رفتار دوگانه بازارهای کالایی

دنیای اقتصاد : بازارهای کالایی نسبت به آغاز به‌کار دونالد ترامپ واکنش نشان دادند و در پی تهدید جدی ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه‏‏‌های ۱۰درصدی بر واردات جهانی و همچنین اعمال تعرفه‏‏‌های ۶۰درصدی بر کالاهای چینی و اعمال ۲۵‌درصد اضافه هزینه واردات بر محصولات کانادایی و مکزیکی، کامودیتی‎‏‏‌هایی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت‌تاثیر عملکرد و اقتصاد چین هستند وارد کانال نزولی شدند. مس بعد از یک‌ماه روند صعودی به‌یک‌باره نزولی شد و به کمترین سطح یک‌هفته اخیر رسید. این در حالی است که بازار فولاد رفتار متفاوتی نشان داد و به بالاترین سطح دوهفته اخیر رسید.
رفتار دوگانه بازارهای کالایی
در بازار نفت سرمایه‌گذاران معاملات خود را به تعویق انداخته‌‌‌اند و تا زمان اجرای برنامه‌‌‌های ترامپ بازار در وضعیت حساسی به سر خواهد برد.

شاخص برنت روز سه‌‌‌شنبه ۲۱ژانویه بعد از آغاز به کار دونالد ترامپ در ایالات‌متحده آمریکا، وارد کانال ۷۹دلار به ازای هر بشکه شد؛ چراکه معامله‌‌‌گران تحت‌تاثیر مجموعه‌‌‌ای از دستورات اجرایی دونالد ترامپ پس از تحلیف او بودند. ازجمله برنامه‌‌‌‌‌‌های ترامپ، اعمال تعرفه‌‌‌های ۲۵درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک از اول فوریه است که انتظارات سرمایه‌گذاران را برای تاخیر کاهش می‌دهد.

با این حال، ترامپ از رونمایی از تعرفه‌‌‌های خاص بر چین به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان، خودداری کرد و بازارها را در موقعیت حساس نگه داشت. بازرگانان همچنین منتظر جزئیات بیشتر در مورد تحریم‌‌‌هایی هستند که صادرکنندگان عمده نفت، ازجمله روسیه، ایران و ونزوئلا را هدف قرار می‌دهد. روز دوشنبه، پس از اینکه ترامپ اعلام کرد قصد دارد با اعلام وضعیت اضطراری ملی، تولید نفت و گاز آمریکا را افزایش دهد، قیمت نفت خام بیش از یک‌درصد کاهش یافت. کاهش ریسک ژئوپلیتیک همچنین به کاهش قیمت‌ها پس از آتش‌بس و توافق آزادسازی گروگان بین اسرائیل و حماس کمک کرد.

 سرمایه‌گذاران طلا خوش‌بین به تصمیم‌‌‌های ترامپ
طلا نیز به‌عنوان یکی دیگر از کامودیتی‌‌‌ها روز سه‌شنبه به بالای ۲۷۲۰دلار به ازای هر اونس رسید که باعث افزایش سود نسبت به جلسه قبلی معاملات شد. سرمایه‌گذاران همچنان بر تاثیر بالقوه سیاست‌‌‌های دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود متمرکز هستند.

 جدول زمانی برای تعرفه‌‌‌های چین ارائه نشده و این در حالی است که ترامپ پیش از این اعلام کرده بود که از اوایل ماه آینده تعرفه‌‌‌های ۲۵درصدی را بر مکزیک و کانادا اعمال خواهد کرد. این تعرفه‌‌‌ها، در صورت تصویب، می‌‌‌توانند جنگ تجاری را آغاز کنند و تقاضا برای دارایی‌‌‌های امن مانند طلا را افزایش دهند.همزمان، سرمایه‌گذاران در حال ارزیابی ریسک‌‌‌های تورمی هستند؛ چراکه دستور کار ترامپ برای کاهش مالیات و افزایش هزینه‌‌‌های دولت می‌‌‌تواند فشارهای قیمتی را تشدید کند و توانایی فدرال‌رزرو برای کاهش سیاست‌‌‌های پولی و جذابیت طلا را کاهش دهد.  

همچنین در بازار معاملات آتی مس، فلز سرخ روز سه‌شنبه به حدود ۴.۲۶دلار به ازای هر پوند سقوط کرد و پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، سایر اقتصادهای بزرگ ازجمله چین را به اعمال تعرفه‌‌‌ها به عنوان بخشی از استراتژی مذاکره گسترده‌‌‌تر تهدید کرد و خطر جنگ تجاری جهانی را افزایش داد، به پایین‌‌‌ترین حد یک‌هفته اخیر رسید.

این امر به تقاضا برای فلزاتی مانند مس که به بهبود اقتصادی چین بستگی دارد آسیب می‌‌‌رساند. همچنین احتیاط بر احساسات پیش از تعطیلات سال نو چینی و همچنین تصمیمات کلیدی نرخ بهره بانک ژاپن و فدرال‌رزرو ایالات‌متحده در روزهای آینده حاکم شد. در همین حال، این امید وجود دارد که چین به وعده‌‌‌های خود در مورد محرک‌‌‌های بیشتر عمل کند و رسانه‌‌‌های دولتی گزارش دادند که بانک خلق چین ممکن است نسبت ذخیره موردنیاز بانک‌ها را در اواخر این ماه کاهش دهد. در سمت عرضه، شیلی پیش‌بینی تولید مس خود را اصلاح کرد و اکنون انتظار دارد تا سال ۲۰۳۴ به ۵.۵۴میلیون تن برسد که نسبت به برآورد قبلی ۶.۳۴میلیون تنی کمتر است. گلدمن‌ساکس روز دوشنبه گفت که بازار مس با شانسی حدود ۵۰‌درصد انتظار دارد که تا پایان سه‌ماه اول سال‌جاری میلادی تعرفه ۱۰درصدی بر این فلز اعمال خواهد شد.

 تحلیلگران بانک سرمایه‌گذاری ایالات‌متحده در یادداشت مشترک گفتند که این برآورد مشابه احتمال ۵۰درصدی آنها برای اعمال تعرفه موثر ۱۰درصدی بر مس تا پایان سال است.

 افزایش مصرف فولاد چینی‌‌‌ها
همچنین قیمت سنگ‌آهن با عیار ۶۲‌درصد در اواسط ژانویه به بیش از ۱۰۱دلار به ازای هر تن رسید و در بحبوحه خوش‌بینی بازار در مورد اقدامات محرک احتمالی پکن به بالاترین رقم دوهفته اخیر رسید. وزارت بازرگانی چین برنامه‌‌‌های خود را برای افزایش مصرف و تثبیت تجارت خارجی و سرمایه‌گذاری در سال‌جاری اعلام و از این شرایط حمایت کرد. علاوه بر این، داده‌‌‌ها نشان می‌دهد که واردات سالانه سنگ‌آهن در سال گذشته به رکورد ۱.۲۴میلیارد تن رسیده است. محموله‌‌‌های سالانه فولاد از این کشور نیز به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۵ و در مجموع به ۱۱۰.۷میلیون تن رسیده است. در همین حال، دونالد ترامپ، در اولین روز ریاست‌جمهوری خود از اعمال تعرفه‌‌‌های جدید خودداری کرد.

با این حال، او  دستوری صادر کرد و به آژانس‌‌‌ها دستور داد تا کسری‌‌‌های تجاری مداوم را بررسی و اصلاح کنند و مکزیک، کانادا، چین و اتحادیه اروپا را به دلیل نگرانی‌های مختلف به اعمال تعرفه تهدید کرد.

گلدمن‌ساکس  در تحلیلی نتیجه‌گیری کرد که وضعیت شمش به‌عنوان یک دارایی مالی باعث می‌شود این احتمال وجود داشته باشد که از تعرفه‌‌‌های گسترده معاف شود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید