دنیایاقتصاد : در حالی معاملهگران بازار سرمایه روز معاملاتی خود را شروع کردند که خبرهای ضد و نقیضی از گوشه و کنار تالار شیشهای به گوش میرسید. دیروز اخباری مبنی بر روش جدید قیمتگذاری فولادیها به تداوم قرمزپوشی سهام زیرمجموعه گروه فلزات اساسی انجامید. روشی که گفته میشود نه تنها سیاستهای هفته گذشته مجلس شورای اسلامی را دور میزند، بلکه زیان صنایع بورسی و قشر سرمایهگذار هم از دیگر پیامدهای آن خواهد بود. واکنش سهامداران را میتوان از تشکیل صفهای سنگین فروش در دادوستدهای روز دوشنبه بازار سهام مشاهده کرد.
سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی همانند هفته گذشته در پی دخالت مستقیم وزارت صمت در پروسه قیمتگذاری فولادیها، دیروز هم با حجمهای سنگین عرضه به استقبال دستورالعمل جدید رفتند و افت ۷/ ۲ درصدی شاخص کل بورس تهران را رقم زدند. بیش از دو ماهی میشود که بازار سرمایه کشور با ریسکهای شدید معاملاتی از داخل و خارج از بورس مواجه است و معاملهگران سقوط قیمتی سهام خود را در دادوستدهای روزانه مشاهده میکنند اما گویی ریسک معاملاتی بورسبازان این روزها تمامی ندارد و هر روز سیاستی جدید از سوی نهادهای مختلف، جامعه سهامداری را حیرت زده میکند. بررسیها نشان میدهد که واکنش سرمایهگذاران هم در پی چنین تصمیمگیریهایی منطقی و مطابق با استراتژیهای درست معاملهگری نخواهد بود، بهطوری که خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی (از حقیقی به حقوقی) در پنجم آبان ماه، ۱۵۴۹ میلیارد تومان بود و خالص فروش حقیقیها بیش از سایرین در گروه فلزات اساسی به ثبت رسید. با این حال، ارزش معاملات خرد بورس تهران نیز به رقم ۴۷۹۷ میلیارد تومان رسید. روز گذشته میثم باقری کوپایی عضو هیات مدیره کانون کارگزاران هشدار داد: برخی تصمیم دارند از روش جدید در قیمتگذاری فولاد استفاده کنند که این روش از روش قبلی بسیار خطرناک تر است و باعث ضرر و زیان شرکتها میشود. هرچند در ادامه به دستور جهانگیری معاون رئیس دولت قیمتگذاری دستوری فولاد متوقف شد اما رفتار سرمایهگذاران در فضای حاکم بر معاملات بازار سرمایه که هر روز با سیاست جدیدی ازسوی نهادهای قانونگذار و تصمیمگیر مواجه میشوند نیز در بازار دیروز باعث افت بیش از ۳۷ هزار واحدی نماگر اصلی بازار شد.
روحالله دهقان مدیرعامل مدیریت فناوری بورس تهران نیز از اعمال تغییری در صفحه اول سایت tsetmc خبر داد. به گفته او از روز دوشنبه به جای نمادهای پر بیننده، نمادهای پرتراکنش به نمایش گذاشته میشود. به نظر میرسد این اقدام به این منظور انجام شده که نمادهای پربازدید بورس و فرابورس که ناخواسته تبدیل به لیدرهای بازار برای تعیین مسیر سایر سهمها میشدند، چندان در معرض دید قرار نگیرند.
داوود رزاقی مدیر صندوق پالایشی یکم هم از عدم اعمال افزایش سرمایه دو پالایشگاه بورسی در پرتفوی صندوق خبر داد. به گفته او اکنون نمیتوان نسبت به گشایش نماد ETF پالایشی یا اعلام زمان دقیق آن اقدام کرد. هیات وزیران نیز با واگذاری باقی مانده سهام دولت در سه بانک ملت، تجارت و صادرات در قالب ETF با عنوان «دارا سوم» از سوی وزارت اقتصاد موافقت کرد. بر اساس این تصمیم، سقف سرمایهگذاری هر شخص حقیقی در صندوق یادشده، ۵۰ میلیون ریال تعیین میشود. بنابراین در صورت فزونی تقاضا بر عرضه از روش تسهیم به نسبت برای تخصیص استفاده خواهد شد.
همچنین روز گذشته علی حسینی، مدیرعامل شرکت بورس انرژی در ابلاغیهای به همه شرکتهای کارگزاری با اشاره به مصوبه اخیر هیات وزیران پیرامون تامین برق در بورس انرژی اعلام کرد: طبق مصوبه ۲۰ مهر سال جاری هیات وزیران، کلیه مشترکان صنعتی برق با قدرت بیش از پنج مگاوات باید برق موردنیاز را به وسیله قراردادهای دو جانبه یا سایر روشهای متداول در بورس انرژی ایران تامین کنند. طبق این مصوبه وزارت نیرو و بورس انرژی باید زیر ساختهای لازم برای تامین برق سایر مشترکان از طریق قراردادهای دو جانبه یا روشهای متداول بورس انرژی را فراهم کنند بهطوری که بر اساس یک برنامه زمانبندی شده طی دو سال آینده همه مشترکان بالای یک مگاوات مشمول بند یک این تصویبنامه مبنی بر تامین برق از بورس انرژی شوند.
در میان خبرهای پیرامونی، روز دوشنبه یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق از دریافت بخشی از پول بلوکه شده ایران در عراق توسط شرکت بورسی مپنا خبر داد. همچنین دیروز علی محمدی مدیرعامل فولاد خوزستان به اثر یکپارچهسازی قیمتگذاری در تولید معادن، شمش و محصولات نوردی بر آرامش بازار اشاره کرد و گفت: هدف اصلی تامین نیاز تولیدکنندگان داخلی است و با توجه به سیاستهای جدید وزارت صنعت به دنبال مدیریت بازار، حذف دلالان و واسطهها هستیم تا محصول نهایی با قیمت مناسب در اختیار مصرفکننده نهایی قرار گیرد. «فخوز» در مهر ماه بالغ بر ۸/ ۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشته و در عملکرد ۷ ماهه سال جاری بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده است که نشان از رشد ۷۰ درصدی نسبت به دوره مشابه گذشته دارد. در گروه محصولات کاغذی، امیر سامان اسفندیاری مدیرعامل کاغذسازی کاوه از درآمد عملیاتی تلفیقی کاغذسازی کاوه طی ۶ ماه نخست سال به مبلغ ۴/ ۷۶ میلیارد تومان خبر داد. این درآمد با افزایش ۴۴ درصدی نسبت به مدت مشابه همراه است. به گفته او بهای تمام شده تولید طی ۶ ماه نیز ۸/ ۶۸ میلیارد تومان بوده و سود ناخالص ۵/ ۷ میلیارد تومانی را به همراه داشته که ۱۰۸ درصد نسبت به دوره مشابه قبلی رشد نشان میدهد. در گروه تولید محصولات کامپیوتری الکترونیکی و نوری شرکت صنایع ماشینهای اداری ایران از افزایش سرمایه ۳۲۰ میلیارد تومانی خبر داد. «مادیرا» با انتشار گزارش عملکرد ۷ ماهه بالغ بر ۱/ ۱ هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرد که نسبت به دوره مشابه گذشته با رشد ۶۷ درصدی همراه شده است. در گروه مخابرات، شرکت ارتباطات سیار ایران با ارائه صورتهای مالی تلفیقی نیمه نخست سال جاری، ۱۳۶۵ ریال سود برای هر سهم محقق کرد که در مقایسه با دوره مشابه گذشته با افزایش ۳۶ درصدی روبهرو شده است. «همراه» با سرمایه ۹۲/ ۱ هزار میلیارد تومانی در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۶/ ۱۱ هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی، ۶/ ۲ هزار میلیارد تومان سود خالص و ۱۳۶۵ ریال سود برای هر سهم محقق کرده است. در گروه عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم از برگزاری مناقصه طراحی، تامین، نصب و راهاندازی سیستم پایش برخط دودکشهای نیروگاه سیکل ترکیبی خبر داد و با توقف نماد، آماده بازگشایی برای امروز (سه شنبه) شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات