چهار نکته برای حفظ روند کاهش نرخ ارز

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در کنار اقدامات بانک مرکزی برای ادامه روند کاهشی نرخ ارز، کنترل بازارهای غیررسمی، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، تقویت سایر بازارها و هماهنگی در دولت را مورد تاکید قرار داد. محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌و‌گو با «ایبِنا» درباره مهم‌ترین اقدامات بانک مرکزی برای ادامه روند رو به کاهش نرخ ارز گفت: در کنار سیاست‌هایی که بانک مرکزی انجام می‌دهد، چند نکته مهم دیگر هم وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی درباره این نکات چنین توضیح داد: کنترل بازارهای غیررسمی اولین نکته مورد اشاره است زیرا نقش بسزایی در متشنج کردن بازار و صعود قیمت ارز دارد و تا زمانی که مساله مورد اشاره چه در فضای مجازی که اکثرا فعالیت می‌کنند و چه در فضای غیرمجازی مورد کنترل قرار نگیرد، این احتمال وجود دارد که در هر زمانی سیاست‌های در نظر گرفته شده با مشکل روبه‌رو شود. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس اضافه کرد: نکته دوم این است که بانک مرکزی در حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به کمک مجلس آید، زیرا این کار بار زیادی را از دوش دولت به‌عنوان یک تقاضا‌کننده بزرگ که حداقل برای سال آینده دولت ۸ میلیارد دلار تقاضای ارز خواهد داشت، برمی‌دارد. بنابراین این کار می‌تواند در کاهش نرخ ارز موثر واقع شود. زنگنه در این رابطه اظهار کرد: تقویت سایر بازارها مانند سرمایه یا تعدیل نرخ سپرده‌های بانکی باید مورد توجه قرار گیرد. به این معنا که پول‌های سرگردان و نقدینگی از بازار ارز به سمت این بازارها سوق داده شود زیرا چنانچه نقدینگی بنا به هر دلیلی  به سمت بازار ارز حرکت کند مانند سیلی است که تمام تدابیر اتخاذ شده در این مسیر حتی سدها را هم تخریب می‌کند و مجدد دلار افزایش قیمت پیدا خواهد کرد. وی آخرین نکته در این خصوص را چنین بیان کرد: بخش عمده‌ای از تحولات نرخ ارز در بازار در اختیار بانک مرکزی نیست و سایر وزارتخانه‌های اقتصادی دولت در این زمینه نقش دارند، بنابراین باید اعضای دولت در اظهار نظرها و اعمال سیاست‌ها هماهنگی بیشتری داشته باشند. در حقیقت بانک مرکزی بسیاری از اوقات چوب سیاست‌های سایر دستگاه‌های کشور را می‌خورد، بنابراین گروه اقتصادی دولت باید منسجم‌تر حرکت کند.

این نماینده مجلس در ادامه افزود: قطعا هر تصمیمی که وزارت صمت برفرض در حوزه صادرات فولاد و تثبیت نرخ آن یا وزارت کشاورزی در حوزه نهاده‌های دامی اخذ کند در نرخ اثر موثر واقع خواهد شد. بنابراین باید کارگروه ویژه‌ای در حوزه ارز تشکیل شود که تمامی سیاست‌ها و تصمیمات اجرایی را رصد کند. به عبارتی دیگر تمام مجموعه هماهنگ با مدیریت بانک مرکزی بحث صیانت از پول ملی و حفظ قیمت دلار را به مدیریت درآورد. زنگنه در رابطه با مهم‌ترین دستاورد تخلیه حباب نرخ ارز برای اقتصاد کشور ابراز کرد: بدون شک کاهش نرخ یا تخلیه حباب ارزی در کاهش تورم، انتظارات ناشی از آن و تقویت پول ملی نقش دارد، منتها باید مراقبت شود، چرا که همچنان که صعود یکباره قیمت ارز می‌تواند بخشی از جامعه را دچار مشکل و تهدید کند، انتخاب سیاست‌هایی که به‌طور ناگهانی و بدون آماده کردن زیرساخت‌ها و هشدارهای لازم نرخ ارز را از یک حد متعادل پایین‌تر آورد و در یک حد نامتعارفی قرار دهد هم بخش‌های دیگری از اقتصاد را دچار مشکل می‌کند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید