فشار دلار بر ارزهای نوظهورها

دنیای اقتصاد : بازار جهانی ارز روز گذشته با سبقت دلار در برابر اکثر رقبای خود به‌ویژه بازارهای نوظهور و یورو سپری شد. شاخص دلار پس از نزدیک به دو سال از آستانه ۹۸ واحدی نیز با موفقیت عبور کرد. هرچند رشد دلار با افت اونس همراه می‌شود؛ اما این بار نیز هر دو به حرکات صعودی خود ادامه دادند؛ چراکه اونس با برخورد به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه در قیمت ۱۲۶۷ دلاری پتانسیل سقوط بیشتر را نداشت و دلار نیز در شرایط مناسبی قرار گرفته بود. به این ترتیب، اونس نیز در شرایطی که دلار بر بازارها سیطره داشت از قیمت بازشده در ۱۲۷۷ تا سقف ۱۲۸۳ دلاری صعود کرد و بار دیگر از اتحاد ین و طلا رونمایی کرد.
پزو در کف تاریخی
بازارهای جهانی پس از انتشار داده‌های مثبت اقتصادی بیشتر تحت‌تاثیر گزارش سفارش‌های کالاهای بادوام آمریکا قرار داشت، از همین رو، دلار گام‌های آرام اما صعودی خود را ادامه داد تا این سطح جدید را لمس کند. در شرایطی که شاخص دلار جایگاهی برای رکورد دو ساله خود دست و پا کرده بود، رقیب اصلی او یعنی یورو کف دو ساله خود را تجربه کرد. البته درمیان ارزهای کشورهای توسعه‌یافته تنها ین ژاپن یارای ایستادگی در برابر صعود پرشتاب دلار را داشت و در برابر آن تقویت شد. رالی موفق دلار به بازارهای نوظهور نیز سرایت کرد، شدیدترین سقوط ارزی متعلق به آرژانتین با ساختار اقتصادی از هم‌گسیخته بود؛ پزو آرژانتین در طول هفته گذشته بالغ بر ۵/ ۷ درصد در برابر اسکناس پشت‌سبز تضعیف شد.یوآن چین، راند آفریقای جنوبی، روپیه هند و پاکستان و همچنین لیر ترکیه که چهارمین نرخ برابری ضعیف خود را در طول تاریخ برابر دلار تجربه کرد، تنها بخشی از لشکر ارزهای مغلوب به دلار هستند.

لیر در آستانه بحران دیگر؟
لیر ترکیه که پس از بحران ارزی سال گذشته میلادی ۳ مرتبه نرخ‌های بین ۶ تا سقف ۲/ ۷ در برابر دلار را پشت سر گذاشته بود آرام آرام در حال ورود به کانال نرخ برابری ۶ قرار گرفته است؛ در واقع نرخ برابری ۹۵/ ۵ به رغم مصائب پرشمار اقتصاد این کشور حاصل‌شده و  عبور از کانال نرخ برابری ۶ مقابل دلار چندان دور از ذهن نیست. بازار مالی ترکیه روز پنج‌شنبه تحت تکانه جدید قرار گرفت همان طور که بانک مرکزی این کشور سعی در آرام کردن سرمایه‌گذاران با مخابره سیگنال توانایی استفاده از ابزارهایی مانند رشد نرخ بهره و جلوگیری از افت بیشتر لیر در کنار افزایش حجم ذخایر ارزی این کشور داشت، نتوانست جلوی تکانه روز پنج‌شنبه را بگیرد. تصمیم سیاست‌گذاران پولی در کنار داده‌های جدیدی که حاکی از افت ذخایر ارزی این کشور تا ۸/ ۱ میلیارد دلار ظرف یک هفته بود، اعتماد به سپر محافظ مالی این کشور را در میان سرمایه‌گذاران از بین برده است.

 با اینکه بانک مرکزی نرخ بهره بانکی را در عدد ۲۴ حفظ کرده تا جلوی پیشروی بحران را بگیرد، همچنان اعتماد عمومی خدشه‌دار باقی‌مانده است. سیاست‌گذاران پولی اظهار کردند در صورت لزوم آماده رشد بیشتر نرخ بهره خواهند برد. همچنین استقراض‌های کوتاه‌مدت برای تامین مالی پروژه‌های انبساطی «رجب طیب اردوغان» و اقدام جدید بانک مرکزی برای سوآپ لیر و دلار در جهت جبران کسری ذخایر ارزی خود، حجم بدهی‌های دلاری ترکیه را به حدی رسانده که بازپرداخت آنها اگر غیر‌ممکن نباشد بسیار دشوار خواهد بود. سررسید بدهی‌های کوتاه‌مدت ترکیه به زودی فرا خواهد رسید؛ در آنجاست که توان بازپرداخت بخشی از مشکلات را حل خواهد کرد و ناتوانی در بازپرداخت کشور را که در رکود فرو رفته دچار صدمات شدیدتری خواهد کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید