عوارض تولید انحصاری

دنیای اقتصاد : بازار محصولات فولادی ظرف ۲۴ روز گذشته از ابتدای تیر ماه، با رشدی بیش از ۵۰ درصد التهاب قابل توجه قیمتی را تجربه کرد که افزایش نرخ ارز اصلی‌ترین علت این رشد سرسام‌آور بود. اما در این بازار درهم ریخته بهای تیرآهن افزایش بیشتری نسبت به انواع سایزهای میلگرد داشت و حتی میزان رشد ایجاد شده در برخی شاخه‌های تیرآهن نیز به مراتب بیشتر از مابقی سایزها بود. محدودیت در بخش عرضه و خالی شدن انبارهای تولیدکنندگان در برخی شاخه‌های تیرآهن علت اصلی شدت گرفتن آشفتگی در این بازار بود، در این میان برخی فعالان بازار معتقدند برخی افراد از خالی شدن انبار محصولات خاص مطلع بوده و از این رانت اطلاعاتی جهت خرید زودهنگام محصول و کنترل بازار استفاده کرده‌اند.
  اقبال تیرآهن بیش از میلگرد بود
بررسی بازار انواع شاخه‌های تیرآهن در بازار آزاد حاکی از آن است که علاوه بر افزایش نرخ ارز و سرریز شدن نقدینگی که به‌منظور حفظ دارایی صورت گرفته پارامتر دیگری نیز در روند این بازار ظرف هفته‌های گذشته اثرگذار بوده است چراکه میزان رشد قیمتی ایجاد شده در سایزهای مختلف تیرآهن ظرف ۳ هفته اخیر با یکدیگر متفاوت است و در مجموع افزایش حاصل شده در بهای تیرآهن بالاتر از رشد قیمتی حاصل شده در میلگرد است. بهای هر شاخه تیرآهن ۱۴ در روز سه‌شنبه ۲۴ تیر ماه به ۲ میلیون و ۳۵۰هزار تومان رسید که این رقم نسبت به بهای این محصول در آخرین روز معاملات در خرداد ماه افزایش ۶/ ۵۶ درصدی داشت، بهای هر شاخه تیرآهن ۲۷ در معاملات روز سه‌شنبه ۲۴ تیر ماه به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید که این رقم نسبت به بهای این محصول در آخرین روز معاملات خرداد ماه ۵/ ۸۹ درصد رشد را تجربه کرده است.  
  سودجویی از رانت اطلاعاتی 
نبودتناسب در افزایش قیمت حاصل شده میان محصولات مختلف را باید در نحوه تولید و توزیع محصولات جست‌وجو کرد. عمده تولید تیرآهن کشور توسط یک فولادساز صورت می‌گیرد که تمرکز این تولیدکننده برای تولید ریل باعث شده که بازار تیرآهن به‌خصوص در برخی شاخه‌ها با کمبود جدی روبه‌رو شود و افزایش قیمتی حاصل شده در این محصول به مراتب بیشتر از محصولی همانند میلگرد باشد که تولیدکنندگان متعددی آن را به بازار عرضه می‌کنند.همچنین میزان رشد قیمتی ایجاد شده در شاخه‌های مختلف تیرآهن نیز در 24 روز ابتدایی تیر ماه بسیار متفاوت است، در حالی که تیرآهن 14 ظرف 24 روز ابتدایی تیر ماه تجربه افزایش 6/ 56 درصدی قیمت را داشت، تیرآهن 27 با افزایش 5/ 89 درصدی بها مواجه شد. این موضوع از خالی شدن انبار تولیدکننده از یک محصول خاص نشات می‌گیرد. عدم مدیریت یکپارچه کالاها توسط تولیدکننده عامل بروز این التهابات در بازار است و در ادامه زمانی که بازار پی به کمبود در محصول خاصی می‌برد تقاضا برای آن محصول زیاد شده و رشد قیمتی برای محصول خاص به مراتب افزایش بیشتری پیدا می‌کند و التهابات در بازار محصولات خاص به اوج خود می‌رسد. در این میان، واسطه‌گرانی که از رانت اطلاعاتی برخوردار هستند و زودتر از کاهش موجودی انبار تولیدکننده اصلی محصولی خاص مطلع می‌شوند از فرصت استفاده کرده و با خرید بیشتر محصول بازار را در دست می‌گیرند. 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید