سال ۹۸ بازار پلیمرهای بورسکالا شاهد دادوستد ۲/ ۳میلیون تن از انواع پلیمرها بود که نشان میدهد وضعیت تولید در صنایع تکمیلی بهرغم برخی محدودیتهای اقتصادی از کارنامه قابل قبولی برخوردار بوده آنهم در شرایطی که شاهد رشد ۳۸ درصدی ارزش معاملات کل محصولات پتروشیمیایی بودیم. این وضعیت در شرایطی به ثبت رسید که سال گذشته رشد قیمت نیمایی ارز تکانه مهمی برای رشد قیمتها در بورسکالا و بازار آزاد بود، اگرچه افت بهای جهانی محصولات پتروشیمی میتواند به کاهش قیمتها در بورسکالا کمک کند.
به گزارش «نیپنا» بازار محصولات پلیمری در بورسکالا سال گذشته را در شرایطی پشت سر گذاشت که شاهد سقوط آزاد بهای نفتخام بود و متعاقب آن قیمتها در غالب بازارهای پلیمری افت نرخ جدی را سپری کردند. کاهش قیمت خوراک مایع در جهان در کنار افت نرخ در بازار مواد اولیه و اولفینها موجب شد تا بخش عرضه با محوریت قیمت تمام شده تولیدات کاهش نرخ را از مسیر دادههای بنیادین خود در پیش بگیرد که در نهایت میل به افت قیمتها را تقویت کرد.
این درحالی بود که بخش تقاضا نیز افت چشمگیری را شاهد بود آنهم در وضعیتی که تاکنون دلیل قاطعی برای بازیابی تقاضای پیشین بهویژه از سمت کشورها غربی را شاهد نیستیم. این روند کلی البته تنها در پایان سال گذشته خودنمایی نکرد بلکه در ماههای پایانی سال ۹۸ شاهد روند نزولی قیمتهای جهانی بودیم که مسیر را برای افت نرخ فراهم کرده بود.
از هماکنون بازارهای پلیمری منتظر افت قیمتها هستند ولی کاهش نرخ تنها واقعیت این روزهای بازار نیست و انتظارات بسیاری در حاشیه بازار پلیمرها در جهان وجود دارد که غالب آنها روزهای سختی را هشدار میدهد. شاخصهای کالایی با محوریت نفتخام و فرآوردههای نفتی به سادگی به سطوح قیمتی سال ۲۰۰۳ نزدیک شده بودند که میتوانند اثر واقعی خود را به مرور زمان به اثبات برسانند.
تجربه نشان داده که رکود در بازارهای جهانی در بازار داخلی نیز ایفای نقش خواهد کرد که یکی از خروجیهای مهم آن احتمال کاهش حجم معاملات در بورسکالاست. با توجه به این موارد از هماکنون انتظار میرود تا حجم معاملات سالجاری در بورسکالای ایران برای پلیمرها با تغییراتی همراه شود.آمارها نشان میدهد در تالار محصولات پتروشیمی برای سال ۹۸، درحالی حدود ۶/ ۴ میلیون تن کالا به ارزش ۴۲ هزار و ۴۵۲ میلیارد تومان معامله شد که ارزش این معاملات با رشد ۳۸درصدی نسبت به سال پیش از آن همراه بود. همچنین، در تالار مذکور حدود ۳/ ۱ میلیون تن محصول شیمیایی و ۲/ ۳ میلیون تن محصولات پلیمری معامله شد.
ارقام فوق به این معنی است که حجم دادوستد پلیمرها در سال گذشته به نسبت مدت مشابه سال قبل از آن تغییر محسوسی نداشته است یعنی بعد از سالها رشد حجم معاملات، سال گذشته بورسکالا شاهد رشد جدی حجم دادوستد نبود، این درحالی است که سال ۹۸ یکی از سالهای سخت برای اقتصاد کشور بهشمار رفته یعنی پتانسیل افت حجم تولیدات صنعتی منطقی است اگرچه در بازار پلیمرهای بورسکالا افت گستردهای را شاهد نبودیم. این وضعیت به معنی آن است که بازار پلیمرها در سال گذشته توانست در برابر تکانههای اقتصادی موجود موضعگیری مطلوبی داشته باشد که همین وضعیت برای این بازار مهم منطقی ارزیابی میشود.البته این مطلب را باید در نظر گرفت که نوسان قیمت ارز نیمایی موجب شد تا یک جریان افزایشی در برابر قیمتهای مورد معامله در بورسکالا موضعگیری کند که خروجی آن کاهش جذابیت خرید بهدلیل رشد قیمتهاست. این وضعیت اما برای سالجاری هم محتمل است ولی افت قیمتهای جهانی میتواند محرک مهمی برای کاهش نرخ در بازار داخلی و بورسکالا با محوریت قیمتهای پایه به شمار رود که یک سیگنال حمایتی از بازار خواهد بود.در نهایت میتوان اینگونه عنوان کرد که بازار پلیمرها برای سالجاری شرایط خاصی را سپری میکند که نیاز به حمایت از آن را تقویت میکند. در هر حال تغییر در سبک زندگی بهویژه در اوایل بهار را شاهد هستیم که اثرگذاری بر میزان تقاضای موثر را به همراه دارد.
نظرات