ارزش معاملات بورسکالای ایران در سال ٩٨ به بیش از ۱۶۹ هزار و ۱۲۰ میلیارد تومان رسید که از نکات قابلتوجه معاملات سال گذشته بورسکالا، رشد عمده متغیرهای بازار فیزیکی بود. به گزارش کالاخبر، در بازار فیزیکی بورسکالای ایران معاملهگران بیش از ۲۶ میلیون و ۳۳۵ هزار تن انواع کالا را درحالی دادوستد کردند که ارزش معاملات این بازار به ۱۳۷ هزار و ۶۰۹ میلیارد تومان رسید؛ حجم و ارزش کل بازار فیزیکی به ترتیب ۱/ ۶ و ۵۶ درصد رشد را نسبت به سال ۱۳۹۷ تجربه کرد. همچنین از کل معاملات این تالار حدود ۱۰ میلیون و ۴۰۸ هزار تن کالا بهصورت سلف، ۶۲۵ هزار تن کالا بهصورت نسیه (اعتباری) و بیش از ۱۵ میلیون و ۳۲۱ هزار تن کالا بهصورت نقدی مورد معامله قرار گرفت. نگاهی به معاملات بازار فیزیکی بیانگر آن است که حجم و ارزش معاملات تالارهای صنعتی و معدنی، فرآوردههای نفتی، بازار فرعی و طلا افزایش یافته است. همچنین ارزش معاملات تالار پتروشیمی رشد داشته و حجم معاملات با کاهش ٢ درصدی تقریبا به اندازه حجم بازار سال ٩٧ باقی مانده است. در این میان تنها حجم و ارزش تالار کشاورزی کاهش یافته که تمرکز اصلی در این حوزه به توسعه ابزارهای مالی معطوف بود که در پی آن شاهد معاملات پرحجم زعفران، پسته و زیره سبز در بازارهای مالی بودیم.
معامله ٩ میلیون تن فولاد
در تالار محصولات صنعتی و معدنی بیش از ۹ میلیون و ۷۰۰هزار تن کالا به ارزش ۶۱ هزار و ۲۳۱ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت تا رشد ۸/ ۲۴ درصدی در حجم و ۸۷ درصدی در ارزش معاملات سال گذشته را به پایان برساند. در دوره مذکور بیشترین حجم معاملات این تالار مربوط به محصولات گروه فولاد بود بهطوری که بیش از ۹ میلیون تن انواع محصولات فولادی به فروش رسید. معامله ۲۱۸ هزار تن انواع مس، ۱۹۸ هزار تن آلومینیوم و ۱۱۵ هزار تن سنگآهن نیز از دیگر معاملات پرحجم سال گذشته بورسکالا بود. محصولاتی همچون روی، انواع کنسانتره، کنسانتره مولیبدن، کک، خاک روی و سرب نیز در بازار معامله شد.
یکهتازی زعفران و خرما در تالار کشاورزی
در بخش بازار فیزیکی در تالار محصولات کشاورزی نیز ۴ هزار و ۵۱ تن انواع محصول به ارزشی حدود ۹ میلیارد و ۳۵۸ میلیون تومان خرید و فروش شد که زعفران و خرما دو محصول اصلی معامله شده در تالار مذکور بود.
دادوستد ۶/ ۴ میلیون تن محصول شیمیایی و پلیمری
در تالار محصولات پتروشیمی درحالی حدود۶/ ۴ میلیون تن کالا به ارزش ۴۲ هزار و ۴۵۲ میلیارد تومان معامله شد که ارزش این تالار با رشد ۳۸ درصدی نسبت به سال پیش از آن همراه بود بهطوریکه بیش از ۲/ ۳ میلیون تن محصول بهصورت نقدی و ۳/ ۱ میلیون تن بهصورت سلف فروخته شد؛ ارزش معاملات نیز ۲درصد کاهش یافت و حجم معاملات نسیه نیز به ۶۰۱۶ تن کالا رسید. همچنین، در تالار مذکور حدود ۳/ ۱ میلیون تن محصول شیمیایی و ۲/ ۳ میلیون تن محصولات پلیمری معامله شد.
بازار ۳۳ هزار میلیارد تومانی فرآوردههای نفتی
در تالار فرآوردههای نفتی نیز حجم و ارزش معاملات به ترتیب رشد ۱۵ و ۵۱ درصدی را به نسبت معاملات سال ٩٧ ثبت کردند. بهطوریکه در این تالار بالغ بر ۱۱ میلیون و ۹۴۲ هزار تن انواع کالا معامله شد و ارزش ۳۳ هزار و ۱۴۵ میلیارد تومانی را ثبت کرد.در این تالار وکیوم باتوم با دادوستد ۴/ ۵ میلیون تن، انواع قیر با ۶/ ۴ میلیون تن و لوب کات با حجم ۴/ ۱ میلیون تنی عمده حجم معاملات را به خود اختصاص دادند. روغن، گوگرد، عایق رطوبتی و سلاپس واکس دیگر محصولات معاملهشده در این تالار بودند. عمده معاملات این تالار بهصورت نقدی انجام شد، بهطوریکه از ۹/ ۱۱ میلیون کالای دادوستدشده، بیش از ۱۰ میلیون تن آن بهصورت نقدی مورد معامله قرار گرفت.
رشد ۲۲ درصدی حجم معاملات تالار فرعی
معامله ۹۲ هزار و ۵۱۴ تن کالا در بازار فرعی بورسکالا نیز رشد ۲۲ درصدی را نسبت به دوره مشابه سال پیش از آن رقم زد. ارزش معاملات این تالار نیز با افزایش ۴۰ درصدی به رقمی حدود ۴۷۵ میلیارد تومان رشد کرد. کالاهایی از جمله محصولات گروه فولاد، ضایعات، پلیمر، محصولات کشاورزی و شیمیایی، روی، خاک معدنی و فرآوردههای نفتی در این تالار دادوستد شد.
روزهای طلایی در تالار نقرهای
در سال گذشته ۵۳۱ کیلوگرم طلا نیز در تالار نقرهای عرضه و معامله شد که ارزش آن به بیش از ۲۹۵ میلیارد و ۴۲۱ میلیون تومان رشد کرد. به این ترتیب، ثبت رشد ۲۲۴ و ۳۵۷ درصدی رهاورد معاملات طلایی این کالا در بورسکالا طی سال ۹۸ بود.
انعقاد بیش از ۱۵ میلیون قرارداد مشتقه
معاملهگران طی سال گذشته در بخش معاملات بازار مشتقه بورسکالای ایران بیش از ۱۵ میلیون و ۷۸۸ هزار قرارداد آتی و اختیار معامله را درحالی منعقد کردند که از نظر حجمی با رشد ۳ درصدی نسبت به سال پیش از آن همراه شد. ارزش معاملات سالانه این بازار نیز به رقمی نزدیک ۲۵ هزار میلیارد تومان رسید. به این ترتیب، عمده حجم و ارزش معاملات این بازار از انعقاد بیش از ۱۵ میلیون و ۷۳۴ قرارداد آتی رقم خورد. با این حال قراردادهای اختیار معامله در سال ۹۸ با رشد ۱۲۹ و ۶۷ درصدی در حجم و ارزش قراردادهای منعقده روبهرو شد.
بازار ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی ابزارهای مالی
ارزش معاملات در بازار ابزارهای مالی بورسکالا طی سال ۱۳۹۸ به بیش از ۵/ ۶ هزار میلیارد تومان به ثبت رسید. در دوره مذکور، بیش از ۲۱ میلیون و ۶۳۶ هزار اوراق سلف موازی استاندارد در این بازار معامله شد که ارزش ۸۱۳ میلیارد تومانی را در پی داشت.معامله ۶۷ میلیون و ۹۰۸ هزار اوراق گواهی سپرده کالایی نیز ارزش ۳ هزار و ۹۹۵ میلیارد تومانی را در بازار مذکور ثبت کرد. معاملهگران بیش از ۸۳۰ میلیون و ۹۲۴ هزار واحد سرمایهگذاری را در صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر کالا خریداری کردند که ارزش این تعداد واحد به بیش از ۷/ ۱ هزار میلیارد تومان رسید.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات