خواهد آمد. در واقع شماری از فعالان باور دارند، هفته آتی از یکسو میزان تقاضا افت خواهد کرد و از سوی دیگر عرضه ارز نیز در کانال ۱۲ هزار تومانی افزایش خواهد یافت؛ چراکه بازارساز تمایلی ندارد که دلار از این کانال بالاتر برود.
برخی فعالان نیز باور داشتند، یکی از عواملی که سرعت رشد دلار را نسبت به روزهای قبل کاهش داد، خبرهای پیرامون سفر رئیسکل بانک مرکزی به عراق بود. به گفته فعالان، براساس اخبار این دیدگاه در میان شماری از معاملهگران شکل گرفته بود که سفر رئیسکل به این کشور با گشایشهای بانکی همراه بوده است. فعالان باور دارند، در صورتی که عراق همکاری بیشتری با ایران انجام دهد، میتواند به معبری برای دور زدن تحریمهای آمریکا تبدیل شود. در کنار این پرداخت حتی بخشی از بدهی ۲ میلیارد دلاری عراق به ایران میتواند سمت عرضه بازار را بیشتر تقویت کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات