افت یکپارچه نرخ تسویه قراردادهای آتی

دنیای‌اقتصاد- طیبه مرادی : به دنبال تداوم نزول بهای ارز در بازار، دادوستد قرادادهای آتی بورس کالا نیز تحت‌تاثیر قرار گرفته و در جریان معاملات روز گذشته شاهد قرمزپوش شدن نرخ تسویه نمادهای فعال این بازار بودیم.
بازار آتی، طبق ویژگی‌‌‌های فنی منحصربه‌فرد خود، بازاری پیش‌‌‌نگر است که به‌شدت نسبت به تکانه‌‌‌های قیمتی از سوی متغیرهای اصلی واکنش نشان می‌دهد. اینکه نوسان بهای ارز یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر این بازار به شمار می‌رود، سبب شده است تا معامله‌‌‌گران بازار آتی تا حد زیادی فرضیه کاهش نرخ را جدی ارزیابی کنند و در جریان معاملات روزهای اخیر خود، نزول بهای ارز را در نظر بگیرند. از این رو نه‌تنها از ثبت قیمت‌های بالاتر برای گرفتن موقعیت تعهدی در بازار آتی اجتناب می‌کنند، بلکه سعی دارند به میزان محدودی نرخ‌ها را به سمت کاهشی شدن سوق دهند. از این رو، روز گذشته شاهد افت یکپارچه نرخ تسویه در نمادهای قابل معامله این بازار بودیم که تا لحظه تنظیم این گزارش، نمای بازار آتی را قرمزپوش کرد.  در حالی که کالاهای کشاورزی در بازار آتی، کمترین نوسان منفی نرخ را داشتند، دارایی‌‌‌های سرمایه‌‌‌ای این بازار نظیر نقره و واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری طلا در نمادهای گوناگون خود افت قیمت بیشتری را به ثبت رساندند؛ چرا که علاوه بر تداوم روند کاهشی بهای ارز در بازار داخلی، سیگنال‌‌‌های جهانی برای معاملات این دو فلز گرانبها هنوز هم برایند نوسان قیمتی هفتگی خود را در محدوده منفی نشان می‌دهد که این دو عامل نزولی در کنار هم اثر مضاعفی بر دادوستد قراردادهای آتی نقره و واحدهای صندوق طلا داشته تا نسبت به معاملات روزهای ماقبل، افت نرخ تسویه بیشتری را تجربه کنند. کلیت بازار آتی، روز گذشته موقعیت معامله‌‌‌گران را به گونه‌‌‌ای ترسیم کرد که خروج از موقعیت‌‌‌های تعهدی و بستن قراردادها برجسته‌‌‌تر بود. از این رو برایند میزان نقدینگی تزریق‌شده به بازار کاهشی ارزیابی شد.

اثر نااطمینانی‌‌‌های بازار ارز به‌وضوح بر ابزارهای مالی-کالایی بورس کالا خودنمایی می‌کند. از آنجا که این ابزارها مسیری برای پیش‌بینی دورنمای بازار هستند، عدم‌قطعیت‌‌‌های مربوط به سایر بازارهای موازی می‌تواند شاکله ذهنیت معامله‌‌‌گران نسبت به آینده را تغییر دهد و با تزریق ترس از دورنمای نوسان شدید قیمت، محافظه‌‌‌کاری را به بدنه دادوستد قراردادهای آتی بیفزاید؛ آن هم در شرایطی که تحرکات قیمتی در بازارهای جهانی به‌نسبت محدود بوده و اثر چشمگیری بر معادلات اهالی بازار بر جای نمی‌‌‌گذارد. تداوم روند کاهشی نرخ ارز می‌تواند محرک قدرتمندی برای تقویت ذهنیت کاهشی در ابزارهای مالی-کالایی بورس کالا به شمار برود؛ همان‌طور که علاوه بر بازار مشتقه، سایر ابزارهای مالی-کالایی بورس کالا، همچون صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه طلا، بار دیگر در جریان معاملات روز گذشته با نرخی پایین‌‌‌تر از قیمت ابطال خود مورد معامله قرار گرفتند و بر مبنای این جریان، بهای انتظاری دلار را در نزدیکی سطح ۲۷هزار تومانی نشان دادند. این درحالی است که نوسان قیمتی در این این دو بازار نیز روز گذشته منفی بود و باز هم شاهد افت قیمت پایانی معاملات درهر سه بازار آتی، گواهی سپرده و صندوق‌های طلای بورس کالا تا لحظه تنظیم این گزارش بودیم.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید