افزایش توان چانه‌زنی در تجارت خارجی با بورس‌کالای بین‌المللی

علی شریعتی‌مقدم رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع‌غذایی اتاق ایران و صادرکننده نمونه کشور بر لزوم بین‌المللی شدن معاملات بورس‌کالا به‌خصوص در معاملات زعفران، زیره و پسته به منظور افزایش چانه‌زنی با طرف‌های خارجی و پوشش برخی ضعف‌های تجاری و تعرفه‌ای کشور تاکید کرد.
شریعتی‌مقدم در گفت‌وگو با «کالاخبر» به بررسی فرآیند عرضه محصولات کشاورزی در قالب ابزارهای مالی از جمله گواهی سپرده کالایی در بورس پرداخت و اظهار کرد: بورس‌کالا به‌صورت طبیعی قیمت‌ها را شفاف می‌کند؛ چراکه قیمت‌ها در بورس به‌صورت روزانه و لحظه‌ای مشخص می‌شود. همین امر کمک بزرگی به بحث شفافیت قیمت‌ها در بخش کشاورزی است و موجب اطلاع کشاورز از قیمت‌های واقعی شده و به سبب لزوم رعایت استانداردها در بورس این بستر در کاهش صادرات محصول بی‌کیفیت نیز اثرگذار است.علی شریعتی‌مقدم درخصوص امکان اصلاح ساختارهای سنتی بخش کشاورزی و ساماندهی معاملات به کمک سازوکار بورس‌کالا گفت: به نظر من بورس یکی از ابزارها در استراتژی‌های تعریف شده برای اقتصاد بخش کشاورزی است که البته ابزارهای تکمیلی دیگری نیز در این رابطه موثر است. به‌عنوان مثال درخصوص محصولی همچون کشمش باید اقتصاد محصول را در نظر گرفت، بازیگران اصلی آن را شناخت، زنجیره ارزش آن را ارتقا داد و برای توسعه بازار و زنجیره تولید آن تلاش کرد. در کنار آن نیز باید از ابزارهای بورسی استفاده کرد. در واقع، بورس به‌عنوان یکی از حلقه‌های موجود در یک زنجیره تولید می‌تواند به اصلاح این ساختارها کمک کند اما بورس نمی‌تواند به تنهایی کل این ساختار را نجات دهد و باید در سایر جنبه‌ها نیز اقدامات اصلاحی صورت گیرد.

 یک پیشنهاد زعفرانی
وی اظهار کرد: پس از ورود انواع محصولات کشاورزی از جمله زعفران می‌توان رفته رفته با همفکری فعالان بازارها روند معاملات بورس را به سطحی ایده‌آل و مورد رضایت همگان رساند. برای مثال یک نوع نگاه به بورس‌کالای ایران می‌تواند نگاه هویت کالا از جهت اوراق بهادارسازی باشد، فارغ از اینکه محصول در چه فصلی تولید شده است.وی در این باره توضیح داد: برای محصولاتی همچون زعفران که شرایط نگهداری آن در انبارهای بورس مناسب است، بهتر به نظر می‌رسد که می‌توان بدون توجه به اینکه محصول تولید چه سالی است، بتوان آن را در بورس عرضه کرد تا کشاورزان مجبور نشوند آن را در فصل برداشت عرضه کنند؛ به این ترتیب همراهی فعالان بازارها با بورس در راستای بهبود روند معاملات محصولات کشاورزی با توجه به نوپا بودن این مسیر اهمیت ویژه‌ای دارد.

 مزایای بورس‌کالای بین‌المللی
شریعتی‌مقدم بر امکان بین‌المللی کردن بورس‌کالای ایران در حوزه معاملات محصولات کشاورزی تاکید و اظهار کرد: نکته بعدی این است که به‌نظر می‌رسد نیاز داریم راهکارهایی برای بین‌المللی کردن بورس‌کالا به منظور اینکه کالاهای ایرانی در بازارهای مختلف به‌صورت شفاف عرضه شوند، پیدا کنیم. این امر نیازمند آن است که به‌عنوان مثال درخصوص محصولاتی همچون زعفران و هل مذاکرات تجاری خود با برخی کشورها را به سمتی هدایت کنیم که بتوانیم مبادلات کالایی خود را از طریق بورس انجام دهیم.وی در این زمینه چنین توضیح داد: فرض کنید اگر قصد داریم از هندوستان برنج یا چای وارد کنیم، مبادلات آن را از طریق بورس انجام دهیم و در مقابل زعفران و هل به این کشور صادر کنیم. به عبارت بهتر، باید تلاش کنیم تا به این سمت حرکت شود که یک کالا را در مقابل کالاهای خریداری شده تهاتر کنیم. چراکه ایران در مقاطعی برای واردات برخی کالاهای خارجی مثل برنج به برخی نهادها سوبسیدهایی اختصاص می‌دهد، این درحالی است که طرف‌های مقابل برای زعفران ایرانی تعرفه‌های بعضا سنگینی وضع می‌کنند. به همین دلیل می‌توان از قدرت بورس استفاده کرد تا با جذب مبادلات تجاری به این سمت، توان چانه‌زنی تجاری خود را افزایش و ضعف‌های تجاری و تعرفه‌ای را کاهش دهیم که در این صورت مشکلات فعلی رفع شده و بازارهای جدیدی برای محصولات ایرانی کشف می‌شود.این فعال بازار زعفران افزود: همچنین درخصوص رقابت منفی تجار داخلی که در صادرات برخی محصولات مشاهده می‌شود، به‌نظر می‌رسد ایجاد بورس‌های فرامنطقه‌ای و راه‌اندازی شعب بورس‌کالا در خارج از کشور بتواند برای مدیریت بهتر صادرات به‌ویژه برای محصولات خام به ما کمک کند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید