دنیای اقتصاد- محمدحسین بابالو : دادههای رسمی در بازار محصولات پتروشیمی در بورسکالا از آغاز یک دوره افزایشی جدید برای حجم معاملات و رونق انتظاری در این بازار حکایت دارد. رشد حجم معاملات پتروشیمیاییها را میتوان بهصورت مستقیم به معنی تحریک بخش تولیدی واقعی در صنایع تکمیلی قلمداد کرد، آنهم در شرایطی که سایر بازارهای کالایی هم اوضاع بهتری را در هفته گذشته تجربه کرده بودند. این درحالی است که انتظار برای رخدادهای پیشبینی نشده جدیدی در بازارهای کالایی همچون بازار پتروشیمیها بهصورت مقطعی ایجاد شده است که احتمال تغییر فاز روانی بازار را در بر دارد ولی تجربه نشان داده که این موارد مقطعی و زودگذر خواهد بود. رشد حجم معاملات پلیمرها و افزایش جدی حجم دادوستد ترکیبات شیمیایی در بورسکالا دو داده بسیار مهمی هستند که از روزهای بهتر بازار محصولات پتروشیمی حکایت دارد. با توجه به گستردگی بازار پتروشیمیاییها بر بسیاری از صنایع و بازارهای داخلی میتوان این بهبود را در صورت تداوم و رشد حجم معاملات، به سایر صنایع هم تعمیم داد. البته چیزی که بیش از این موارد برای بازار مهم است نوسان قیمتهاست که در اواخر هفته گذشته شاهد تکانههای مثبت قیمتی بودیم، گویی جذابیت خرید در بازار آزاد افزایش یافته و خبری از موجودی بالای انبارها نیست. حجم معاملاتی در هفتههای گذشته نیز چندان جذاب نبود و تنها دو هفته است که شاهد رونق معاملات در بورسکالا هستیم.
این موارد هم از برتری احتمال تقاضا بر عرضهها حکایت دارد و هم از احتمال تغییر فاز قیمتهای پایه در بورس آنهم در شرایطی که برخی از اهالی بازار این سیگنال را به آرامی در محاسبات خود یادآوری میکنند. تکانههای رشد قیمت دلار آزاد و حتی نیمایی در روزهای اخیر خود محرک دیگری برای بازار پلیمرها بود، اگرچه این سیگنال هم عقبنشینی کرد و بازار ارز هم آرامتر از قبل شد. این آرامش اما به معنی احتمال کاهش بیشتر قیمت دلار نیمایی به نسبت قیمتهای هفته قبل نیست و باید این واقعیت را در کنار نوسان قیمتهای جهانی مدنظر قرار داد. چیزی که از بازارهای مختلف پیداست تکانههای مثبتی از حجم معاملات و قیمتهاست که میتواند جریان عمومی در اغلب بازارهای کالایی را تغییر دهد. پتروشیمیها نمونه خوبی از بازارهای کالایی هستند آنهم در شرایطی که شاهد دومین تکانه رشد حجم معاملات هستیم و شاید اولین تکانه جدی رشد قیمتها نیز تجربه شود. جریان عمومی در بازار به نفع تقاضاست، گویی خریدار بیشتر از قبل بوده و چهره بهتری از بازار را میتواند ترسیم کند. همهچیز برای تداوم رشد حجم معاملات فراهم است و اگر این انتظار محقق شود روزهای خوب جدیدی را در این بازار شاهد خواهیم بود.
شکسته شدن کف ۹ هزار تومانی «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد»
تغییر فاز بازار پتروشیمی همیشه از دریچه تمامی آمارهای رسمی قابل مشاهده نیست اگرچه تجمیع دادهها در کنار نگاهی به رخدادهای حاشیهای در بازار میتواند دادههایی فراگیر را به همراه داشته باشد که خروجی آن ترسیم شفافتر اتفاقات پیدا و پنهان در بازار است. بهعنوان مثال بهرغم بهبود حجم معاملات در بازار پلیمرها، «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد» کاهش نرخ داشته و به یک کف قیمتی جدید رسیده و کف قیمت ۹ هزار تومانی هفته قبل را هم درهم شکسته است. تجربه نشان داده که قیمتهای کمتر از ۹ هزار تومان چندان هم در این بازار خوشیمن نبوده است و هر زمانی که کف قیمتی ۹ هزار تومانی شکسته شده، بازار نتوانسته از قیمتهای زیر ۹ هزار تومان برای «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد» مدت زیادی برخوردار شده و بازار همیشه به بالای ۹ هزار تومان بازگشته است. شاید یکی از مزایای مهم ترسیم شاخص قیمتی برای کل بازار پلیمرهای بورسکالا استفاده از همین دادههای آماری باشد که تا قبل از اعلام این «شاخص قیمتی توسط دنیایاقتصاد»، هیچ جایگزینی برای آن متصور نبودهایم و تاکنون هم چیزی مشابه آن در رسانهها یا از طرف نهادهای تحقیقاتی منتشر نشده است. در هر حال از این دادههای آماری میتوان به خوبی جریان غالب در قیمت معاملات پلیمرها در بورسکالا را رصد کرد و میتوان گفت که کف قیمتی جدید چندان هم پایدار نیست و با توجه به تجربیات پیشین بازهم به بالای ۹ هزار تومان بازمیگردد که شاید یک هفته زمان لازم داشته باشد.بهصورت دقیقتر «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد» در هفته گذشته با ۲۱/ ۰ درصد کاهش به ۸ هزار و ۹۹۶ تومان رسید که با شکسته شدن کف قیمتی ۹ هزار تومانی، به کمترین رقم ثبت شده از اواخر بهمنماه سال گذشته تاکنون کاهش یافته است. همین رخداد احتمال تغییر فاز قیمتی در بازار را تقویت میکند، اگرچه مدتی زمان نیاز داشته باشد. از سوی دیگر کاهش قیمت دلار نیمایی گویی متوقف شده و احتمال رشد قیمتهای جهانی هم مطرح است ولی باید با دقت بیشتری به این موارد پرداخت.
در هفته گذشته شاهد بودیم که قیمتهای پایه در بورسکالا با جهتگیری کاهشی اعلام شد که البته دلیل آن به افت قیمتهای جهانی و کاهش محدود بهای دلار نیمایی برای متوسط هفتگی آن بازمیگشت. این درحالی بود که افت قیمت دلار نیمایی در هفته قبل ناچیز بود تا جایی که میتوان از اثر آن بر محاسبات خودداری کرد. در هفته گذشته نرخ دلار نیمایی برای متوسط هفتگی آن ۱۰ هزار و ۶۲۶ تومان درج شده بود آنهم در شرایطی که تا لحظه تنظیم این گزارش کمترین قیمت هفتگی برای دلار نیمایی ۱۰ هزار و ۶۹۵ تومان است. بهصورت دقیقتر در روزهای گذشته شاهد بودیم که دلار نیمایی برای نرخهای روزانه حتی به بالای ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان هم رسیده بود ولی در اواخر هفته گذشته باز هم وارد یک فاز نزولی شد. این رفت و برگشت نرخ شباهت بالایی به رخدادهای قیمتی در بازار ارز آزاد دارد اگرچه سادهترین خروجی این رفتار قیمتی احتمال عدم کاهش بیشتر دلار نیمایی خواهد بود و به عبارت دقیقتر احتمال رشد قیمت دلار نیمایی به نسبت متوسط هفته گذشته وجود دارد. این داده به معنی یک محرک جدی برای رشد قیمتهای پایه در بورسکالاست. در کنار آن شاهد هستیم که جریان کاهشی قیمتها در بازار جهانی محصولات پتروشیمیایی از شتاب پیشین برخوردار نیست و حتی جرقههای مهمی از رشد قیمتها را نیز به ثبت رسانده است. این موارد را باید مهم ارزیابی کرد زیرا احتمال تغییر فاز در بازار پتروشیمیها از مسیر قیمتهای پایه را در خود دارد ولی همانگونه که بارها عنوان شده، تا زمان اعلام رسمی قیمتهای پایه در بورسکالا، هرگونه اظهارنظر درخصوص شرایط و قیمتهای اعلامی، چیزی بیش از یک گمانهزنی نخواهد بود. از ویژگیهای دیگری که بر حجم معاملات در هفته گذشته اثرگذار بود فاصله قیمتی بین دلار آزاد و نیمایی در روز اعلام قیمتهای پایه بود. این نرخ در هفته گذشته به ۸۶۸ تومان رسید که بالاترین رقم ثبت شده از هفته منتهی به ۲۰ تیرماه تاکنون است. در گزارشهای قبلی عنوان شد که افزایش فاصله قیمتی بین دلار آزاد و نیمایی به معنی افزایش جذابیت خرید در بورسکالا خواهد بود که در هفته قبل نیز چنین موضوعی باز هم به اثبات رسید. این درحالی است که رشد فاصله قیمتی دلار آزاد و نیمایی یکی، دو هفته است که در معاملات بورسکالا خودنمایی میکند که باز هم در یکی، دو هفته اخیر شاهد روند صعودی مستمری در حجم معاملات پلیمرها بودیم.
رشد حجم معاملات و امیدواری به آغاز یک جریان افزایشی جدید
برای دومین هفته متمادی شاهد رشد حجم معاملات پلیمرها در بورسکالا هستیم که این روند صعودی موجب شد حجم معاملات به بالاترین رقم در ۶ هفته اخیر دست یابد. هفته گذشته رشد ۳۸/ ۹ درصدی معاملات پلیمرها در بورسکالا به ثبت رسید که خروجی آن ثبت دادوستد ۶۲ هزار و ۳۸۰ تن از انواع پلیمرها بود که نشان میدهد امیدواریها به آغاز یک دوره افزایشی جدید برای حجم معامله پلیمرها ایجاد شده است. این درحالی است که این رقم معاملاتی اگرچه از متوسط نیمه اول سالجاری بیشتر است ولی هنوز اندکی از حجم دادوستد متوسط سال گذشته پایینتر ارزیابی میشود که به معنی تداوم رکود نسبی در این بازار است. البته در هفته گذشته چند رخداد مهم نیز به وقوع پیوست که موجب شد تمامی پتانسیلهای معاملاتی در این بازار ایفای نقش نکند گویی توانمندی بازار بیشتر از ارقام درجشده بود.
حجم عرضه مرسوم پلیمرها در بورسکالا هفته گذشته با ۷ درصد کاهش روبهرو شد و به ۸۴ هزار و ۹۵۶ تن رسید که اگرچه در مقایسه با ماههای اخیر رقم متعادلی بهشمار میرود ولی به نسبت چند هفته گذشته یک عقبگرد نسبی را نشان میدهد. این مطلب به معنی آن است که بخشی از توانمندی خرید در بورسکالا پتانسیل ایفای نقش چندانی نداشته؛ گویی عدم خودنمایی برجسته عرضهها، بخشی از توانمندی معامله را سرکوب کرده است. از سوی دیگر شاهد هستیم حجم تقاضا در بورسکالا ۳/ ۱۲ درصد رشد کرد که رقم چندان برجستهای نیست و با توجه به جریان غالب و حتی هیجان خرید در بازار داخلی و بورسکالا، میتوان گفت بخشی از تقاضا نیز به شیوههای مختلف سرکوب شده است. هنوز در مورد سختگیریهای اخیر بر فاز تقاضا شاهد اظهارنظر قطعی نیستیم ولی چیزی که از آمارها قابل رهگیری است عقبنشینی احتمالی تقاضا را مطرح میکند گویی تقاضا نیز تمامقد به تابلوی معاملات بورسکالا وارد نشده است.هفته گذشته نسبت تقاضا به عرضههای کل به ۳۶/ ۹۷ درصد رسید یعنی در برابر هر تن عرضه، ۹۷۳.۶ کیلوگرم تقاضا درج شده بود که بالاترین رقم ثبت شده در ۷ هفته اخیر است و نشان میدهد محرکهای جدیدی برای حمایت از بازار فعال شدهاند. همچنین در هفته گذشته ۴۳/ ۷۳ درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت که باز هم بالاترین رقم در ۷ هفته اخیر است. این آمارها را باید جدی گرفت زیرا نشان میدهد که بعد از هفتهها باز هم جریان غالب در بازار محصولات پلیمری به سمت تحرکی جدید متمایل شده که یکی از خروجیهای آن میتواند رشد حجم معاملات در بورس و بازار باشد.
یک داده مکمل برای تکمیل سیگنالهای بهبود
در کنار دادههای افزایشی در بازار پلیمرها، شاهد هستیم که رونق مضاعفی در بازار شیمیاییهای بورسکالا در جریان است و رشد حجم معاملات شتاب بزرگتری را تجربه میکند. در هفته گذشته شاهد رشد ۴۳ درصدی حجم دادوستد ترکیبات شیمیایی در بورسکالا بودیم که بزرگترین رشد هفتگی از دیماه سال گذشته تاکنون بهشمار میرود. این رشد موجب شد تا حجم دادوستد ترکیبات شیمیایی در بورسکالا به بیش از ۳۰ هزار تن در هفته گذشته افزایش یابد که بالاترین رقم معاملاتی از اواسط اردیبهشتماه تاکنون است. این رقم معاملاتی در نگاه اول میتواند یک مکمل برای تکمیل موفقیتهای معاملاتی در بازار پلیمرها بهشمار رود ولی در کنار آن خود یک سیگنال قدرتمند بسیار بزرگ است که نشان میدهد زیر پوست بازارها جریانهای حمایتی قدرتمندی وجود دارد که دورنمای جذابتری را برای این بازارها ترسیم خواهد کرد. در هفته گذشته حجم عرضهها رشد ۴/ ۱۰ درصدی داشت و رشد تقاضا نیز افزایش ۳۴درصدی را به خود اختصاص داد. هفته گذشته ۶۳ درصد از عرضههای محصولات شیمیایی مورد دادوستد قرار گرفت که بالاترین رقم از اواخر اردیبهشتماه سالجاری تاکنون است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات