اقتصاد آمریکا از کرونا ضربه بزرگی دیده و اکنون اصلیترین کانون درگیر با کرونا در جهان محسوب میشود. همین مساله نیز باعث شده بزرگترین اقتصاد جهان از نظر رشد اقتصادی از چین عملکرد بدتری داشته باشد. بانک جهانی در تازهترین برآورد خود از اقتصاد چین پیشبینی کرده است که اقتصاد این کشور در سال آینده ۹/ ۷ درصد رشد کند که در صورت تحقق، ۹/ ۵ درصد بیشتر از چیزی خواهد بود که در سالجاری به ثبت میرسد.
ضربه کرونا به اقتصاد آمریکا
به گفته این نهاد، اقتصاد چین به لطف بهبود شرایط بازار کار و افزایش تقاضای مصرفی و مخارج خانوار خواهد توانست در سال آینده به شرایط قبل از آغاز کرونا بازگردد. به گزارش ایسنا، یک سال از مواجهه جهان با ویروس کرونا میگذرد و با توجه به روند فعلی در سال ۲۰۲۱ نیز شاهد باقی ماندن این ویروس در صدر کانون توجهات معاملهگران خواهیم بود. جهان در حالی وارد سال نو میشود که کماکان محدودیتهای زیادی در تجارت خارجی، گردشگری و سیاستهای پولی وجود دارد و توان مالی کسبوکارها نیز به دلیل تبعات اقتصادی و تجاری کرونا به میزان محسوسی کاهش پیدا کرده است. کمبود نقدینگی و کاهش محسوس جریان سرمایهای از اصلیترین دلایلی هستند که میتوانند احیای رشد اقتصادی در نقاط مختلف جهان را تحت تاثیر قرار دهند.
سال ۲۰۲۰ برای دلار در شرایطی به پایان میرسد که آسیب گسترده کرونا به اقتصاد این کشور و وادار شدن بانک مرکزی به چاپ گسترده پول، دلار را زیر فشار شدیدی قرار داد. ارزش دلار مقابل ارزهای معتبر جهانی در سال ۲۰۲۰ بهطور متوسط شش درصد کاهش را تجربه کرد تا بدین ترتیب یکی از بدترین سالهای دلار در طول یک دهه اخیر به ثبت برسد. بسیاری از کارشناسان ارزی معتقدند استقراض سنگین کسبوکارهای آمریکایی و کاهش توان مالی مصرفکنندگان این کشور باعث خواهد شد دلار در ماههای نخست سال ۲۰۲۱ نیز کماکان تحت فشار باقی بماند و کار دشواری را در برابر رقبای اصلی خود داشته باشد.
تمایل معاملهگران برای نگه داشتن دلار نسبت به ماههای ابتدایی سال ۲۰۲۰ کاهش کاملا محسوسی یافته است و با پیشرفتهای به دست آمده در مقابله با کرونا و روی کار آمدن دولتی با رویکردهای معتدلتر در آمریکا، جذابیت ارزهای پرریسکتر برای معاملهگران بیشتر شده است. اگرچه انتظار نمیرود که دلار با یک سقوط آزاد مواجه باشد، اما بسیاری از تحلیلگران بازار ارز معتقدند در شرایط کنونی فضا برای عقبگرد بیشتر دلار نیز فراهم است و شاید دلار تا چند ماه ابتدایی سال ۲۰۲۱ نیز در سنگر دفاعی فعلی خود باقی بماند.
کیت جوکیس، استراتژیست ارزی بانک سوسیت ژنرال گفت: به زبان ساده از نظر معاملهگران ارزش فعلی دلار بیش از حدی است که باید باشد و برای همین فکر میکنم روزهای بد دلار ادامه دارد. بازارها به آنچه در حوزه سیاستگذاری پولی رخ میدهد واکنش نشان میدهند و با وضعیت فعلی فشار زیادی روی دلار است. در مقایسه با ماههای ابتدایی سال جذابیت دلار برای بسیاری از معاملهگران کاهش پیدا کرده است.
سیگنال مثبت چین به آمریکا
در اقدامی که میتواند بهعنوان سیگنالی مثبت از طرف چین برای کاستن از تنشهای تجاری با آمریکا ارزیابی شود، وزارت دارایی چین با صدور بیانیهای اعلام کرد که معافیت شش محصول وارداتی خود از آمریکا که مشمول تعرفه نمیشوند را تمدید میکند. این معافیت طبق اعلام طرف چینی به مدت ۱۲ ماه اعتبار خواهد داشت و در راستای عمل به تعهدات این کشور در فاز نخست توافق تجاری با آمریکا انجام میشود. چین در قالب فاز نخست توافق تجاری خود با آمریکا متعهد به افزایش واردات خود از این کشور با هدف کاستن از مازاد تراز حساب تجاری خود است.
پایان بنبست برگزیت
در آن سوی قاره آمریکا، با توافق صورت گرفته بین لندن و بروکسل، بنبست در مذاکرات برگزیت پس از حدود چهار سال به پایان خواهد رسید. با وجود آنکه بخش بزرگی از مبادلات تجاری دو طرف مانند قبل ادامه پیدا خواهد کرد اما در زمینه مهاجرت و رفت و آمد شهروندان اتحادیه اروپا و انگلیس به خاک یکدیگر با محدودیتهای زیادی همراه خواهد بود. هنوز دو طرف به توافق بر سر میزان دسترسی بخش بانکی و مالی انگلیس به بازار اتحادیه اروپا نرسیدهاند و بعید است اتحادیه اروپا با دسترسی کامل بخش مالی و بانکی انگلیس به بازار خود موافقت کند.
انتشار اخبار جهش ویروس کرونا در جنوب و شرق انگلیس به ویژه در لندن باعث افزایش نگرانی معاملهگران از بازگشت کابوس ویروس کرونا شده است. طبق اطلاعات منتشرشده، قدرت شیوع نوع جهش یافته کرونا در انگلیس ۹ برابر ویروس قبلی است، اما هنوز کشندگی آن بیشتر از نوع معمولی اعلام نشده است. در پی شیوع ویروس جدید شاهد اعمال گسترده قرنطینهها در انگلیس بودهایم و بسیاری از پروازهای بینالمللی به انگلیس متوقف شده است. نگرانی اصلی معاملهگران این است که ویروس جهش یافته در برابر واکسنها مقاومتر باشند. برخی خبرها حاکی از مشاهده نوع جهش یافته دیگری از کرونا در نیجریه دارد.
همچنین دادههای منتشر شده تغییرات قیمتی اروپا برای سیاستگذاران اروپایی کماکان ناامیدکننده پیش میرود. طبق اعلام مرکز آمار اتحادیه اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ ماه منتهی به نوامبر با ۱/ ۰ درصد کاهش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به منفی ۳/ ۰ درصد رسید تا نرخ تورم بیش از پیش از سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه فاصله بگیرد. در سطح اتحادیه اروپا این نرخ بهطور متوسط ۲/ ۰ درصد بوده که از ماه قبل ۱/ ۰درصد کمتر شده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات