دنیای اقتصاد : بعد از دو جهش متوالی، شاخص کل بورس تهران طی معاملات روز گذشته به استراحت و اصلاح پرداخت. با سبکتر شدن ترافیک انتشار گزارشهای عملکرد سه ماهه شرکتها عطش خرید معاملهگران هم فروکش کرد. در همین راستا بار دیگر دماسنج اصلی بازار تاب ۲۵۳ هزار واحد را نیاورد و همراه با کاهش ارزش معاملات از این کانال تاریخی عقبنشینی کرد.
روز گذشته شاهد کاهش ۱۷۷۸ واحدی شاخص کل و رسیدن آن به عدد ۲۵۱ هزار و ۲۷۸ واحد بودیم. در همین حال ارزش معاملات خرد بازار (با حذف معاملات بلوک و اوراق) به ۶۶۶ میلیارد تومان رسید. عقبنشینی معاملهگران و میل کمتر فروشندگان به عرضه سهام خود سبب شد تا میزان جریان نقدینگی در روز گذشته به کمترین مقدار از ۱۷ فروردین سال جاری برسد. البته تجربه دو جهش متوالی از چنان جذابیتی برخوردار بود که میل به شناسایی سود را در بین برخی سهامداران تقویت کرد و در نتیجه سبب شد تا قیمتها فاز کاهشی بگیرند. دیروز، در حالی نماگر اصلی تن به اصلاح ۷/ ۰ درصدی داد که این افت در شاخص هموزن که اثرپذیری یکسانی از تمام نمادها دارد شدیدتر بوده و به حدود ۴/ ۱ درصد رسید. در واقع، روز گذشته روند اصلاح قیمتها در شرکتهای متوسط و کوچکتر بورسی شدیدتر رقم خورد. بررسیها نشان میدهد بورس بازان احتمالا عملکرد جالب توجه و قابل قبول اغلب شرکتها طی فصل بهار را تکرار پذیر ندیدهاند یا در این امر تردید کردهاند. شاهد این مدعا عقبنشینی معاملهگران از سمت خرید سهام طی روز گذشته بود. به همین دلیل شاید برای اثبات تکرارپذیری سود بهار شرکتها باید در انتظار انتشار گزارشهای عملکرد تیر ماه آنها باشیم. روز گذشته اغلب فعالان بازار عرضه صفهای خرید توسط سهامداران حقوقی را عامل توقف قیمتها میدانستند. با وجود این، خرید غالب در بازار روز گذشته را سهامداران حقوقی رقم زدند؛ به بیان آماری، خالص تغییر مالکیت بورس تهران ۲۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به سمت پرتفوی معاملهگران حقوقی بود.
در بین گروههای بورسی، شاخص گروه خودرو که از روز دوشنبه وارد روند منفی شده بود، طی روز گذشته افت ۵/ ۲ درصدی را تجربه کرد و نمادهای این گروه یکپارچه سرخ پوش شدند. پس از رونمایی از کارنامه ضعیف «خپارس» در فصل بهار، انتشار صورت مالی سه ماهه ضعیف ایران خودرو و سایپا سهامداران این گروه را ترغیب به خروج از سهام خودرویی کرد. ایرانخودرو که در بهار سال گذشته حدود ۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان سود خالص ساخته بود، در سه ماه ابتدایی سال جاری به زیان ۱۷۷۴ میلیارد تومانی رسیده است. در همین حال، بهرغم افزایش قیمت خودرو، درآمدهای عملیاتی شرکت با کاهشی یک سومی از ۶۵۴۲ میلیارد تومان به ۴۳۷۵ میلیارد تومان رسیده است. دیگر غول خودروسازی که روز دوشنبه از عملکرد خود در فصل بهار پرده برداشت، شرکت سایپا بود. «خساپا» در بهار سال گذشته به سود خالص ۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی دست یافت و حالا پس از یک سال توانسته است زیان خالص ۷۹۴ میلیارد تومانی بسازد. با توجه به زیان ۵۵۴ میلیارد تومانی سایپا در زمستان گذشته، زیاندهی این شرکت طی یک فصل بیش از ۴۳ درصد رشد داشته است. گروه شیمیایی روز گذشته باز هم بیشترین ارزش معامله روزانه را در بین صنایع بورسی داشت. البته بر خلاف روزهای قبلی این صنعت با افت ناچیز متوسط قیمتها مواجه شد و در بین صنایعی که شاخص صنعت نزولی داشتند شیمیاییها کمترین افت را متحمل شدند. در این بین پتروشیمی خراسان که روز شنبه عملکرد فصل بهار خود را گزارش کرده بود، دیروز این صورت مالی را اصلاح کرد. در گزارش اصلاحیه «خراسان» سود خالص این شرکت به ۲۱۱ میلیارد تومان رسیده و رشد ۲۱۸ درصدی نسبت به بهار سال گذشته را نمایان میسازد. دلیل اصلاح صورت مالی «خراسان» تعدیل نرخ گاز خوراک این پتروشیمی است که موجب کاهش ۱۵ درصدی بهای تمامشده این شرکت شده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات