توانمندی تبدیل‌شدن به چهارمین بازار آتی طلا

دنیای اقتصاد : یک کارشناس بازارهای مالی معتقد است اگر معاملات آتی سکه طی دو سال گذشته و همزمان با اقبال به بازار سرمایه به کار خود ادامه می‌داد اکنون یکی از بزرگ‌ترین بورس‌های آتی طلا در جهان متعلق به بورس کالای ایران بود و به راحتی می‌توانست بعد از بورس شیکاگو، شانگهای و هند قرار بگیرد. شاید این ادعا در نگاه اول دور از ذهن باشد ولی بررسی‌های دقیق‌ بازارهای مشابه و مخصوصا تعمیق جایگاه بورس‌ها در ادبیات اقتصادی مردم و ذهن معامله‌گران و سرمایه‌گذاران نشان می‌دهد که چنین پتانسیلی حتی هم‌اکنون نیز در دسترس است اگرچه زمان‌های مهمی را از دست داده‌ایم. میثم رادپور، کارشناس ارشد بازارهای مالی در گفت‌وگو با «کالاخبر» به این موارد پرداخته که به بخش‌هایی از آن اشاره می‌کنیم.
رادپور معتقد است با کاهش ارزش پول ملی یا رشد قیمت جهانی طلا تمایل به حضور در بازار ارز و سکه تقویت می‌شود. در این شرایط متاسفانه، هر بار بازار ارز دچار نوسان شده طیفی از افراد، با دادن آدرس غلط، سراغ بازارهای رسمی طلا رفته‌اند زیرا نمی‌خواهند قیمت واقعی این کالا مشخص شود و در یک جمع‌بندی کلی هم به نظر می‌رسد که اساسا برخی افراد در اقتصاد ما تمایلی به فعالیت بازارهای رسمی و شفاف شدن بازارها ندارند. وی در ادامه به بازار آتی سکه در سال‌های قبل اشاره کرد و گفت: بازار آتی سکه، یک بازار ۱۰ ساله بود بنابراین می‌توان این بازار را با سایر بازارهای مشابه مقایسه کرد. مثلا در برخی سال‌ها مانند سال ۹۱ و ۹۲ حجم معاملات آتی سکه رشد چشمگیری داشت و با ورود بازیگران پرشمار، بازار آتی بورس کالا به بازار بزرگ و پرعمقی مبدل شده بود؛ اما آنقدر به این بازار انتقادهای غیرکارشناسی و فشار وارد شد که در نهایت در اواسط شهریور سال ۹۷ این معاملات متوقف شد.

رادپور در ادامه عنوان کرد: در بررسی‌های انجام شده، حجم معاملات آتی سکه بورس کالا در سال ۹۱ و استقبال سرمایه‌گذاران چنان زیاد بود که با اعداد و ارقام می‌توانستیم آن را با بورس‌های شیکاگو و شانگهای مقایسه کنیم. همچنین با وجود اینکه بر سر راه توسعه این بازار دست‌اندازهای زیادی وجود داشت اما تا سال ۹۷ معاملات آتی سکه همچنان به خوبی کار می‌کرد و به جرات می‌توان گفت در استانداردهای جهانی قرار داشت؛ براساس آمارهای بورس کالا با وجود توقف معاملات آتی سکه از نیمه سال ۹۷، ارزش این بازار در ۶ ماه نخست آن سال به بیش از ۸۲ هزار میلیارد تومان رسیده بود. اگر این روند همراه با رونق بازار سرمایه استمرار داشت هم‌اکنون ارزش معاملات در بازارهای گواهی سپرده و آتی طلای بورس کالا به ارقامی نجومی دست پیدا کرده بوده که جایگاه چهارمین بورس آتی طلا در جهان را به خود اختصاص می‌داد. درصورت توجه مجدد به این بازار می‌توان توانمندی‌های پیشین را بازیابی کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید